Kunstnike uudislooming Pärnu linnagaleriis

Pärnu raekojas asuvas linnagaleriis avatud kunstnike aastanäituse noorim osaleja on Elisabeth Teinburg ja vanim Leili Voll.

Pärnu Postimehe ajakirjanik Anu Jürisson usutleb Elisabeth Teinburgi Foto Urmas Saard
Pärnu Postimehe ajakirjanik Anu Jürisson usutleb Elisabeth Teinburgi. Foto: Urmas Saard

Eile õhtul tänavust aastanäitust avades ütles Pärnu linnagalerii juhataja Alar Raudoja, et sarnaseid ülevaate väljapanekuid on järjepidevalt korraldatud 22 aastat. „Meie jaoks on see väga pikk aeg. Tore, et igal aastal on näitus täiesti erinäoline, kuigi pooled osalejatest on ikka ühed ja samad kunstnikud,“ rääkis Raudoja. „Kui Mõned aastad tagasi väga vingusime, et noori ei ole ja peamine raskus jääb ikka vana kahurväe kanda, siis viimasel kolmel aastal on julgenud ka keegi noor inimene aastanäitusele välja tulla.“ Sedakorda tõstis ta esile Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi viimase klassi õpilast Elisabeth Teinburgi.

Vahetult enne tööde ülespanekut tõi oma uuema loomingu näitusele ka Pärnu vanim kunstntik, tänavu augustis 90. sünnipäeva tähistanud Leili Voll. Käesoleva õppeaasta alguses sai väsimatu kunstnik linnapea Romek Kosenkraniuse allkirjaga tänukirja, millega tunnustati tema pikaajalist tööd Pärnu kunstikoolis ja panust kodukandi kunstiellu. Maalid ja graafika sisustavad Volli kõiki päevi.

Kuni 16. jaanuarini avatud näitusel näeb üle 70 töö, mida on loonud 34 kunstnikku. Lisaks nimetatutele osalevad näitusel veel Urmas Bereczki, Douglas Ints, billeneeve, Al Paldrok, Taje Tross, Mati Luhtjärv, Andrus Joonas, Peeter Somelar, Marko Toomast, Liivi Pihlasalu, Mutt, Vello Paluoja, Malle Heinonen, Renè Toots, Aleksei Jastrebov, Ella Žuliene. Kaido Kullamaa, Tiina Ojaste, Svetlana Markina, Ly Saat, Mare Säkk, Selma Juurikas, Ülle Raidma, Tõiv Jõul, Katrin Kobolt, Lea Kuusk, Jan Leo Grau, Pusa, Marju Lorentson, Heli Tambur, Riin Kaljurand ja Alar Raudoja.

„Pärast 16. jaanuari avame siin uue näituse, mis on peaaegu sama tähtis. Ka Pärnumaa foto näitus on sama osavõtjate rohke ja sama mahukas. Näituse teemaks on mäng: mäng kaamera, piltide, inimestega…,“ paotas Raudoja pisut ka juba järgmisele näitusele avanevat ust.

Urmas Saard