Sindi noored käisid õppereisil Tartus

Sindi gümnaasiumi meediaõppe valikuga gümnasistid tutvusid põhjalikumalt Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ja Vanemuise teatriga mitte üksnes meelahutuse eesmärgil, vaid ühendasid meeldivad elamused uudisnupu koostamise harjutustega.

Eesti Rahva Muuseum Raadil Foto Urmas Saard
Eesti Rahva Muuseum Raadil. Foto: Urmas Saard

ERMi ja Vanemuise teatrit külastas Sindi gümnaasiumi meediaõppega 10. a klass eelmise nädala neljapäeval, 13. oktoobril.

Ajaleheuudiste ja telepildi vahendusel olid õpilased hästi teadlikud ERMi uuest hoonest. Tartusse teele asudes peeti väljasõitu üheks tavaliseks ekskursiooniks, millest erilisi üllatusi ei osatud oodata. Ekslikuks osutus arvamine, et ERM paikneb kesklinnast kusagil ääretult eemal. Tegelikult asub vähem kui poole tunni pikkuse jalutusteekonna kaugusel. Kohale jõudes ületas ERMi nägemine mitmeid kordi varajasemat kujutlust.

Hiigelhoonesse jõudes pildistati ühena esimestest väljapanekutest Jakob Hurda büsti. Pileti kätte saamise järel laskuti korrus allapoole garderoobi. Giidi jutustusi kuulates liiguti ajas tänapäevast minevikku. Võimalik olnuks alustada ka minevikust ja tulla tagasi tänasesse päeva. ERM on Läänemeremaade suurim ja moodsaim muuseum, mis avas külastajatele uksed oktoobri esimesel päeval.

ERM Foto Merilyn Nõmm
ERMi eksponaadid. Foto: Merilyn Nõmm

Kahest püsinäitusest üks on “Kohtumised”. Eesti kultuurilugu hõlmaval ajateljel kulgeb Ajarada tänapäevast jääaja lõpuni. Lisaks 11 teemanäitust, mille hulgas omanäoline rahva osalusel valminud näitus ning avatud fond, kus eksponeeritaks järjest muuseumi tähtsamaid kollektsioone tervikuna.

Õpilastele meeldis ajaloo tutvustamine arvutite ja nutiseadmete vahendusel. Küsimusi ärgitas esitama vaasi lõhkumise võimalusega seadeldis-eksponaat. Elevust tekitas kohtumine teist korda ERMi direktoriks määratud Tõnis Lukasega, kes on olnud ka haridus- ja teadusminister. Ringkäik lõppes põhikorrusest allpool asuvas ruumis, kus tutvustatakse soome-ugri hõimurahvaste ajalugu. Seda püsinäitust nimetatakse Uurali kajaks. Väljapanekud tutvustavad soome-ugri rahvaid kultuuriliste soorollide taustal. Naiste ja meeste maailma näidatakse läbi koduste tegemiste, elatusalade ja maailmapildi. Näitus vastab küsimustele soome-ugri keelte ja geenide, asuala ja rahvaarvu kohta. Kultuuritundliku esteetikaga ruumidisain rõhutab soome-ugri etnograafilist maagiat.

Vestlustes kaasõpilastega jäid kõlama ülivõrdes öeldud kiitvad hinnangud kõigele sellele, mida nähti ja kuuldi. Avaldati koguni arvamust, et tegelikult peaksid praeguse aja eestlased olema väga õnnelikud, kuna võivad külastada muuseumit, mis jäi paljudel meie eelkäijatel saja aasta ootamise tõttu nägemata. Suurepärane, et Eestis on nüüd kogu ajalugu ühte paika kokku kogutud ja väga ulatuslikult ka nähtavaks tehtud, tõdesid Sindi gümnaasiumi õpilased.

ERMist lahkudes mindi Vanamuise teatrisse lavatagusest elust aimu saama. Õpilaste hinnangul oli Vanemuise külastamine hariv õppekäik. Tartlaste Vanemuine on Eestis ainukene kolmežanriteater, kus sama katuse all etenduvad nii draamad, muusikaetendused kui balletid.

Edwin Eylandt ja Martin Salundi, Sindi gümnaasiumi meediaõppe praktikandid
Fotografeeris pildigalerii jaoks Merilyn Nõmm, Sindi gümnaasiumi meediaõppe praktikant

Samal teemal:

ERMi arhitektid Dan Dorell, Tsuyoshi Tane ja Lina Ghotmeh Foto Urmas Saard

 

 

 

Tõnis Lukas: Raadil valmis eesti rahva enesekindluse varaait

ERM Roosi tänavalt vaadatuna 43 päeva enne avamist Foto Urmas Saard

 

 

 

Piltuudis 43 päeva enne Eesti Rahva Muuseumi avamist