Sindi linnaõiguste 78. aastapäeva tähistamisel kuuleb Eesti ja Jaapani rahvaluulelist koorimuusikat

Kevadpühal tähistatava Sindi sünnipäeva keskseks osaks on laadapäeva toimumine. Müügi ja ostlemise võimaluste kõrval pakuvad korraldajad ka mitmekesist meelelahutuslikku laadamelu. Lastele teeb rändnäitleja Heino Seljamaa näitemänge eesti ja vene keeles. Tantsudele, laadamängudele ja muule põnevale asetab lõppakordi segakoor Suur Terts.

Kadri Kärg-Varris varajasel hommiktunnil Sindi laadaplatsi üle vaatamas Foto Urmas Saard
Kadri Kärg-Varris varajasel hommiktunnil Sindi laadaplatsi üle vaatamas. Foto: Urmas Saard

Päeva peakorraldaja MTÜ Tuhk ja Tolm juhatuse liige Kadri Kärg-Varris nimetab laadapäeva läbiva teemana Sindi tekstiilivabriku ajalugu, mis võimaldab laadakülastajatel ajas tagasi vaadata. Retrofoto telgis saab ennast Singeri maksuta kursusel osalejaks kehastunult pildistada. Koostöös Sindi muuseumi ja ajalooklubiga tutvustatakse tekstiilitööstuse arengulugu Eestis. Võib soetada Sindi linna ja vabriku teemalisi meeneid. Elevust tekitavad taidlejad ja laadamängud. Esinevad JJ Street, Murueided, Meelelahutusklubi Kuu segarühm, naisrühm ja Ruubensi tüdrukud. Oodatakse üllatusi. Oma tegevust tutvustavad MTÜ Sindi Tuletõrjujate Selts,  Pärnumaa kaitseliit ja naiskodukaitsjad. Uudne on laadal orienteerumine.

Ajalugu üritatakse teha kell 13.00 asetleidva linnaelanike ühispildistamisega. Mullu naljahammaste poolt kahurimäeks kutsutud künka veerule kutsutakse võimalikult palju rahvast, keda asub pildistama Haide Rannakivi.

Õpetaja Eneli Arusaare juhendatud 17 last osalevad juba praegu joonistusvõistlusel „Minu unistuste kangamuster“. Kunagises Sindi tekstiilivabrikus loodud kangamustreid näeb muuseumis. Kahtlematult ergastavad väljapanekud laste loovust. Mäluasutus ootab töid 28. aprillini. Hindavad muuseumi juhataja Heidi Vellend ja kutselised kangakunstnikud Sindi tekstiilivabriku ajast Helgi Tuul ja Ene Riso. Võistujoonistamises osalevad 4 kuni 16 aastased. Joonistusvõistluse autasustamise viib läbi laste lemmik Heino Seljamaa kell 13.30 seltsimajas. Võistlustöid näeb Sindi seltsimajas, mis laadapäeval kujundatakse lastealaks. Seltsimaja fuajees avatav laste kirbuturg lubab kaubelda mänguasjade, rõivaste, käsitöö ja muu tarvilikuga. Avatud on lastekohvik ja mängunurk.

Lastele kingib kõige rõõmsamad silmapilgud usutavalt Heino Seljamaa „Okasroosikese“ näitemäng, mida rändnäitleja lavastab nii eesti (kell 12.00) kui vene keeles (kell 14.00). Piletiraha ei küsita.

Lastele ja täiskasvanutele avatakse töötoad. Harjutatakse kartulitrükki kangale. Muuseum on erakorraliselt avatud kell 9.00 – 15.00 ja sealses töötoas saab mõõduka tasu eest osaleda helkurnukkude valmistamisel. Keskpäeval avatakse keraamik Helle Hanseni isikunäitus “Minu rõõmud”. Linnaraamatukogu on avatud kell 10.00 – 14.00 Henn Soodla näituse „Sindi 77+1“ vaatamiseks.

Müügiks on käsitöö, toidu- ja tööstuskaubad.  Kevadele iseloomulikult kaubeldakse taimede, istikute ja aiatarvikutega. Soovitatakse tuulutada oma kappe, keldreid ja pööninguid, et osaleda suurel kirbu- ja vanavara turul.

Sindi laadapäeva peakorraldajaga MTÜ Tuhk ja Tolm teevad koostööd Sindi linnavalitsus, gümnaasium, seltsimaja, kommunaal, muuseum, ajalooklubi, raamatukogu, AS Pajo ja vabatahtlikud. Fein-Elast Estonia OÜ paneb välja joonistusvõistluse auhinnad. Veel toetavad Abakhan Fabrics kangakauplus ja Uuskasutuskeskus. „Nii tore kui Sindi asutused on nõus toetama. Meil on sellest südamest hea meel,“ rõõmustab Kadri Kärg-Varris. Päevajuhid on Meelis Sarv ja Raido Keskküla. Veel vajatakse vabatahtlikke abilisi. Täiendav teavitus ja laadale kirja panemine telefonil 55 111 01 või e-kirja teel tuhkjatolm.mtu@gmail.com. Laadamelu pakutakse tasuta nii müüjatele kui külalistele.

Samas jäetakse tasuta ürituste päeval võimalus ka laadakülalistel midagi teha Sindi heaks. Ühes telgis võtab koha sisse ajalooklubi liige Marko Nuut koos kaaslastega ja tutvustab Tartu rahu läbirääkijat Julius Friedrich Seljamaad. Tema valdusesse on usaldatud ka suurmehe mälestuseks püstitatava mälestusmärgi tarvis kogutava raha korjanduskast.

Urmas Saard