Uudo Laane: Nooruse majja on jälle tore rahvusvaheline seltskond kogunenud

Käesoleva nädala algusest kuni esmaspäevani toimuvad Pärnu Nooruse majas rahvusvahelisel tasemel õppepäevad neile, kes teevad noortevahetusprojektide maailmas esimesi samme.

Kümne riigi osalusel toimuv koolitus Pärnu Nooruse majas Foto Urmas Saard
Kümne riigi osalusel toimuv koolitus Pärnu Nooruse majas. Foto: Urmas Saard

Kohvipausi vestluses meenutas Nooruse maja direktor Uudo Laane eelmise päeva praktilist katset kujuteldavate krokodillide keskel, kus kaks vastassuunas liikunud seltskonda pidid suutma pakult pakule (kivilt kivile) astudes üksteist säästes ja kolmandate poolt viga tegemata takistuse võimalikult leidlikult ületama. Oli see mäng, tõsine proovikivi või koguni elu ja surma küsimus tõsiste püüniste maailmas, mida inimesed ikka oskavad enda jaoks üles sättida?

Tegelikult ei toimu Nooruse majas midagi dramaatilist. Kohale on tulnud 29 osalejat tosinast organisatsioonist ja kümnest riigist: Eestist, Lätist, Kreekast, Rumeeniast, Soomest, Hispaaniast, Tšehhist, Poolast, Prantsusmaalt, Itaaliast. Nädalane intensiivkoolitus saadakse kogenud juhendajate käe all: Ieva Grundsteine Lätist ja Antonio Benaches Hispaaniast.

Noorsootöötajatele suunatud „Youth Exchanges for Newcomers“ on Erasmus+ ja Noorteagentuur SA Archimedes rahastatud projekt.

Ieva Grundsteine ei ole Nooruse majas esimest korda. Grundsteine alustas kunagi ka ise tavalise osalejana kuulaja rollis. Seejärel õppis juurde, et ise hakata koolitusi läbi viima. Praegu ongi tema igapäevane töö projektide kirjutamine. Lisaks tegeleb Lätis ka põgenike lastega, mis on vabatahtlik töö. „Saame siin nädala jooksul tuttavaks, loome kontakte ja omandame ideid, millest kirjutada noorsoovahetuse projekte. Käimasoleval nädalal saadakse reaalseid kogemusi projektide koostamiseks. Seda selleks, et alustajadki võiksid hakata tegema samasugust tööd, nagu praegu meie teeme,“ rääkis Grundsteine.

[pullquote]Tegelikult on elu hulga ilusam, kui kusagil läbi ajakirjanduse välja paistab.[/pullquote]Laane lisas täpsustavalt juurde, et kohal on asjaga esmakordselt kokkupuutuvad inimesed, kes võiksid tulevikus hakata kirjutama Erasmus+ noorsoovahetus projekte ja neid ka reaalselt ellu viima. Ta pidas väga oluliseks võimalikult paljude noorte julgust asuda kirjutama neile endile suunatud projekte, et inimesed erinevatest riikidest kohtuksid rohkem, saaksid üle omavahelistest kivinenud hoiakutest, välistades kinnisarusaamasid ja ületaksid asjatuid hirmusid, mida kutsuvad esile teadmatused mitmekesiste kultuuride mõistmisel. „Tegelikult on elu hulga ilusam, kui kusagil läbi ajakirjanduse välja paistab. Igal pool plahvatavad pommid, aga ometi on maailm täis päris normaalset rahvast,“ arutles Laane.

Euroopa Liidu poolt pakutavaid võimalusi on hästi palju, aga noorte grupid ei pruugigi seda kõike teada. Muidugi on alustamine keeruline. „Kui sa vaatad seda bürokraatiat, mida tuleb ametlikult läbida, ei juletagi peale hakata. Sellepärast ongi käsile võetud õppenädal ka asjatute hirmude peletamiseks. Tegelikult ei ole midagi keerulist. Tuleb omandada õpetus ja hakata otsast pihta,“ julgustas suurte kogemustega Laane.

