„Pärnumaa jõulud“ on Mari Suurväli laps

Viie Sindi gümnaasiumi õpilasfirmaga alustanud õpilaslaat „Pärnumaa jõulud“ on osavõtjate arvult lähenemas sajale.

Mari Suurväli, õpilaslaada Pärnumaa jõulud projektijuht Foto Urmas Saard
Mari Suurväli, õpilaslaada Pärnumaa jõulud projektijuht. Foto: Urmas Saard

Täna toimus Pärnu kaubanduskeskuses Port Artur 2 traditsiooniline õpilaslaat „Pärnumaa jõulud“, mille järjekorranumbriks kirjutati 15.

Riigikogu väliskomisjoni liige Marko Šorin ütles, et paljud tänased laadal osalejad polnud veel sündinudki, kui Mari Suurväli Pärnus õpilaslaatade korraldamisega alustas. „Õpilasfirmade laada „Pärnumaa jõulud“ tõi Port Arturi aatriumisse Suurväli sel ajal, kui ta ise töötas Sindi gümnaasiumi direktorina. Koondades tegusaid õpetajaid juhendama maakonna esimesi õpilasfirmasid sai Sindist tervel Pärnumaal alguse midagi täiesti uut, mis nüüdseks on kasvanud õpilasosaluse arvukuselt kujundlikult öelduna sajakordseks,“ tõdes Šorin.

„Kui me esimest korda 2001. aastal Port Arturisse tulime, polnud selles hoones enamikku laatade pidamise ala olemaski. Õpilaslaat oli esindatud ainult viie Sindi gümnaasiumi õpilasfirmaga,“ meenutas laada „Pärnumaa jõulud“ projektijuht Mari Suurväli. „Aga tänaseks on enim õpilasfirmasid nende aastate jooksul jälle Sindi gümnaasium välja toonud. Eks see ettevõtlus oli ju mul oma laps ajast, kui töötasin Sindi gümnaasiumi direktorina.“ Suurväli pidas õnneks tookordseid õpetajad, kes seatud eesmärgiga hästi haakusid.

[pullquote]Panin spetsiaalselt Sindi gümnaasiumi päkapikud koos õpetaja Arusaarega siia kuuse alla müüma[/pullquote]„Eneli Arusaar on täna endiselt siin. Ei saa ütlemata jätta, kui tähtis on panna algklassides õpilased mõtlema viisil, et raha ei pudene puu seest ja selle saamiseks peame tublisti töötama.“Suurväli lisas juurde, et lapsed peavad juba maast madalast mõistma, et söök ei kuku lauale mitte üksnes kapiust avades. Õpilased peavad aru saama, et tuleb ise nuputamise ja tegutsemisega vaeva näha, teha meeskonnatööd ja lõpuks endi valmistatud toote maha müüa. „Panin spetsiaalselt Sindi gümnaasiumi päkapikud koos õpetaja Arusaarega siia kuuse alla müüma. See on täna väga tore, ühtlasi ka hästi tähenduslik pilt,“ selgitas Suurväli.

Pärnu maavanem Kalev Kaljuste sõnas laata avades, et 15. korda toimuv õpilaslaat näitab üha suurema hulga ettevõtlike noorte tulekut Pärnusse ja mitte Pärnust lahkumist. Ta lootis, et tuues targad ja nutikad noored Pärnusse kaupu pakkuma, saab mõnigi siit hea pisiku külge ja tuleb tulevikus siia koguni elama ja tegutsema.

