Merike Teppan-Kolk kohtus Sindi lugejatega

Sindi muusikakooli direktor Merike Teppan-Kolk laenutas eile Sindi linnaraamatukogus raamatuid, laulis mereteemalisi laule ja saatis ennast viiuli helidega.

Merike Teppan-Kolk Foto Urmas Saard
Merike Teppan-Kolk. Foto: Urmas Saard

Üleriigilised raamatukogupäevad „Kohtume raamatukogus!“ toimuvad tänavu kümne päeva kestel kuni 30. oktoobrini. Paljudel viimastel aastatel on raamatukogupäevade ajal kutsutud raamatukogudesse tuntud inimesi, et väärtustada, teadvustada ja tutvustada raamatukoguhoidja kutsumust. „Sindi linnaraamatukogusse paluti 2008. a esimest korda raamatukogu tööd harjutama tolleaegne linnapea Mati Mettus ja sotsiaalnõunik Andres Annast. Üheksa aasta jooksul on raamatukogu külastajaid teenindanud üle kümne Sindi linnaga seotud tuntud isiku, mõnel juhul korraga kaks inimest, enamikel aastatel siiski ainult üks,“ rääkis Ene Michelis, kes on raamatukogu direktor olnud 23 aastat.

Enest paar aastat kauem on muusikakoolis ametis olnud Merike. Kümmekond minutit enne kokkulepitud Merikese saabumise aega sättis ennast raamatute laenutamise ootele Leili, et lasta teenindada tuntud Sindi inimesel. Merikest teatakse hästi ka linna piiridest palju kaugemal, eriti siiski Tori vallas.

Ooteminutitel luges Leili samal päeval ilmunud ajalehte Sindi Sõnumid ja vestles raamatukogu töötajatega. Ene sõnul on tänapäeva raamatukogud saanud oluliselt avarama tähenduse ja pakuvad lisaks raamatute laenutamise võimalusele veel täiendavalt palju muud.

„Me vestleme inimesi erutavatel või lihtsalt huvitavatel teemadel, on võimalik ka arvuti taga istuda ja kasutada täiesti tasuta internetti. Vajadusel oleme abiks arvuti kasutamisel. Igal teisipäeval õpetab Sirje näputöid, mida saab teha kudumisvarraste või heegelnõelaga,“ rääkis Ene raamatukogutöötajate tööülesannetest, milleks on lisaks raamatute laenutamisele silmaringi avardava suhtluskeskkonna loomine.

Kui Merike laia naeratuse, viiulikohvri ja noodipuldiga uksest sisse astus, läksid kõigil näod rõõmsalt särama. „Arvutilaua ääres istumine täidab poole minu igapäevasest tööajast. Midagi eriti uut nagu esmapilgul polegi,“ tähendas Merike teenindaja toolile istudes. Siiski andis Ene mõningaid olulisi juhiseid, millest Merike polnud varem teadlik, aga omandas kõike otse poolelt sõnalt.

Sindi linnaraamatukogu Foto Urmas Saard
Sindi linnaraamatukogu. Foto: Urmas Saard

Leili tõi ühe raamatu tagasi, mõnda palus pikendada ja küsis lisaks veel paar raamatut. Teda huvitas ilukirjandus noorsoole, aga soovitusliku valiku palus teha Enel. Laenutuslaua kõrval asub ratastel riiul, kuhu kogutakse enim laenutatavad raamatud. Ene valis raamatu „Uus elu“, autor Saale Väester. Lühiromaan jutustab kaht tütart kasvatavast Mirjamist. Kolmekümneseks saavale naisele tundub elu teistest kehvem ja otsustab oma elu muuta. Vanaproua usaldas raamatukogutöötaja maitset ja Merike tegi laenutamiseks vajaliku toimingu. Teiseks pakkus Ene Pärnu-Jaagupis elava Heli Künnapase noorsooromaani “Tähtajaline elu”, mille esimene osa trükiti eelmisel aastal ja tänavu ilmus ka sellele järg. Künnapas on noor arenev kirjanik, kes avaldanud seitse raamatut, millest kolm leidnud ka erineval viisil kiitvat ära märkimist.