Ieva Grundsteine Foto Urmas Saard
Ieva Grundsteine. Foto: Urmas Saard

Pärnakas Anu Eisenschmidt on omandanud sotsiaaltööhariduse ja püüdleb hetkel ka noorsootöötajaks või noorte juhiks. „Olen eelnevalt erinevates projektides osalenud ja sellest ka süvenev huvi. Minu silmaring on hästi palju avardanud. Erinevad inimesed, erinevad kultuurid. Neist on niipalju õppida! Erinevate inimestega kohtumisel on kõigil midagi üksteisele pakkuda. Praegu on suurepärane võimalus õppimiseks. Siin on rohkem kogemuste jagamist. Pooltel inimestel puuduvad kogemused ja teine pool on juba korduvalt mitmetes projektides osalenud.“

Adrian Marti Vidal on Hispaania üliõpilane, kes teeb oma kodumaal tööd 9- kuni 17-aastaste gaidide ning skautidega. Mingit tasu selle eest ei saa. Jutustus skautide ja gaidide tegevusest andis äravahetamiseni sarnase pildi sellest, mida tehakse Hispaanias või Eestis. „Töö vabatahtlikuna toimub praegu kohalikul tasandil, rahvusvaheline kogemus puudub. Sarnases projektis osalen Pärnus esmakordselt. Tulin õppima selleks, et asuda iseseisvalt projekte kirjutama. Et samuti kutsuda kedagi teistest riikidest endi juurde külla,“ rääkis Vidal.

Õppenädalat jäädvustab oma tillukese kaameraga seitsmendat kuud Nooruse majas töötav Prantsuse vabatahtlik Julien Tort.

„Krokodille täis jõest ülesaamiseks on vaja lisaks enda meeskonna liikmete toele teha ka koostööd vastasmeeskonnaga. Vaid ühtsuses peitub edasiviiv jõud,“ muheles Laane meie kohtumise lõppedes.

Urmas Saard

8 thoughts on “Uudo Laane: Nooruse majja on jälle tore rahvusvaheline seltskond kogunenud”

  1. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy itt lehetek. Nagyon sok élménnyel gazdagodtam és sokat tanultam eddig is. Remélem továbbra is így marad. Imádom az embereket akiket itt megismertem, nagyon változatosak és vagányak.

  2. Aitäh Urmas. Väga kena jutu said kokku ja head pildid. Meie projektis osalejad on vaatamata sellele, et sisu on nende jaoks arusaamatu väga rahul. Lubasid oma keeles vastu kommenteerida. Püüa siis mõistatada mida nad asjast arvavad 🙂

  3. Moltes gràcies per l’article i per ajudar-nos a promocionar el programa Erasmus+, que ofereix moltes possibilitats de mobilitat internacional per a joves. Esperem que els projectes que s’estan gestant ací a Parnü-Estonia, es facen realitat!!!

  4. Paldies par rakstu. Cerams, ka vairāk jaunieši varēs piedalīties jauniešu apmaiņās :).

  5. Ευχαριστουμε πολυ για τις ομορφες στιγμες που μας χαρίσατε. Είσασταν υπέροχοι τόσο στην οργάνωση του project όσο και στην φιλοξενία που μας δώσατε. Αυτές οι μέρες θα μείνουν αξέχαστες. Ευευλπιστώ να σας ξαναδώ κάποια στιγμή στο μέλλον σε κάποιο άλλο project και γιατι όχι σε αυτό που θα δημιουργήσουμε εμείς με τις γνώσεις που μας δώσατε.

  6. Merci énormément pour cet article ! Il est vraiment très bien écrit et donne plein d’avenir pour ce beau milieu !!!

  7. Καταπληκτικό πρόγραμμα και φοβεροί άνθρωποι! Η Εσθονική Φιλοξενία ήταν υπέροχη! Ευχαριστούμε για όλα και σας περιμένουμε με τη σειρά μας στην Ελλάδα. Εις το επανιδείν!

  8. Grazie per l’articolo. E’ stata un’esperienza costruttiva e divertente allo stesso tempo, ho imparato molto e ho avuto la possibilità di creare reti per futuri progetti (e buone amicizie). Grazie Nooruse maja e grazie Erasmus+!

Kommenteerimine on suletud.