Sündmusterohke lõppev aasta Sindis

Lõppeva aasta viimastel tundidel jäin mõtlema, mis võiks olla Sindi linna seisukohalt 2016. a tähtsaim sündmus, võibolla isegi tähtsündmus ja milline langetatud otsus omaks mingis plaanis tulevikus määravat kohta väikese kogukonna elus?

Sindi raekoda Foto Urmas Saard
Sindi raekoda. Foto: Urmas Saard

Võibolla kõige värskemalt püsib meeles 23. detsembril Sindi raekojas allkirjastatud ühinemisleping, mille alusel moodustub 2017. a sügisel Are, Sauga, Tori valla ja Sindi linna omavalitsusüksuste liitmise tulemusena uus vald. Nimeks valiti Tori ja keskuseks Sindi. Mäletatavasti tegi Sindi linn läbirääkimisteks otsa lahti käesoleva aasta 14. aprillil, kui kutsus eelkõnelustele Paikuse, Tori, Sauga ja Are valla. Kevadel saadi läbirääkimisteks kõigilt eitav vastus. Aga sügisel tegi üllatuslikult sarnase ettepaneku Sauga vald, mis võimaldas Sindil oma algse mõtte juurde tagasi tulla. Kas valik ja otsus muudab Sindi inimeste elu paremaks, jätab samasuguseks või koguni kehvemaks, peab selgitama lähim tulevik juba mõne aasta pärast.

Samal ajal, kui poliitikud oma asjadega toimetasid, on Sindi elanud oma elu, millest meenutamist väärivat jätkuks pea igale päevale. Selliselt mõeldes polegi Sindi väga väike kogukond. Muidugi jääb eredamate kildudena märksa vähem meelde, kuid neidki oleks ühe loo kirjeldamiseks kasvõi ainsa lausega liialt palju. Millest siis taaskordselt meenutavalt jutustada linnas, millest saab uue, ligemale 11 tuhande elanikuga, valla keskus?

Sama palju vastandlikke arvamusi, kui seoses ühinemise või mitte ühinemisega, on tekitanud ka paisu saaga. Aga Eesti Keskkonnaühenduste Koda valis tänavu jaanuaris 2015. a olulisemaks keskkonnateoks just Sindi paisu riigile ostmise ja paisu avamise projekteerimisega alustamise. Nüüd on tegu pöördumatult käima lükatud ja ilmselt ei väära projekti teostumist ka Aleksander Kask, kes läks linna vastu kohtusse.

[pullquote]Sindi muuseum ise on üks pärl – oma paiknemise, maja arhitektuuri ning peamiselt oma idee pärast[/pullquote]Millisena paistab Sindi väljapoolt nähtuna? Millisena paistab Sindi võõrale läbi mäluasutuse vaadatuna? Näiteks ajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho hinnang on väga hea ja edasistes püüdlustes hästi innustav. Jaanuaris kinnitas ta, et Sindi muuseum ise on üks pärl – oma paiknemise, maja arhitektuuri ning peamiselt oma idee pärast. Tema sõnul pole sugugi mitte palju väikelinnu, mis võivad omaenda muuseumiga uhkustada. Ilmselt ei eksi ma väites, et hea mälu tagab parima edu ka ees seisvatele ettevõtmistele.

Tulevikku suunatud edust kõneldes tekitasid tõsist hämmingut Sindi noormehed Joosep Roots ja Mihkel Šorin. Eelmisel õppeaastal õppisid nad Pärnu Koidula gümnaasiumi abituuriumi matemaatika eriklassis ja korraldasid samal ajal järjestikku päris mitu investeerimiskoolitust „Teekond vabaduseni“.

Alates küünlakuust jõudsid suuremad ajalehed Sindi lugejate postkastidesse juba ammu enne tööpäeva algust. Hea uudis saabus siis, kui sai teatavaks Sindi linnavolikogu otsus omistada Sindi Aastainimene 2015 tiitel kümnendat aastat linna võimlejate ringi juhendanud iluvõimlemistreenerile Margit Schmidtile.

Sindis on saanud traditsiooniks heisata iseseisvuspäeva hommikul täpselt kell 07:55 sinimustvalge lipp raekoja tornimasti. Viiendat korda täitis seda auväärset ülesannet ehitusettevõtja Mihhail Škljar. Vabariigi 98 aastapäeva tähistaval paraadil osalesid suures koosseisus Sindi gümnaasiumi õpilased. Väljapoolt linna tulid sintlasi tervitama Kalev Kaljuste, Pärnu maavanem ja Mart Helme, riigikogu riigikaitse komisjoni aseesimees.

Julius Friedrich Seljamaa 133. sünniaastapäeva tähistati 8. aprillil erilise pidulikkusega, mis väljendas selgesõnalist soovi püstitada tema sünnilinna juba lähiaastatel mälestusmärk.