Vahepeal tulid kaks tüdrukut oma emaga laste osakonda ja Merike vahetas töölauda. Rowlingu romaanisarja „Harri Potter“ neljas jagu „Harri Potter ja tulepeeker“ näib välimuse järgi olevat hästi loetud raamat. Ja hästi paks raamat läks jälle uuele lugejale. Keegi vanaema pidi aga kurvalt lahkuma, sest „Kuidas elad, Ann?“ kõik kuus raamatut olid välja laenutatud. Merike uuris arvutist, kas naabervaldade raamatukogudest saaks nõutud raamatut tellida, aga sealgi valitses tühjus.

Tagasi laenutusosakonda, kus jälle palus üks raamatusõber midagi soovitatavat. Koos Enega suunduti kõrgete riiulite ridade vahele. Ene upitas kuidas jaksas ja saigi kõrgelt riiulilt kätte veel midagi põnevat.

Aktiivseid lugejaid on Sindi linnaraamatukogus 762. Viivuke aega polnud ühtegi külastajat ja seda üürikest hetke võis kasutada vestluseks. Merike ütles, et loeb aastas keskeltläbi paarkümmend raamatut. Eile palus ta Enet leida raamatu „Aeg & Vaim“, mille kirjutas Ülo Vooglaid. Merike on hea rääkija ja tal oli ka raamatukogule hulga küsimusi. Ene ei mäletanudki, et keegi teine oleks varem nõnda palju huvitunud raamatukogu töö sisust. „Sindi linnaraamatukogul on hea koostöö Rahva Raamatuga. Riigi poolne toetus oleneb omavalitsusüksuse elanike arvust. Sindi elanikkonda arvestades eraldatakse aastas raamatute muretsemiseks 6600 eurot,“ vastas Ene Merikese küsimustele.

Tunnikese laenutamise järel võttis Merike viiuli ja esimest korda ajaloos helisesid linnaraamatukogus ka viiuli helid. Etteaste oli tavatu ka selle poolest, et üldiselt Merike ei laula, veel vähem solistina. Kuna tänavune merekultuuri aasta annab ka raamatukogupäevade ajal võimaluse tutvustada üheaegselt nii merd kui kultuuri, siis üritas Merike valida oma kavasse võimalikult merelähedased laulud. Paraku pidi ta tunnistama, et võetud ülesanne polevat olnud talle üldsegi lihtne ettevõtmine. „Valdav osa merelauludest on sobilikud laulda meestel, aga mitte naistel,“ selgitas Merike. Naise hääle ja olemusega sobituvad parimal juhul vaid väga üksikud laulud.

Kaasalaulmiseks jätkus laululehti kõigile soovijaile, aga pigem eelistati rohkem Merikest kuulata. Esimese loona kuulsid raamatukogus hästi vastu kajavad seinad ja muidugi muusika võlu võrratult paremini mõistvad inimesed laulusõnu „Kui on meri hülgehall…“, Enn Vetemaa ja Ülo Vinteri „Majakene mere ääres“. Siiri Sisaski versioonis kõlas „Laev tõstis purjed üles öises fjordis ja särasid veel tuled mustas vees…“ Ilma klassikalise vallerata laulis Merike „Siidilipp ja hõbepurjed“. Päris kuuldavalt ja hoogsalt laulsid ka teised ruumis viibinud kaasa siis, kui hakkas „laine laksuma“ ja rahva ootuste kohaselt pidi kostma ka Kihnu Virve „Mere pidu“.

Lõpuks sisenes raamatukokku väike tütarlaps, viiul kaasas ja palus Merikeselt viiuli keelte häälestamiseks abi. Sindi linnaraamatukogus pakutakse lisaks raamatute laenutamisele tõepoolest väga mitmekülgseid teenuseid, samuti meelelahutust, milles võis päris erilisel viisil veenduda just eilsel päeval.

Urmas Saard

Samal teemal:

Hans Miilberg Sindi raamatukogus Foto Urmas Saard

 

 

 

Hans Miilberg, tuntud inimene Sindi Linnaraamatukogus

One thought on “Merike Teppan-Kolk kohtus Sindi lugejatega”

  1. Aitäh, Urmas, vahva kokkuvõtte eest!

    Ja eks ikka on alati väga hea meel lugeda, et mu raamatuid loetakse. Täpsustan vaid nii palju, et minu noorteka “Tähtajaline elu” 2.osa alles jõuab lugejateni. Loodetavasti selle aasta detsembrikuus.

Kommenteerimine on suletud.