HackMotion ja Hairvel ühed Prototroni edukaimad

Prototroni ideekonkursil jõudsid võitjate sekka ja rahastuseni kaks ideed Lõuna-Eestist.

Prototroni võitjad 2016
Prototroni võitjad 2016

Rahastu Prototron kuulutas välja sügisese ideekonkursi võitjad ja rahastuse saajad – kokku kuus meeskonda, kellest kaks on pärit Lõuna-Eestist. Erakordselt tugevate ideedega taotlusvooru parimate sekka jõudsid Tartust ja Tartumaalt pärit meeskonnad HackMotion ja Hairvel, kes mõlemad pälvisid Prototronilt 7000 euro suuruse rahastuse. Kagu-Eestist ainsana finaali jõudnud Sofable meeskond jäi küll rahastuseta, kuid pälvis Prototroni ideekonkursi eestvedajate tunnustuse kui hästi kohanduv ja arenev idee.

Prototroni tegevjuht Jana Pavlenkova ütles, et kuue parima sekka jõudnud ning rahastuse pälvinud kaks ideed Lõuna-Eestist on väga head ja suure potentsiaaliga. “Sel korral panime ideekonkursi korraldamisel rohkem rõhku piirkondade kaasamisele ning oleme tulemustega kokkuvõttes väga rahul, sest lausa kolmandik ideid tuli väljastpoolt Tallinna ja kolmandik rahastuse võitnud ideedest pärineb Lõuna-Eestist,” rääkis Pavlenkova.

Kuue parima meeskonna ideid rahastas Prototron sel korral kokku 44 000 euro ulatuses. Varasemast suurema summa väljajagamine sai teoks tänu partnerite panusele – nimelt lisandusid rahastajate sekka Tallinna linn ja Keskkonnaministeerium ning viimane pidas vajalikuks toetada just kliimapoliitikasse panustavaid ideid.

Prototroni ekspertkogu hindas rahastuse vääriliseks järgmised meeskonnad:

Covisual – arendab inseneridele ja objektijuhtidele mõeldud kommunikatsioonitarkvara, mis võimaldab töötada ehitusjoonistega distantsilt reaalajas, toetus 10 000 eurot.

Gelatex – arendab želatiinipõhist nahale sarnast tekstiili, toetus 10 000 eurot.

HackMotion – arendab lumelauaga sõitma õppijatele mõeldud nutikat riietust, toetus 7000 eurot.

Hairvel – arendab ja toodab biotehnoloogial põhinevaid juuksehooldusvahendite komponente, toetus 7000 eurot.

Sphebotics – arendab süsteemi päikeseenergia kättesaamise tõhustamiseks mis tahes pinnalt, Keskkonnaministeeriumi eripreemia 5000 eurot.

Tark Energia – arendab arvuti jääksoojusel töötavaid nutikaid radiaatoreid, Keskkonnaministeeriumi eripreemia 5000 eurot.

Swedbanki ettevõtete panganduse juht Heiki Raadik ütles tulemusi kommenteerides, et alates asutamisest 2012. aastal on konkurss Prototroni voorudes olnud lakkamatult kõrge. “Sellesügisene voor oli oma ligi 200 taotlusega rekordilähedane ja mul on hea meel, et saime kümneid taotlusi nii Ida-Virumaalt kui Kagu-Eestist ning mitmed jõudsid neist ka finaali. Näeme, et vajadus prototüübifaasis toetuse järele ei ole ettevõtete hulgas vähenenud ning lõppvooru jõudvate taotluste tase on kõrge, mis valmistas ekspertkomisjonile tõsist peamurdmist,” märkis Raadik.

TTÜ innovatsiooni ja ettevõtlussuhete prorektor Tea Varrak lausus, et tunnustab kõrgelt Prototronist toetust saanud meeskondi ning nende äriplaanide kvaliteeti ja rõõmustab nutikate lahenduste praktilise väärtuse üle. “Ühtlasi on hea meel nimekirjas näha meeskonda, kes ka TTÜ Mektory Startup Konkursi finaalis tänavu edukalt osales – TarkEnergia. Just selliste ideede teostamine ühendab suurepäraselt inseneeria- ja ettevõtlusmaailma ning innovatsioonis ei saa paraku üks läbi ilma teiseta,” sõnas Varrak.

Prototroni  finalistid 2016
Prototroni finalistid 2016

Tehnopoli juht Jaak Raie lisas omalt poolt, et teadusparki mahub julgete ja nutikate ideede kallal töötavaid meeskondi rohkelt. “Juba praegu on meie äriinkubatsioonis 35 ettevõtet, kes hindavad coach’ide ja mentorite hüva nõu. Anname endast parima, et järgmised Prototroni meeskonnad saaksid samuti parimal viisil oma ideede arendamisele keskenduda. Samuti on rõõm näha, et ülikoolist, teaduspargist, Swedbankist ja teistest lisandunud toetajatest koosnev väärtusahel toimib ettevõtluse huvides suurepäraselt,” lisas ta.

Prototroni sügisesse taotlusvooru esitati kokku 194 nutikat ideed, neist kolmandik tuli vooru fookuses olnud piirkondadest: Tartumaalt ja Kagu-Eestist ning Ida-Virumaalt. Meeskondade ideid hindas Prototroni ekspertkogu, kuhu kuuluvad Jaak Raie (Tehnopol), Heiki Raadik (Swedbank), Jaanus Tamm (Defendec), Yrjö Ojasaar (Solon Partners), Andrus Oks (SmartCap), Margus Uudam (EstVCA) ja Madis Raukas (TTÜ). Prototroni viimase vooru rahasaajad kuulutasime välja 9.detsembril StartUp Day raames Tartus.

2012. aastal Swedbanki, Tallinna Teaduspargi Tehnopol ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt asutatud rahastu Prototron eesmärgiks on toetada alustavaid ettevõtjaid ja leiutajaid rahaliselt esimese töötava tootenäidise ehk prototüübi väljatöötamisel. Prototroni rahastule on senistes taotlusvoorudes esitatud ligi 1700 nutikat ideed, kokku on rahastatud 47 projekti 529 795 euro ulatuses.

Järgmine Prototroni taotlusvoor on juba käimas, ideid ootame 1. märtsini 2017. Taotluse saab esitada aadressil www.prototron.ee.