„Jõululooga“ Sindis

Eesti Lastemisjoni nukuteater Talleke külastas tänasel teisel adventpühal Sindi linna lasteprogrammiga „Avamata kingitus“, mille keskseks ootuseks oli nukunäidend „Jõululugu“.

Eesti Lastemisjoni nukuteatri Talleke trupi liikmed Sindis Foto Urmas Saard
Eesti Lastemisjoni nukuteatri Talleke trupi liikmed Sindis. Foto: Urmas Saard

„Jõululugu“ vestab Jeesuse sünniloost ja esimestest sünnipäevakülalistest väiksematele lastele hõlpsasti mõistetaval kujul. Jutustus põhineb piibliloo Luuka evangeeliumi 2. peatüki kirjeldusel, kestvusega 25 minutit. Helitaustaks on kasutatud Timo Lige muusikat ning vokaalselt ka Maarja ja Joosepi laulu. Nukud pani elama kuus vabatahtlikku, kes saanud ettevalmistuse lastemisjoni koolituspäevadel. Lisaks üks inimene valgustuse puldis ja teine arvuti taga.

Nukuetendusele eelnes vahetu vestlus lastega. Vestlust illustreerisid pildid suurel ekraanil ja vahelduseks lauldi täiel rinnal tuntud lastelaule. Näiteks: „Kui sul tuju hea, siis käsi kokku löö…“ Seda viis läbi Ülle Kalvik, lastemisjoni projektijuht. Seltsimaja väikese saali kõik 70 istekohta olid hõivatud ja toole tuli puudugi. Tublisti üle poolte olid lapsed. Selgelt kristlikule pärimusele tuginev vestlus polnud siinse kultuuriruumiga harjunud inimestele midagi võõristavat ja seepärast ei tundunudki religioosse müsteeriumina. Pigem oli tegemist väga eluterve käsitlusega, mis suunas lapsi ratsionaalselt, aga ka eetiliselt parimal viisil elus toimetama.

[pullquote]Ühes käes plekist kinnine konservipurk, teises kruvikeeraja. Hiljem võeti abiks käärid ja suur vasar.[/pullquote]Ratsionaalne mõtlemine, mis mõnelgi juhul kipub täiskasvanutel tugevalt mõlemat jalga lonkama, ei vedanud saalis viibivaid lapsi kordagi alt. Kalvik mängis kujuka näitena välja konservipurgi avamise loo. Ühes käes plekist kinnine konservipurk, teises kruvikeeraja. Hiljem võeti abiks käärid ja suur vasar. Kas sellega saab purki avada? Võibolla, aga väga viletsal kombel ja üksnes juhul kui tõesti midagi mõistlikumat ei leidu. Üldiselt on aga tegemist ülima totrusega. Seda mõistsid lapsed hästi ega hakanud isegi proovima. Samas pakkus härrasmees kingitust, mille sisu ei vaevunud nõutult avamist üritanud naine vaatama. Oli tal ju nõnda palju jändamist oma mõttetu murega. Pärast mitmeid pealekäimisi naine siiski soostus vaatama kingitust. Selgus, et see oligi kõige hädapärasem vahend, millega purk avada. Näitlikult kujundlik ja õpetlik, võibolla liigagi naiivne, aga ometi kohtame me ka päris elus üsna sarnaseid asju.

Ülle Kalvik, lastemisjoni projektijuht Foto Urmas Saard
Ülle Kalvik, lastemisjoni projektijuht. Foto: Urmas Saard

Jeesuse sünniloolgi polnud märgata muinasjutu tunnuseid. Küll näis, et veel rikkumata loomusega lastel oli seda märksa kergem uskuda. Laste mõttemaailma polnud piisavalt eksitanud ka nüüdisaegse digiajastu tulek meie igapäevasesse ellu. Etendusele järgnenud mälumängus esitatud küsimustele pakutud viguriga vastusevariandid ei viinud lapsi eksitusse. Küsiti, kas karjased said teateid Jeesuse sünnist facebooki vahendusel? Ei, seda ei arvanud mitte keegi, kuigi sotsiaalmeedia kaudu liiguvad tänapäeval uudised võibolla kõige kiiremini. Küsimusele, kas kolm tarka liikusid Jeesuse sõime juurde GPS-i abil, kutsus esile heasüdamliku naerupahvaku, aga teati hästi ka õiget vastust.

Üllatas, et lapsed ei väsinud ja enne paari tunni pikkust meelelahutusliku põiminguga õppepäeva lõppu ei näinud kedagi lahkumas. Arvasin, et küllap Kalvik oskas hästi köitvalt lastega suhelda. Aga projektijuht arvas muud. Tema hinnangul tunnevad inimesed kohe ära, kas üritatakse rääkida midagi raskesti usutavat tõepähe, või usub kõneleja tõepoolest täie südamega seda, mida teistele jagab. Kalvik ütles, et on tõsimeelne usklik ja ilmselt paistab see nii siiralt välja, mis köidabki kuulajat.
Eesti Lastemisjon on uskkondadevaheline lastetöö organisatsioon, mis alustas tegevust 1992. a ja asutati ametlikult 1995. a. Töötegijateks on eranditult vabatahtlikud, kes oma töö eest palka või honorari ei saa.

Jõuluaegse ülelinnalise sündmuse peakorraldaja oli EELK Sindi kogudus, koostööpartner Sindi seltsimaja ja osaliselt rahaline toetaja Sindi linnavalitsus.

Urmas Saard