Täna algab 14. Matsalu loodusfilmide festival

Lihula ootab alates sellest kolmapäevast loodusfilmihuvilisi Matsalu rahvusvahelisele loodusfilmide festivalile (MAFF). Festival  kestab 21.-25. Septembrini Lihulas, Matsalu loodusfilmide festivalHaapsalus ning Tallinnas.

Festivali võistlusprogramm on jagatud traditsiooniliselt kaheks – Kategooria A – Loodus ning Kategooria B – Inimene ja Loodus. Võistlusprogrammi esitati filme 90 riigist, millest  rahvusvahelisele žüriile hindamiseks valiti välja 30 parimat  filmi. Züriisse kuulub sel aastal esindajaid Eestist Lõuna-Aafrikani.

Festival avatakse ametlikult kolmapäeval kell 18 avaüritusega Lihula kultuurimaja suures saalis filmi „Habras maailm“ maailma esmalinastusega, aga filmisõbrad saavad tulla filmiprogrammi nautima juba kolmapäeva hommikul kella kümnest. MAFFil linastub sadakond uut loodusfilmi üle maailma, millest veerandsada rahvusvahelises võistlusprogrammis

Matsalu loodusfilmide festivali peakorraldaja Silvia Lotman leiab, et sellisel festivalil on väga oluline koht Eesti kultuuriruumis ning see aitab kaasa loodushariduse arendamisele Eestis.

„Festivali eesmärk on tutvustada ja tunnustada uusi loodusfilme ja nende loojaid ning edendada loodusfilmide levi. Matsalu loodusfilmide festival propageerib looduslähedast ja säästvat elulaadi ning põlisrahvaste sügavalt loodusega seotud traditsioonide austamist.“ sõnab Lotman

Festivali raames saab Haapsalu kultuurikeskuse fuajees 25. septembrini näha Soome loodusfotograafia suurkuju Hannu Hautala juubelinäitust “Metsän poika”. Väljas on 49 suures mõõdus pilti alates aastast 1966. Iga aasta on esindatud ühe fotoga. Et Hautala lemmikobjektiks on linnud, siis ongi valiku hulgas enim linnupilte. Hannu Hautala tuleb Matsalu loodusfilmide festivali ajal ka ise Eestisse.  24. septembril esineb ta festivali fotopäeval Lihula mõisas ning 25. septembri hommikupoolikul kohtub fotohuvilistega näituse lõpetamisel Haapsalus.

Merekultuuriaastale omaselt on sel aastal MAFFI fookusprogrammiks „Meri“, mille raames linastuvad 19 filmi nii analüüsimaks mere olukorda kui tutvustamaks meile sealset elustikku.

Lisaks Lihulas linastuvatele filmidele on võimalik MAFFist osa saada ka Tallinnas ja Haapsalus. Tallinnas linastuvad filmid Tallinna Loomaaias, Haapsalus aga Haapsalu kultuurikeskuses ning Iloni imedemaal.

Festivali auhinnatseremoonia toimub laupäeva, 24. septembri õhtul kell 18. See annab võimaluse näidata pühapäeval, 25. septembril  auhinnatud filme uuesti.

Info festivali kohta, festivaliürituste ja filmilinastuste kavad festivali kodulehel: www.matsalufilm.ee

 

 

Lisainfo:
Silvia Lotman
Matsalu loodusfilmide festivali peakorraldaja
silvia.lotman@matsalufilm.ee
5262013