Rait Pärg tõi sinivaala Pärnu rannaliivale

Rohkem kui viie tunni järel hakkas Rait Pärg keskpäeval alustatud vaalaskala voolimisega ühele poole saama. Enne kella kuut tegi veel vaid viimistlevaid kraapimisi või silumisi ja jagas rannas jalutavatele uudistajatele selgitusi tänase päeva tegemiste kohta.

Rait Pärg mõõdab oma liivast voolitud vaalaskala pikkuseks 7 meetrit Foto Urmas Saard
Rait Pärg mõõdab oma liivast voolitud vaalaskala pikkuseks 7 meetrit. Foto: Urmas Saard

Oma viiekümneseks saamist otsustas skulptor tähistada lapsepõlve meenutuste ajas, kui ta poisikese põlves sageli Pärnu rannaliival askeldas. Umbes nõnda nagu tänagi tema valmiva vaalaskala lähedal üks poiss hoolsalt märjast liivast losse tilgutas.

„Vaala tegemisel pidasin silmas just sinivaala. Vikipeedia andmeil on sinivaal mõnede väitel suurim maakeral elanud loom. Kaalult kuni 150 tonni ja kuni 33 meetrit pikkust, isane tavaliselt emasest väiksem,“ teadis Rait. Aga tema liivast loodud vaal sai oluliselt väiksem. Meetriste sammudega mõõdetud 7 meetrit mõõtis Rait alles pärast vaala valmimist üle, kuigi ei kahelnud hetkekski oma sammumõõdu täpsuses, ja kõik osutuski õigeks. „Töö väsitas tõsiselt, ainuüksi liiva kuhja kühveldamine kulutas tublisti üle tunni. Päeva peale tuli oma kunstiõpilasi appi. Rääkis Rait.

Ka Brigita oli tema kunagine õpilane. Emaga lõpetas Brigita haikala tegemist. Päeval oli veel üks tüdruk abis, aga tema lahkus varem. Lühemat aega käisid meisterdamas Ülejõe põhikooli ja Rääma kooli õpilased. Roland oli eriti usin meisterdaja, kuigi alguses kinnitas oma soovimatust midagi liivast teha. Tema voolis liivast rannamadu, meritähe ja veel mõnda. Rolandi vanaema tegi hülge ja asetas parema nägemise saavutamiseks ka prilliraamid talle ninale.

Liival lehitses tuul „Õpilase loomaentsüklopeedia“ lehti. Kaheksandast eluaastast lastele mõeldud ilusate piltidega varustatud teatmeteos viib loodushuvilised teekonnale loomariiki. David Burnie koostatud raamat on ühtviisi huvitav nii lapsele kui täiskasvanule. Andis tänagi mõtteainet neile, kellel oli kavatsus neidsamu loomi liivast vormida.

Oma tööd lõpetades kirjutas Rait pooleldi küliti tuuritavale vaalale 50 ja lubas homme tulla oma looma vaatama. Kuna sedakorda liimivedelikku ei kasutanud, siis võib kuum ilm ja tuule keerutamine muuta liiva vaala seljal kiiresti sõredaks. Seega pikka iga talle ei tõotatud, aga Raidil sooviti edu edaspidises ja pikka iga järgmistele ees seisvatele tegemistele. Lähem suurem porfessionaalide konkurss seisab ees Soomes, kus ka Rait soovib kindlasti osaleda. Head õnnestumist talle sealgi!

Urmas Saard