Mälestustule teekond Pärnust võidupüha paraadilinna Võrru

Eile keskpäeval Eesti sõjameeste mälestuskiriku altaril süüdatud mälestustule tõid võidupüha maratoonareid saatnud tõrvikujooksjad Torist Pärnusse, kus tule võtsid üle Kindral Johan Laidoneri seltsi Kulteri noored ja Tallinna Jakob Westholmi gümnaasiumi õpilased ning toimetasid selle Võru Katariina kirikusse. Täna hommikul ühendati mälestustuli muinastulega ja sellest moodustunud sümboolse võidutule saatis president Toomas Hendrik Ilves kõigisse maakondadesse laiali.

Saarde vallavanem Andres Annast võtab mälestustulest tuld, et asetada see Kilingi-Nõmme Vabadussõja ausamba jalamile Foto Urmas Saard
Saarde vallavanem Andres Annast võtab mälestustulest tuld, et asetada see Kilingi-Nõmme Vabadussõja ausamba jalamile. Foto: Urmas Saard

Laidoneri seltsi esimees Trivimi Velliste ütles pärast jooksjatelt tule vastu võtmist, et Toris läideti mälestustuli nende auks, kes võitlesid relv käes Eesti riigi eest. „Just täna algas sõda natsi Saksamaa ja Stalinliku Venemaa vahel. Selle sõja raamides tuli meil võidelda ka Sinimägedes. Mälestustuli on jõudnud Rüütli platsil asuva vabariigi väljakuulutamise monumendi kaare alla läbi pingutuste ja selle sõnum on selge: vabadust ei ulatata mitte kellegile hõbekandikul vaid vabaduse eest tuleb võidelda. Nõnda on see olnud minevikus, samuti tänapäeval ja nii saab see olema ka tulevikus.“ Ta lubas viia tule keskööks Võrru, peatudes nelja ajaloolise kihelkonna Vabadussõja ausammaste juures. „Kõigepealt Saarde kihelkonnas Kilingi-Nõmmel, seejärel Karksi kihelkonnas Karksi-Nuias, siis Helme kihelkonnas Tõrvas ja viimane peatus on Urvaste kihelkonnas Antslas,“ nimetas Velliste.

Kümmekond minutit peale seitset alustas 1. jalaväebrigaadi bagil tuli teekonda Pärnust välja. Bagi roolis istus reamees Siim Veski ja sihturi kohal asus reamees Taavi Ploom. Umbes kolmveerand tundi hiljem tervitas ligemale 60 inimest tule kandjaid Kilingi-Nõmmes. Tõrvikut hoidis Velliste, teda saatsid kauaaegne seltsi noortejuht Ülo Lomp, Jan Enriko Laidsalu, Heino Arumäe (samanimelise ajaloodoktori lapselaps), Anna Grete Arike ja Henri Lass.

Traditsiooni kohaselt ütles tervitussõna igas peatuskohas Velliste. Kilingi-Nõmme gümnaasiumi abiturient Karin Rea laulis mõned südat liigutavad imekaunid laulud. Saarde vallavanem Andres Annast meenutas, et vähem kui nädalapäevad tagasi 75 aasta eest toimus Kilingi.Nõmme lähedal Liivamägedes lahing, milles kohalikud mehed võitsid Pärnu hävituspataljoni. Saabunud mälestustulest võetud tuli asetati Vabadussõja monumendile ja vallavanem lubas samast tulest süüdata ka jaanitule.

Karksi-Nuias lehvitati hoogsate liigutustega tule toojatele juba kaugelt eemalt. Velliste kõnele ütles vastutervituse vallavanem Taimo Tugi. Meeldejäävalt kaunilt tantsisid õhtupäikese valguses õdevenda Kady Mäesalu ja Miku Mäesalu.

Tõrvas tervitati mälestustuld Eesti hümniga. Tõrva kammerkoori lauljad esinesid mitme lauluga Maie Kala juhatusel. Tõrva abilinnapea Tõnu Jaansalu torkas mälestustulega tõrviku Vabadussõja ausamba lähedale maasse ja asetas lillepärja mälestusmärgi jalamile. EELK kohaliku koguduse õpetaja Arvo Lasting tervitas õhtu eel tuld, tule toojaid ja kohalikke inimesi vaimuliku sõna ning palvega.

Antsla inimesed ootasid suure kannalikkusega tuld loojuva päikese kumas. Akordionimängu saatel tantsiti omavahel.

Kesköö eel anti tuli hoiule Võru südalinnas asuva Katariina kiriku tugevate müüride vahele. Juba varem oli sinna toodud muinastuli, mille noorkotkad läitsid Tamula rannas toimunud rahvapeol.

Täna hommikul Võru linnakalmistul asuva Vabadussõjas langenute mälestussamba juures peetud mälestustalitusel ühendati mälestustuli ja muinastuli, mille tulemusena tekkis võidutuli. Võidutuletoojateks valiti tänavu parimad noorkotkad ja kodutütred. Võrumaal on Kaitseliidu noorte allorganisatsioonid võrreldes riigi teiste maakondadega oma liikmeskonnalt kõige arvukamad. Tuletoojate Võidutule medalid anti kätte kalmistul. Tuld jagas noortele maakondadesse laiali kandmiseks Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. Sedakorda anti koos tulega kaasa ka noored tammed, mis on kingitus Võrumaa ja Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseumi poolt.

Urmas Saard