Eesti lipu sünnipaik Otepää tähistab lipu päeva

Rahvuslipu häll Otepää tähistab 4. juunil sinimustvalge rahvuslipu õnnistamise 132. aastapäeva piduliku rongkäigu ja kontsert-jumalateenistusega.

Meenutades Eesti lipu 125 aastapäeva tähistamist Otepääl Foto Urmas Saard
Meenutades Eesti lipu 125. aastapäeva tähistamist Otepääl. Foto: Urmas Saard

Jumalateenistusel teenib EELK Otepää Maarja koguduse vaimulik Marko Tiirmaa, esineb Narva linna sümfooniaorkester.

4. juunil 1884. aastal kogunes 24 eesti soost haritlast Otepääle, et pühitseda ja õnnistada Eesti Üliõpilaste Seltsi sinimustvalge lipp. Lipp pühitseti Otepää pastoraadis. Eesti iseseisvumisel saigi riigilipuks Eesti Üliõpilaste Seltsi lipp.

Otepää kirikuõpetaja Marko Tiirmaa kinnitusel on Eesti lipu sünnipaigas tekkimas uus traditsioon. Otepää kirikus õnnistatakse oma perekonna, ühenduste ja ettevõtete lippe. “Viimasel ajal on meie kirikus lisaks tavapärastele kirikutalitustele nagu ristimine-leeritamine-laulatamine tõesti sagenenud inimeste soov ka oma sinimustvalge lipu õnnistamine. Need on peaasjalikult perekonnalipud, aga ka ettevõtted ja ühendused soovivad järjest enam oma lippe õnnistada,” märkis Marko Tiirmaa. “See on väga ilus ja pidulik sündmus, julgustan kõiki seda tegema. Ja mis saaks sümboolsem olla kui teha seda juba nüüd, 4.juunil, Eesti lipu päeval!”

Otepää vallavanem Kalev Laul sõnas, et oma 900. juubelit tähistav Otepää on Eesti rahvuslippu alati au sees hoidnud. “Oleme ju ikkagi Eesti sinimustvalge lipu häll ja just Otepäält sai alguse ka muistne vabadusvõitlus. Kutsun kõiki üles 4.juunil heiskama Eesti lippu meie rahvuslipu auks!”

Vastavalt Eesti lipu seadusele heiskavad 4.juunil lipu kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lipu võivad heisata ka kõik teised.

Eelmisel aastal tegid Otepää vallavalitsus ja Valga maavalitsus Riigikantseleile ühispöördumise, ettepanekuga sätestada Eesti lipu päev, 4.juuni, täiemõõduliseks lipupäevaks. Eestis on 15 lipupäeva, millest kolm – iseseisvuspäev, võidupüha ja taasiseseisvumispäev on täiemõõdulised lipupäevad, mil Eesti lipp tuleb heisata elu-, äri- ja büroohoonetel.

Eesti lipu õnnistamise  aastapäeva tähistamine Otepääl

Kell 10.30 kogunemine Lipuväljakule, vallavalitsuse hoone ette.
Kell 10.45 pidulik rongkäik Lipuväljakult Kirikumõisa.
Kell 11.00 Otepää Kirikumõisas Eesti lipu heiskamine, kõned ja tervitused.

Kell 12.00 Otepää Maarja kirikus pidulik kontsert-jumalateenistus. Esineb Narva linna Sümfooniaorkester.