Eriti julgustav on teada, et Sindi siseturvalisuse tagamist hindab nii linnavalitsus kui siseministeerium. Sindi tunnustas oma priitahtlikke tuletõrjujaid ja minister kiitis siseturvalisuse vabatahtlike toetamise eest Sindi linnavalitsust. Klaasist auhinna meene jõudis suure ajavahega lõpuks linnavalitsusse tükkideks purunenuna. Killud toovad õnne, lausunud vanarahvas seepeale. Linnapea Marko Šorin lappis liimi kasutades auhinna kenasti kokku.

22.-24. aprillil toimusid Vaasas Soome meistrivõistlused juhtrajasõidus, kus Eestist osutus edukaimaks Sindi noormees Andy Aron.

Linna sünnipäeval, 1. mail külastas Jaapani suursaadik Yoko Yanagisawa Sindit. Seda küll rohkem seoses Jaapani nädalaga. Samal päeval toimus Kahurimäel linnarahva ühispildistamine.

[pullquote]Ratas oli tõsiselt üllatunud, mida üks väike linn suudab korraldada.[/pullquote]4. juunil tähistati Sindis suurejooneliselt lipu päeva. Külalisena tervitas pidupäevalisi sel ajal veel riigikogu aseesimees Jüri Ratas, nüüdne peaminister. Ratas oli tõsiselt üllatunud, mida üks väike linn suudab korraldada.

Juuni alguses võeti käsile Sindit läbiva Pärnu maantee 520 meetri pikkuse lõigu uuendamine.

JK Poseidon alustas Sindis oma esindusstaadioni rajamist. Paljud sintlased osalesid korduvalt talgutel.

Tihase tänaval valmis uus laste mänguväljak.

Sindis sündinud väljapaistva riigi- ja kirjamehe Julius Friedrich Seljamaa surmast möödus 17. juunil 80 aastat. Tähtpäeval külastas Tallinnas asuvat Seljamaa rahulat Sindi linna esindus.

Austati ja premeeriti Riost saabunud Allar Raja ja Sten-Erik Andersoni. Allar Raja seadis Sindi linna paljudele teistele omavalitsustele eeskujuks selles, kuidas peaks oma spordisangareid austatama.

Jätkuvalt õpilaste hulgalt tõusuteel asuv Sindi gümnaasium sai käesoleva õppeaasta alguses oma vilistlastelt kingituseks punase vahtra istiku. Vaher on kooli sümbol.

Sindi seltsimaja läbis põhjaliku uuenduskuuri, mis muutis hoone välisvaadet väga oluliselt ja suurendas arvestatavalt soojapidavust.

Tšehhis toimunud mainekal rahvusvahelisel lauluvõistlusel Praga Cantat osales võidukalt Sindi laulukoor Kristel Reinsalu juhtimisel.

[pullquote]Andrew Winteri poolt Sindis maalitud kolm maali jõudsid taas kunstniku sünnilinna[/pullquote]Novembris meenutati esindusliku konverentsiga Sindist pärit maailmakuulsat meremaalijat. Andrew Winteri poolt Sindis maalitud kolm maali jõudsid taas kunstniku sünnilinna, pealegi Paikuse politseikooli kadettide valve all.

Sindist on varemgi mitmel korral riigimehi võrsunud. 24. novembril pidi Sindi loovutama oma linnapea, kes edutati riigikogu väliskomisjoni liikmeks. Marko Šorin kogus kohalikel valimistel Sindis kõigi aegade suurima toetuse, omades linnapeana suuremat mandaati, kui keegi teine eales on seda pälvinud.

Tekstiilikunstnik Karin Tislar tähistas 19. juulil oma 70. sünnipäeva isiknäituse avamisega Sindi muuseumis ja tekstiilikunstnik Helgi Tuul tähistas 3. detsembril oma 70. sünnipäeva isikunäituse avamisega Sindi muuseumis.

Sindi gümnaasiumi õpetaja Tatjana Grigorjeva-Keerupi eestvedamisel peeti Pärnumaa kolmeteistkümnendat vene keele päeva, kus osales 21 üldhariduskooli, 30 õpetajat ja umbes paarsada õpilast. Esmakordselt osaleti ka väljapoolt maakonda. Ainult aastatel 2005, 2012 ja 2015 on vene keele päev toimunud Audrus.

Pikki traditsioone on veel mitmeid teisigi: Sindi Skate, Sindi Ööbik jne.

Küllap on ajakirjanduslikus plaanis märgilise tähendusega seegi, et MTÜ Sindi Mudelisport ja Sindi ANK tehnikaringi juhendaja Johannes Mets pälvis Eesti Kodanikuajakirjanduse seltsi Külauudiste portaali poolse tänukirja kaastööde eest, mis loovad lisatähelepanu juhtraja automudelismile ja pakub lugejatele huvitavat lugemist.

Urmas Saard