Laupäeval avatakse Pärnus Rannastaadion

Eelseisval laupäeval avatav Pärnu Rannastaadion valmib vastavuses jalgpalliväljaku UEFA 2. kategooria nõuetele ja on kasutatav IAAFI 2. sertifikaadi tasemel kergejõustikuareenina. Tribüün peab mahutama vähemalt poolteisttuhat pealtvaatajat, tegelikult on üks istekoht rohkemgi. Staadioni valgustus on tõstetud 30 m kõrguste mastide otsa.

Pärnu Rannastaadion kolm päeva enne avamist Foto Urmas Saard
Pärnu Rannastaadion kolm päeva enne avamist. Foto: Urmas Saard

Tair Anton on Rannastaadioni direktor alates käesoleva aasta algusest. Temaga õnnestus rääkida minimaalselt, sest ajakava on tihedalt planeeritud tegevustega täidetud. Aga ta on kõiges püüdlikult vastutulelik ja sõbralik. Kohe leidis endale abilise, kes kuulekalt nõustus tutvustama uut spordirajatist, mida tänase päeva seisuga oodatud juba enam kui 16 aastat – olenevalt sellest, mida ootuse alguseks nimetada.

Kolm päeva enne pidulikku avamist näib kõik peaaegu päris valmis olevat. Siiski on esimese korruse pikal koridoril hoiatav punavalge lint, mis ei luba peegelsiledale põrandale astuda. 60 m pikkuse sisejooksu raja ääres on kokku korjamist ootavaid asju. Eile pesid kaks meest survepesuriga Ranna puiestee äärset kõnniteed. Täna joonisid Kuldvillak-Sport OÜ suurte kogemustega mehed staadioni jooksuringile valgeid jooni. Radasid mahub sellele 8. Rohelist muru ümbritsev ring on samade meeste poolt siniseks värvitud. Sinised on ka 1501 istet. Sinine on Pärnu lipu värv.

Tribüüni juurde kuulub ka veidi üle poolesaja kohaga hostel. Enamik tubasid on kahekohalised, mõned ka kolmekohalised.

Staadioni tribüünihoone eskiislahenduse saamiseks kuulutas Pärnu linnavalitsus välja ideekonkursi 2013. a kevadel. Juuli keskel selgus võitja, kelleks osutus Kamp Arhitektid OÜ. Võidutöö „Sprint“ autoriteks olid arhitektid Peeter Loo, Jan Skolimowski, Mari Arvisto ja Ülo Peil.

Aasta hiljem oli linnavalitsus optimistlik ja lootis juba mõne nädalaga sõlmida lepingu Rannastaadioni ehitajaga. Vahepeal toimus staadioni nimekonkurss, mis asendas 2014. a küünlakuul kunagise Kalevi nime Rannastaadioni nimetusega. Nädala kestel tehti nimekonkursile 31 ettepanekut, millest kõige rohkem pakuti Rannastaadionit. Kuid ehituse alustamisega ei läinud nii lihtsalt kui uue nime valiku tegemisega.

Lepingu sõlmimise asemel pidi taluma 11 kuud kestnud kohtuvaidlust hanke õiguspärasuse küsimuses. Alles eelmise aasta juuni alguseks lõppesid riigihanke vaidlused erinevates kohtuastmetes ja Eventus Ehitus võis viimaks ikkagi alustada ehitustöödega.

Mullu oktoobris jõuti olulise tähtsündmuseni, kui tribüünihoone Ranna puiestee ja Kuuse tänava poolsesse nurka müüriti metallsilinder ehituse jooniste, Pärnu linna märgi, eelmise päeva Pärnu Postimehe, kehtivate müntide ja nimekaartidega.

Pärnakad unistasid uuest staadionist väga palju aastaid ja nüüdseks on unelm tõelisuseks saanud. Linn oli ühiselt riigiga nõus vajalikku spordirajatisse panustama üle 6,5 miljoni euro.

Urmas Saard