Sindi tähistab linnaõiguste saamise 78. aastapäeva suure ühispildiga

Sarnaselt eelmise aastaga saab jälle tulla 1. mail Sindi laadapäevale müüma, ostma ja laadamelu nautima. Kavas on rändnäitleja Heino Seljamaa etteasted eesti ja vene keeles, tantsud, põnevad laadamängud ja palju muud huvitavat.

Meenutus 2015 a Sindi laadast Foto Urmas Saard
Meenutus 2015. a Sindi laadast. Foto: Urmas Saard

Selle kevade laadapäeva läbivaks teemaks kujuneb Sindi tekstiilivabriku ajalugu, mis võimaldab laadakülastajatel minna ajas tagasi. Retrofoto telgis saab ennast vabrikutööliseks kehastunult pildistada. Koostöös Sindi muuseumi ja ajalooklubiga tutvustatakse tekstiilitööstuse arengulugu Eestis. Võib soetada Sindi linna ja vabriku teemalisi meeneid. Ei puudu elevust tekitavad laadamängud ja taidlejad. Esinejatest ütlesid oma kindla jah-sõna JJ Street, Murueided ja Meelelahutusklubi Kuu segarühm. Pole võimatu mõni üllatuski. Põnevust lisavad MTÜ Sindi Tuletõrjujate Selts, Punane Rist, Pärnumaa kaitseliit ja naiskodukaitsjad. Midagi uut mõeldi välja laadal orienteerumiseks. Täpsemad juhised ja üllatused tublimatele selguvad laadal.

Tippsündmusena üritatakse teha ajalugu! Kell 13.00 võetakse käsile kõigi linnaelanike ühispildistamine. Möödunud aastal naljahammaste poolt kahurimäeks nimetatud künka veerule oodatakse võimalikult palju osalejaid. Pildistab tunnustatud fotograaf Haide Rannakivi.

Korraldajad pole unustanud lapsigi. Hetkel käib joonistusvõistlus „Minu unistuste kangamuster“. Omaaegses Sindi tekstiilivabrikus loodud kangamustreid näeb muuseumis. Kindlasti on sealsetest väljapanekutest loovmõttele abi. Mäluasutus võtab töid vastu 28. aprillini. Auväärsed hindajad on muuseumi juhataja Heidi Vellend ja tõelised kangakunstnikud Sindi tekstiilivabriku ajast Helgi Tuul ja Ene Riso. Võistujoonistamises osalejate ealine piir on määratud 4 kuni 16 aastastele. Kõiki võistlustöid näeb Sindi seltsimajas, mis laadapäeval kujundatakse lastealaks. Seltsimaja fuajees avatav laste kirbuturg võimaldab kaubelda mänguasjade, rõivaste, käsitöö ja muu tarvilikuga.

Loodetavalt päeva kõige rõõmsamad silmapilgud toob endaga kaasa Heino Seljamaa „Okasroosikese“ näitemäng, mida rändnäitleja lavastab nii eesti (kell 12.00) kui vene keeles (kell 14.00) ja seda koguni ilma hinnata!

Nii lastele kui täiskasvanutele avatakse töötoad. Laadaplatsil saab kätt proovida kartulitrükiga kangale. Muuseum on erakorraliselt avatud kell 9.00 – 15.00 ja sealses töötoas saab mõõduka tasu eest osaleda helkurnukkude valmistamisel. Keskpäeval avatakse keraamik Helle Hanseni isikunäitus “Minu rõõmud”.

Linnaraamatukogus näeb (kell 10.00 – 14.00) päevapiltnik Henn Soodla näitust „Sindi 77+1“.
Laadale kutsutakse kauplema käsitöö, toidu- ja tööstuskaubaga. Kevadele iseloomulikult oodatakse ka taimede, istikute ja aiakaupade müüjaid. Kõigil soovitatakse tuulutada oma kappe, keldreid ja pööninguid ning osaleda suurel kirbu- ja vanavara turul. Segadustest hoidumiseks paigutatakse kauplejad vastavalt kauba valikule.

Sindi laadapäeva korraldab MTÜ Tuhk ja Tolm koostöös Sindi linnavalitsuse, Sindi gümnaasiumi, Sindi seltsimaja, Sindi kommunaali, AS Pajo ja linna kodanikega. Fein-Elast Estonia OÜ teatas, et paneb välja joonistusvõistluse auhinnad. „Nii tore kui Sindi asutused on nõus toetama. Meil on sellest südamest hea meel,“ ütles Kadri Kärg-Varris, Tuhk ja Tolm juhatuse liige ja laada vastutav peakorraldaja. Veel rääkis ta sellestki, et oodatakse vabatahtlike, kellel tahet organiseerimisel kaasa lüüa. Täiendav teave ja laadale kirja panemine telefonil 55 111 01 või e-kirja teel tuhkjatolm.mtu@gmail.com. Laadamelu pakutakse tasuta nii müüjatele kui külalistele.

Aga kui linna sünnipäeval peatub teie juures  keegi heledast puidust kastiga ja palub annetada raha Sinti püstitatava Julius Friedrich Seljamaa mälestusmärgi jaoks, siis saab iga laada külastaja võimaluse teha midagi kasulikku ka selle linnakese heaks.