Räpina aianduskooli õpilasfirma Vallatud Vorstid Foto Urmas Saard
Räpina aianduskooli õpilasfirma Vallatud Vorstid. Foto: Urmas Saard

Maavanema sõnu kinnitavad ja annavad usku statistilised arvud, mis projektijuhil eeskujulikult ülestähendatud. Nende 15 aasta jooksul on ühtekokku kaubelnud 625 õpilasfirmat ja selles osalenud 2278 õpilast. „Kivisse tuleb auku tekitada aastate jooksul veepiiskasid tilgutades,“ ütles Suurväli selle juurde oma elutarkuses. Täna oli Port Arturis kohal 83 firmat, nendest 35 minifirmat ja 48 gümnaasiumiastme õpilasfirmat. „Tänavu on kasv plahvatuslik. Ligikaudu poolsada firmat müüs ka Papiniidus asuvas Kaubamajakas. Kui Pärnus on korraga ligemale 140 õpilasfirmat väljas ja selle arvu korrutada neljaga, siis osutub õpilaste kaasatuse hulk ikka tohutult suureks. See teadmine teeb meelele päris meeldivalt pai.“

Juubelihõngulise laada avamine kujunes tavapärasest pidulikumaks. Õpilaslaata korraldava Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsiooni ja ettevõtlushariduse seltsi oluline koostööpartner on Tartu ülikooli Pärnu kolledž. Seepärast tuli laada läbiviijaid tervitama kolledži direktor Henn Vallimäe. Tema kätte usaldati ka austav ülesanne tänada erilisel viisil klaaspüstiga 20 suuremat toetajat: Pärnu linnavalitsus, maavalitsus, POL, PEAK, Lääne-Eesti regiooni Swedbank, Infotark AS, Junior Achievement (JA) Eesti, Estonia Medical SPA & Hotel, Port Artur Grupp, Silvia Paluoja Pärnu Postimehest, Urmas Saard Külauudistest (varem Maalehest). Eesti Kaubandus-Tööstuskoja Pärnu osakond, OÜ Kappakka, OÜ Pizza Hunt, OÜ Tava.

Sindi gümnaasiumi päkapikud Foto Urmas Saard
Sindi gümnaasiumi päkapikud. Foto: Urmas Saard

Samuti pälvisid esiletõstmist väsimatud juhendajad Helena Kudre Värskast, Ülle Tõnutare Luunjast já Eneli Arusaar, kelle eestvedamisel on laadal ilmselt ettevõtlusalaseid kogemusi saanud kõige enam õppureid.

Kolmele korrusele jaotunud kõigi firmade tutvustamine poleks mõeldav. Pilkupüüdvad olid Mikitamäe õpilasfirma Pärand ehedates setu rahvariietes tütarlapsed. Huvi tekitas tartlaste omamoodi leiutis, Treffenri gümnaasiumi Festera keskkonnahoidlikku prügikasti heidetavast jäätmest peab valmima kompost. Hästi jutukad olid Sindi gümnaasiumi pisikesed minfirmade pidajad, kes oskasid nupuka veenvusega panna külastajad ostma. Kuid „Pärnumaa jõulud 2016” müügirekordi tegid ära Räpina aianduskooli õpilasfirma Vallatud Vorstid. Ühe taluga koostöös toodetud vorstide müügist laekus umbkaudu 300 eurot.

Kõigi firmade päevakäivet kokku liites saadi tulemuseks 2600,83 eurot. Aga Merike Elmiku, JA Eesti koolitusjuhi hinnangul oli rahalisest vääringust tänasel päeval veelgi olulisem müügi- ja ostjatega suhtlemise kogemuse kasvatamine.

Tavapäraselt tegid tööd ka hindamiskomisjoni liikmed, mille tulemusena jagati seitse auhinda. Lisaks sellele anti ka eriauhindasid.

→ Parim koolikasutuslik toode Võru gümnaasiumi ÕF Barin Trains
→ Uudseim toode Pärnu Ühisgümnaasiumi ÕF Dockwood
→ Parim müügistrateegia Pärnu Koidula gümnaasiumi ÕF Statera
→ Parim teenus Tallinna Reaalkooli ÕF Crufty
→ Parim toode Tallinna 21. kooli ÕF Weiv
→ Parim väljapanek Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi ÕF Leivapoisid.
→ Parim korduvkasutuslik toode Tallinna Linnamäe Vene lütseumi ÕF Eco Frend

Urmas Saard