Pärnumaa noored osalesid enneolematult osavõtjate rohkel õpilaslaadal Tallinnas

Eilne Junior Achievement Eesti korraldatud õpilasfirmade laat oli rekordilise osalejate arvuga. Tallinna Kristiine ja Rocca al Mare keskustes müüsid üheaegselt 230 mini- ja õpilasfirmat, esimeses 142 ja teises 88 meeskonda.

Sindi gümnaasiumi ÕF KJC Disain müüjad Jaanika Raudvee, Carmen Kivistik ja Kristiina Sild Foto Kristi Suppi
Sindi gümnaasiumi ÕF KJC Disain müüjad Jaanika Raudvee, Carmen Kivistik ja Kristiina Sild. Foto: Kristi Suppi

Sindi gümnaasiumist osalesid Kristiine keskuses ÕF Your water in the bottle (aforismidega joogipudelid), ÕF KJC disain (disainitud puidust karbid) ja ÕF Kingik (kingikuller). Viimase eesmärk oli küll tutvustada pakutavat kullerteenust, aga kohe laada alguses osteti neilt näidiseks mõeldud kingipakk ära ja nii pidid nad käigupealt uue näidise valmistama.

Pärnu Raeküla koolist osales kaheksa minifirmat. MF Hellad Kellad tõid koju tagasi kahekümnest tootest vaid kaks. MF GÜÜNLAD (isetehtud lõhnaküünlad), MF Kuulsus Karbis (mängukaardid), MF Kõla (kõrvaklapid), MF Lustakad Seebid (isetehtud seebid), MF MiniKiri (vihikud), MF JAKAMI (limonaad) müüsid rahuldava hulga tooteid. MF Viie Mehe Audiol ei olnud just kõige parem müügipäev, aga see ongi nii, et alati ei lähe planeeritult. Ühes kohas võid oma müügilaua kohe tühjaks müüa ja teises kohas ei liigu vastavat sihtgruppi.

Pärnu ühisgümnaasiumist osalesid ÕF CarPo (auto seljatoe taskud), ÕF Dockwood (laadimisdokk), ÕF WoodsUp (akupank), ÕF Dilas (tahvelvärvidega disainitud tassid),
ÕF Trüfee (isetehtud trüflid), ÕF TESS (T-särgid).

Pärnu Koidula gümnaasiumist osalesid ÕF HELALU (maitsevesi, munavabad piparkoogid, lõhnaküünlad) ja ÕF Pocket (kaarditaskud). Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumist osales ÕF Ludwicks Electronics (internetipood), kelle juhendaja on Taavi Kreem. Väärib märkimist, et Taavi läbis kunagi Pärnu ülejõe gümnaasiumis õppides õpilasfirma programmi ning nüüd on õppinud ise õpilasfirmade juhendajaks.

Rocca al Mare keskuses müüsid Pärnu Koidula Gümnaasiumi firmad: ÕF Hotline Bling (telefonikorpused ja meisterduskomplektid), ÕF Pradek (praktiline dekoratsioon), ÕF Statera (arvutimäng) ja ÕF Timberly (puidust sõrmused).

Kolm Pärnu Koidula gümnaasiumi õpilast olid Rocca al Mare laadal esindatud rahvusvaheliste õpilasfirmadega. Eesti-Läti ühisfirma Findser, mis koondab veebilehele ja äppi kokku lähimad teenusepakkujad valdkondade lōikes, pälvis rahva lemmiku auhinna. Koidula kooli esindas kuueliikmelises tiimis Edgar Järvela. Pilvekujulisi lampe tootev Eesti-Läti-Leedu-Soome ühisfirma U-Cloud valiti žürii poolt parimaks rahvusvaheliseks ōpilasfirmaks. Koidula kooli esindab kümneliikmelises meeskonnas Martin-Jüri Soomets. Pilvekujulised led-valgustid jäid silma ka žürii liikmele Taavi Rõivasele, kellel jagus noorte toote kohta kiidusõnu.

Millise kogemuse õpilased said? Eelkõige selle, et müüja töö ei olegi nii kerge, kui võib tunduda. Üks asi on midagi välja mõelda (tunnis), teine asi see valmis teha (sõpradega kusagil – võib olla päris lõbus), aga kõige olulisem on see ka ära müüa! Pole kasu toodetust, kui seda ei suudeta müüa … Ja kui nüüd see müük eeldab tunde naeratamist, oma toote tutvustamist jne …

Kui üks õhtuks surmväsinud õpilane jalgu järgi vedades lõpuks istuma prantsatades teatas, et kõige vahvam oli ikkagi suhtlemine inimestega, siis õpetajana ütlen, et see kõik on ikka üks äraütlemata väärt kogemus!

Kristi Suppi