Sindi taidlejad lõpetasid hooaega

Täna õhtul kogunesid Sindi taidlejad seltsimaja väikesesse saali traditsioonilisele hooaja lõpupeole, kus istuti seltskondlikult pidulaudades, kuulati ja vaadati üksteise etteasteid. Peoõhtu teises osas musitseeris tantsuks Viljo Tamm Bänd.

Sindi laulukoori tervitus Allar Rajale Foto Urmas Saard
Sindi laulukoori tervitus Allar Rajale. Foto: Urmas Saard

Õhtujuhi pidupäev kujunes vist kõige pikemaks ja jätkub täie hooga juba järgmise päeva hommikul. Tuli ta keskpäevaselt Põlendmaa külapäevalt naabervallast Paikuselt ja pühapäev algab varakult Pärnu Vallikäärus maakonna eakate suvepeo “Meri, maa ja päike” viimaste ettevalmistustega, et päeva lõpuks seegi ettevõtmine saaks kordaläinuks lugeda. Alati abivalmis Priit Kask ei vaja pikemat tutvustust. Ütles: „Näe, pisteti kava pihku. Maha lugeda oli väga vähe. Enamik jutt pidi ikka omast peast tulema.“ Ja jutt veereski hästi.

Mina jõudsin pidulauda väikese hilinemisega, parajasti kantritantsijate esinemise hetkel. Nende järel tulid põranda keskele Omasoodu ja Murueided.

Siis sättis hulk lauljaid endid poodiumi ette ühte viirgu rivisse ja Kristel Reinsalu uuris kas keegi näeb kusagil Allar Raja. Ei näinud. Küsis Allari naabrite järele, aga neidki polnud. Mina elan küll tema naabertänavas, aga vahemaa siiski sedavõrd suur, et ei julenud ennast tema naabriks arvata. Aga mis sest, et Allarit ega naabreid kohal polnud.

Lauluga tervitati teda sellest hoolimata. Põhjust ei öeldud, aga seda polnud vajagi. Meest on neli korda pärjatud Euroopa meistritiitliga. Kõigi võistluste tulemusena võidetud üheksa väärtuslikku medalitki. Siiski võinuks paotada, et Allar saab juba paarikümne päeva pärast aasta vanemaks ja sedavõrd veelgi tublimaks, mida ta Rios kindlasti ongi.

Tervituslaul oli veidike veidrate sõnadega, aga Valter Ojakääru loodud viisi nooruses lõputult kuuldud. Debora Vaarandi sõnadki tuttavad pealkirjast „Seda paati pole tehtud linnuluust“. Muidu laul 7 salmi pikk, aga lauljad tulid välja ka ilma kõiki kirja pandud sõnu lauluhäälel kasutamata. Üks turske meremehe särgis mees tegi suure aeruga tõmmates ka kõigi teiste eest töö ära. Aga aplausi osaliseks said kõik lauljad.

Omamoodi vahvad olid kõik esinejad. Muidugi ka Kuu naisrühm ja „Mere pidu“. Ilme ja Arno duett, mida Priit klahvpillil saatis, oli südamlik. Kantri „Kihnu neiu“ lõpetas peo esimese osa. Et lõpus taas põnevaks pidi minema, sellest andis märku iseäraliku välimusega meremehe jalutamine fuajees. Ülle Miil on isegi linnaliini bussi roolis olnud lisaks esmastele tööülesannetele teisteski rollides…

Viljo Tamm püsib paljude mälus rokkansambli Fix kauaaegse liikmena. Nüüd musitseerib ta iseseisvalt. Lisaks musitseerimisele on ta kirjutanud ka ise nii laule kui laulutekste paljudele teistele Eesti muusikutele-lauljatele.

Urmas Saard