Maavanem tunnistas sintlastest nakatumist

Kuuendat aastat Sindis toimunud iseseisvuspäeva pidulik lipuheiskamine toimus esmakordselt ühiselt Are, Sauga, Tori omavalitsuse koolide õpilaste ja vallajuhtide osavõtul.

Are valla noorkotkad ja kodutütred Sindi raekoja ees Foto Urmas Saard
Are valla noorkotkad ja kodutütred Sindi raekoja ees. Foto: Urmas Saard

Päike tõusis täna hommikul 07:31, aga sellel hetkel ei ulatunud veel eredad kiirtevihud üle linnamajade katuseharjade. Väheste pilvedega valdavalt selge taevas tõotas suurepärast ilma. Autoderivi ulatus Uuel tänaval nii kaugele kui silm ulatus ja autosid tuli aina juurde. Kogu Sindi raekoja esine väljak oli vabastatud pidupäevale kogunevatele inimestele.

Presidendi kell jälgis toimingute täpset kulgu

Lipurivistuse peakorraldaja Mart Nõmm ja teda abistanud tseremooniameister Kardo Kase olid täiel määral pühendunud kogunevate inimestega tegelemisele. Nõmm jagas koolidele lippe kätte, andis kiireid juhiseid lippude hoidmiseks neile, kellel seesugune kogemus esmakordne. Kase juhatas inimesi määratud kohtadele rivistuses. Ta jõudis jagada väikseid lipukesi, mida Sindi linnavalitsus oli ostnud pidupäevalistele kinkimiseks. Mõlema mehe pea ja käed olid täiel määral tööd täis. Jälgiti Presidendi kella seierite liikumist, et kõigega õigeks ajaks valmis saada. Esimestena oli oma traditsioonilisele kohale seisma asunud Kaitseliidu Pärnumaa maleva liputoimkond. Nelja omavalitsuse ja seltside lipud olid samuti aegsasti paigal.

Are kodutütred ja noorkotkad andsid tänavusel korral Sindile täiesti uue värvingu Eesti Vabariigi aastapäeva lipurivistusel.

[pullquote]Esmakordselt laulis tänavu koor orkestrile kaasa. Mõlemaid dirigeeris Kadri Põder.[/pullquote]Kaitseliidu Pärnumaa maleva orkester mängis Kaido Kivi dirigeerimisel rahva kogunemise ajal päevakohaseid lugusid. Kümmekond minutit enne kaheksat marssisid kümned ja kümned lippurid hanereas sinimustvalgete lippude lehvides raekoja ette. „Kus on Sindi laulukoor? Viie minuti pärast peab lipp torni masti tõusma?“ Hetk pärast valjuhäälset küsimist astus Kase raekoja uksest sisse ja rahunes maha. Lauljad laulsid volikogu saalis hääli lahti. Kolm minutit enne seda, kui legendaarne lipuheiskaja Mihhail Škljar hakkas nööri tõmmates lippu tornimasti üles vedama, astusid kooriliikmed eesotsas dirigent Kristel Reinsaluga rahva ette. Täpselt 07:55 alustas orkester hümni mängimist. Esmakordselt laulis tänavu koor orkestrile kaasa. Mõlemaid dirigeeris Kadri Põder. Lipu heiskamise ajal valgustas juba päikse ere valgus mõõdukas tuules lehvivat sinimustvalget.

Märkamatult olid Eneli Arusaare näiteringi õpilased raekoja rõdule saabunud. Nende seljataga seisid Sindi linnapea Rein Ariko, Pärnu maavanem Kalev Kaljuste ja riigikogu liige Marko Šorin.

Rongkäik möödub Sindi kirikust Foto Urmas Saard
Rongkäik möödub Sindi kirikust. Foto: Urmas Saard

Ariko sõnavõtt algas tõsise sõnumiga. Ta ütles, et kindlasti ei tõuseks sinimustvalge lipp selle hoone torni ilma sintlaste pingutuseta. „Kindlasti on ka piisaval hulgal teistsuguseid jõude, kes soovivad selles mastis näha lehvimas teistsugust värvi lippu. Aga kui me suudame olla ühtsed, mõelda suurelt ja tegutseda julgelt, siis võime olla kindlad, et see lipp jääb siia väga väga kauaks,“ kõneles linnapea.

Sindi eeskujul lipp Tootsi kellatornis

Kaljuste ütles, et on kolmel järjestikkusel aastal osalenud lipu heiskamisel Sindis. „Julgen kinnitada, et just siin tehakse seda Pärnumaal eriti hästi ja suurejooneliselt. Olete ühed peamised Eesti lipukultuuri eestvedajad ja kandjad maakonnas.“ Maavanem tunnistas, et sintlased on nakatanud oma eeskujuga omal ajal ka teda, kui tegutses veel Tootsi vallavanemana. „Heiskasin Pärnumaal kõige kõrgemal lehviva Eesti lipu Tootsi vabriku kellatorni.“ Kaljuste sõnul on Sindis suudetud sihikindla tegutsemisega kaasata hulganisti noori ja antud neile edasi esiisade ja esiemade tarkused, austuse oma isamaa ees. „Siinne lipu heiskamine on alati rahvarohke ja rongkäik raekojast koolimajani eriti pidulik.“

[pullquote]Ükskõik, milline ilm parajasti Sindis ka poleks, talumatult vesine, lõikavalt külm või liialt tuuline, tullakse ikkagi iseseisvuspäeva varahommikul raekoja torni alla[/pullquote]Omaalgatusliku ühinemise etapis moodustunud Pärnumaa rahvaarvult suurima valla, Tori valla keskus, hakkab asuma Sindis. „Julgen uskuda, teades siinseid eestvedajaid, et Eesti lipukultuuri hoidmine jätkub sama uhkelt ja innukalt ka edaspidi,“ lootis maavanem.

