Sindi pensionärid seavad juba samme Seto kuningriigi päevale

Juta Velleste eestvedamisel läbiviidavad Sindi pensionäride igakuised klubilõunad muutuvad iga korraga järjest oodatumaks, kuna võimaldavad lisada toimekate inimeste argipäeva väga vajalikku omavahelist suhtlemist, eriti hästi osatakse hinnata vene rahvakillu kaasamist ühistesse tegemistesse.

Rotiküla vanamehed koos Sindi pensionäridega sotsiaaltöökeskuse maja trepil Foto Urmas Saard
Rotiküla vanamehed koos Sindi pensionäridega sotsiaaltöökeskuse maja trepil. Foto: Urmas Saard

Et tänane klubilõuna asetus Velleste sünnipäevaga samale kuupäevale, olevat päris juhuslik kokkusattumus. Aga kahtlematult väärinuks pensionäride ühenduse looja ka päris eraldi talle pühendatud aega ja tähelepanu, arvasid mitmed kohalviibinud.

Täna tulid muusikud naaberlinnast Pärnust. Esinesid Raeküla Vanakooli Keskuse Rotiküla vanamehed täies koosseisus. Nooruslikku lusti täis vanamehi juhendab Ene Saar, kes on klarneti mängu õppinud Peterburi konservatooriumis. Instrumentidega toetasid Ene mängu Jaan Lepik akordionil ja Andres Jurs, kes puhub nii tuubat kui trompetit. Laulsid Arvo Soovik, Koit Heinmets, Rein Tambet, Toivo Põldur ja Ants Aru. Instrumentaalpaladena esitati rohkelt Austria polkat ja valsse. Vokaalselt kõlasid vanad tuntud meloodiad – „Seitse ööd ja seitse päeva“ ja teised sarnased lood. Tantsulugude ajal võtsid laulumehed naised tantsule.

Muidugi lauldi sünnipäeva laulu ja öeldi häid õnnesoove. Venelannade viisik laulis kaunitel viisidel vene meloodiaid, millele mehed palusid lisa. Rotiküla vanamehed lubasid järgmiseks Sindi külastamise ajaks mõnegi venelastele armsa laulu selgeks õppida.

Sindi linnavalitsuse sotsiaalnõunik Helga Isand ütles oma emast rääkides, et Juta on eluaegne organisaator, särasilm, inimeste inimene ja aitaja! „Armastab meeletult suhelda, korraldada ja lahenduse leiab igas olukorras.“ Tütar peab oma ema üheks suurimatest tugedest elus ja parimaks ärakuulajaks. „Mitte ainult ärakuulaja – jutust tal puudust ei tule. Ta on sündinud Kaksikute tähemärgis,“ jutustas Helga oma emast.

Juta on eluaegne kondiiter, kelle maitsvaid küpsetisi kiitsid suud tänagi. Parema meelega soovis ta rääkida rohkem teistest. Tundis head meelt, et ka Malle Herm, samuti sintlane ja tema endine ülemus lauas istus. „Ära mind kiida midagi, olen kuri ülemus,“ naeris Malle ja kiskus ka Juta suunurgad naerule.

Lauas kavandati eelseisvate päevade tegemisi. Juta on sedameelt, et tahab pensionäridele korraldada oma jaaniõhtu sotsmaja juures õues. Kuupäev ja algusaeg on veel täpsustamisel. Õppepäevade laadsete väljasõitudega tahetakse ka edaspidi jätkata. Alles käidi Vene talus ja Tallinna loomaaias. Nüüd otsustati osaleda XXIII Seto kuningriigi päeval Värskas. 6. augustil tahetakse hiljemalt keskpäevaks kohale jõuda. Siis pidi toimuma Kuningriigi vällähõikminõ, Ülembsootska tulõk, lipu nõstminõ ja hümni laulminõ, kuninga käskõ vällähõikminõ, võistluisi vällähõikminõ, sõnolisõ võistlusõ teema vällähõikminõ. Samuti pakuvad huvi külälisesinejad ja sõaväe paraat.

Urmas Saard