Juhtrajasõidu hooaeg lõpetati Haapsalus

Johannes Mets, MTÜ Sindi Mudelisport ja Sindi ANK tehnikaringi juhendaja, teeb ülevaate käesoleva aasta viimasest juhtraja automudelite võistlusest.

Karikavõitjad Pärnumaalt Andy Aron, Karin Mets, Karmen Mets
Karikavõitjad Pärnumaalt: Andy Aron, Karin Mets, Karmen Mets

26. novembril kogunes Haapsalus veidi alla 30 mudelisportlase, et viimast korda sel aastal üksteiselt mõõtu võtta. Traditsiooniliselt jäi viimasele etapile kaks klassi N-14 ja PR-24. Neljas ülejäänud klassis olid asjad juba varem paika pandud.

Alustasid noored N-14 klassiga. Osales 16 võistlejat. Nende hulgas ka Karin Mets ja Reimo Usin, kes harjutavad Sindi rajal. Reimo startis B grupis ja Karin A grupis. Juba treeningute lõpus hakkas Reimo mudel kiirust kaotama. Tavaliselt on probleem mootoriharjastes. Need said kiiresti välja vahetatud, kuid võistluse esimeste ringidega oli selge, et viga mootoriga on tõsisem. Õnneks oli abi kohe saadaval ja saime mootori kiiresti vahetatud, kuid sellele kulus kogu esimese sõidu aeg, mis hinnanguliselt tähendas ca 25 ringi mahajäämist teistest võistlejatest. Lõppkokkuvõttes Reimole 15. koht. Karin esines A grupis tublilt ja sõitis end kaheksandana finaali. Finaalis suutis ta oma kohta parandada ja lõpuprotokolli läks kirja 7. koht. Sellega tuli ka tõhus punktilisa karikasarja arvestuses ja Karin oli võitnud oma esimese karika sellel spordialal.

PR-24 klassis osales 25 võistlejat ja võistlejad jagati kolme gruppi. C grupis alustasid meie noorimad Karin ja Reimo. Kuna Reimo võistles sellel rajal esimest korda, siis oli esialgu raskusi õige sõidumaneeri leidmisega, kuid viimastes sõitudes hakkas asi juba laabuma. Karinil kulges sõit vahelduva eduga ja oli kohati „liimist lahti” ja nii jäigi ta Reimost lõppkokkuvõttes 5 ringi maha.

Meile oli kõige olulisem A grupi sõit, kus võtsid omavahel mõõtu meie esisõitjad Karmen ja Andy. Karmenil oli viimaseks etapiks Andy ees 7 punktiline edumaa, kuid see ei tähendanud veel midagi. Asja tegigi põnevaks Andy, kes sõitis alguses Karmenil tasapisi eest ära. Poole võistluse peal oli Andy Karmenist vahepeal kohtadega niipalju eespool, et oleks võrdsustanud punktiseisu Karmeniga, kuid tehnikasport on juba kord selline, et oma osa mängib ka õnn või juhus, kuidas keegi asjale vaatab. Võistluse teises pooles hakkas Andy mudel kiirust kaotama ja 7. sõidus võttis ta mudeli rajalt maha: mootori esikaane laager oli töölepingu üles öelnud.

Samas grupis võistlesid ka Kaiar Tammeleht Sauelt ja Margus Jõgilaine Haapsalust. Vaheldumisi hoidsid nad oma käes liidrikohta, hoides Karmeni ja Andy oma selja taga. Seekord ei vedanud Kaiaril, kes pidi võistluse teisel poolel oma mudelit korrastama ja kaotas sellega oluliselt ringe (kõik remondid on lubatud teha vaid sõiduajast). Kuna liidrite vahel olid vahed väikesed, siis Kaiar ei suutnud enam vahet tagasi sõita ja nii lõpetasid võistluse esimesena Margus ja teisena Karmen. See punktilisa tõstis Karmeni üldarvestuses kolmandale kohale. Lühidalt lõppkokkuvõte klasside kaupa.

N-14:
1. koht Kaur-Erik Tamm, Äksi – 111 punkti
2. koht Mikk Bauer, Äksi – 73 punkti
3. koht Kaarel Metssalu, Haapsalu – 61 punkti
…………
9. koht Karin Mets, Jõõpre – 33 punkti

Noorte klassis jagatakse motivatsiooni tõstmiseks välja 12 karikat. Reimol jäi sel aastal natuke puudu, kuid ta on visa poiss ja loodame tuleval aastal ka temalt meile karikalisa.

F1-32 juuniorid:
1. koht Andy Aron, Sindi – 90 punkti
2. koht Karmen Mets, Jõõpre – 48 punkti
3. koht Hanna Alviine Kaptur, Äksi – 13 punkti

üldarvestus:
1. koht Andy Aron, Sindi – 90 punkti
2. koht Kaiar Tammeleht, Saue – 86 punkti
3. koht Ants Volmerson, Äksi – 62 punkti

ES-32 juuniorid:
1. koht Andy Aron, Sindi – 77 punkti
2. koht Karmen Mets, Jõõpre – 55 punkti
3. koht Ranno Põhjakas, Tallinn – 17 punkti

üldarvestus:
1. koht Kaiar Tammeleht, Saue – 90 punkti
2. koht Andy Aron, Sindi – 77 punkti
3. koht Karmen Mets, Jõõpre – 55 punkti

Open-12 juuniorid:
1. koht Karmen, Jõõpre – Mets 83 punkti Jõõpre
2. koht Andy Aron, Sindi – 80 punkti
3. koht Kaur-Erik Tamm, Äksi – 39 punkti

üldarvestus:
1. koht Karmen Mets, Jõõpre – 83 punkti
2. koht Andy Aron, Sindi – 80 punkti
3. koht Brubu Põldäär, Haapsalu – 68 punkti

ES-24 juuniorid:
1. koht Karmen Mets, Jõõpre – 66 punkti
2. koht Andy Aron, Sindi 48 punkti
3. koht Ranno Põhjakas, Tallinn – 25 punkti

üldarvestus:
1. koht Kaiar Tammeleht, Saue – 95 punkti
2. koht Karmen Mets, Jõõpre – 66 punkti
3. koht Andy Aron, Sindi – 48 punkti

PR-24 noored:
1. koht Rasmus Blitner, Äksi – 8 punkti
2.koht Kaur -Erik Tamm, Äksi – 6 punkti
3. koht Reimo Põhjakas, Tallinn – 4 punkti

juuniorid:
1. koht Karmen Mets, Jõõpre – 60 punkti
2. koht Andy Aron, Sindi – 41 punkti
3. koht Ranno Põhjakas, Tallinn – 13 punkti

üldarvestus:
1. koht Kaiar Tammeleht, Tallinn – 76 punkti
2. koht Margus Jõgilaine, Haapsalu – 70 punkti
3. koht Karmen Mets, Jõõpre – 60 punkti
…………
7. koht Andy Aron, Sindi – 37 punkti

Kokku toodi sel aastal Pärnumaale koos Karmeni parima tüdruku tiitliga 21 karikat, mis on seni suurim saak Eesti karikasarjas! Järgmisel aastal langeb Karmen vanuse tõttu juunioride arvestusest välja ja karikaid jääb vähemaks. Seda enam loodame uuel hooajal meie järelkasvule: Karinile ja Reimole.

Meie tänusõnad kuuluvad Sindi linnavalitsusele, Sindi ANK-le ja Fein-Elast Estoniale, kelle rahaline toetus on meid aidanud saavutada selliseid tulemusi.