Šorini hääles võnkus sel korral rahvale kõneldes ilmne emotsionaalse ülekülluse värelus. „Ükskõik, milline ilm parajasti Sindis ka poleks, talumatult vesine, lõikavalt külm või liialt tuuline, tullakse ikkagi iseseisvuspäeva varahommikul raekoja torni alla. Tänane hommik on terve aasta jooksul üks ilusamaid.“ Šorin ütles, et tänaselt hommikult kaasa saadav tugev emotsioon ei toida mitte üksnes tänast päeva. Ta tänas oma isa, kellelt sai eelmisel päeval hea mõtte. Mihhail Šorin rõhutas vabaduse ja rahus elamise olulist tähtsust.

Sindi gümnaasiumi näitlejarühma õpilased esitasid sõnalise montaaži “Hoolige enam”.

Rongkäigus suunduti Sindi koolihoone juurde, kus peatuti Julius Friedrich Seljamaale kavandatava tulevase mälestusmärgi asukohal. Õpetaja Lembit Roosimäe rääkis lühidalt Sindist võrsunud poliitiku elust ja sellest, et mälestusmärk peaks saama püstitatud üldrahvaliku raha korjamise abil.

Vallavanemad soovisid traditsioonide jätkumist

Andres Hirvela, Kalev Kaljuste, Kaie Toobal, Signe Rõngas Eesti Vabariigi 99 aastapäeva tähistamisel Sindi gümnaasiumi ees Foto Urmas Saard
Andres Hirvela, Kalev Kaljuste, Kaie Toobal, Signe Rõngas Eesti Vabariigi 99. aastapäeva tähistamisel Sindi gümnaasiumi ees. Foto: Urmas Saard

Piduliku hommiku lõpetasid kolme vallavanema sõnavõtud. Tori vallavanem Kaie Toobal ütles, et tunnustab mälestusmärgi püstitamise mõtet. „Praegu oleme Sindi linna naaber, järgmisel aastal kõik neljakesi ühise valla rahvas. Nii oleme otsustanud ja kui me seda oleme teinud, siis tuleb see ellu viija. Mina võin Tori valla poolelt lubada teha kõik selleks, et järgmine aasta hästi sujuks, oleksime ühtsena tugev omavalitsus. Kuidas me elama hakkame ja mida teeme, see kõik oleneb meist endist. Mina soovin, et oleksime oma riigile väärikad kodanikud ja kodus jääksime üksteise suhtes sõbralikeks,“ rääkis Toobal.

Vallavanem Signe Rõngas tõi tervitusi Are valla poolt. „Meil Ares on teistsugune traditsioon. Meie tuleme täna kokku aktusele, anname üle oma vapimärgid ja tunnustame oma kogukonna parimaid. Toril on teistsugused traditsioonid ja Saugal omad. Aga mul on hea meel, et järgmisest aastast võime me luua uusi traditsioone ja hoida vanu. See on imeline, et meil on väike oma riik. Me peame seda hoidma, armastama ja igaüks selle nimel pingutama.“

„Tere hommikust lugupeetud Eesti Vabariigi kodanikud!“, ütles äsja ametisse astunud Sauga vallavanem Andres Hirvela. „Kui see sinimustvalge värvikombinatsioon on olnud pea sada aastat eesti rahva lemmikvärv, siis tahaks loota, et see kestaks veel sajandeid. Isegi siis, kui see peaks varjuma üksnes meie südamesse. Loodame, et seda enam ei kordu,“ ütles Hirvela, mis tema jaoks kõige rohkem südamel.

Järgnevalt paluti külalised ja Sindi elanikud koolimaja õuele, kus pakuti kuuma teed ja saiakesi, mida jätkus mitmesajale suule. Tänusõnad kuulusid selle kostitamise eest eeskätt Pärnu Ülejõel tegutsevale firmale Leivake. Ettevõtte omanik Ralf Ramot oli lahkelt valmis ise kulusid kandes küpsetama omaaegse retsepti järgi Moskva saiakesi, mis maitsesid olenemata mahajahtumisest niisama hästi, kui soojad saiad.

Urmas Saard

Vaata videot

Samal teemal:

Pidulik lipurivistus Sind raekoja ees 2013 a 24 veebruari hommikul Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi ja kolme valla ühine lipuheiskamine

Aarne Põlluäär lipurivistusel Pärnumaa võidupüha maratoni raja ääres aastal 2014 Foto Urmas Saard

 

 

 

Aarne Põlluäär: jätkugu Heatahte leping ka suures Tori vallas

2016 a lipu päeva pidulikul lipurivistusel Sindis osalesid teiste hulgas Kalev Kaljuste, Jüri Trei ja Jüri Ratas Foto Urmas Saard

 

 

 

Lipu selts Sindis ja Tori vallas

Kalev Kaljuste ja Mart Helme Eesti Vabariigi 98 aastapäeva tähistamisel Sindi linnas Foto Urmas Saard

 

 

 

Mart Helme: Sindis ei olnud tavapärast prevalveerivat ametlikku ja nomenklatuurset joont