Etnoglämm ja traditsioonilised rahvariided segunevad
9. juunil moeetendusel OmaMood

OmaMood tuleb taas oma uhkuses ja toreduses, lihtsuses ja professionaalsuses, säras ja autentsuses. Näha saab nii verinoorte ja uute tulijate kui ka staažikamate meistrite töid. Laval näeb nii traditsioonilisi Ruhnu naise peorõivaid, setu rahvariideid kui ka soome-ugri rahvariietest inspireeritud etnofuturistlikku kollektsiooni ning palju muud.

Moeetendus OmaMood pakub tantsulises ja liikuvas võtmes kollektsioonide esitlust. Eesmärk on rõhutada meie enda Eesti moodi meie enda Eesti inimestega ehk me paneme kollektsioonid elama, näitame, kuidas nendega igapäevaselt olla; kasutame modellidena n-ö tavalisi inimesi tänavalt, rõhutamaks, et mood ei pea olema vaid kindlate mõõtudega inimestele.

Sel aastal loovad modellidele liikumise ning seovad moeetenduse ühtseks tervikuks kultuuriakadeemia tantsukunsti vilistlased Susanne Org ja Kristel Maruste. Igat kollektsiooni saadab elav originaalmuusika, mis on spetsiaalselt kindlale kollektsioonile loodud. Selle aasta muusika märksõna on etnoelektroonika, mille loovad Cathy Sommer ja Johannes Ahun, kasutades peamiste muusikainstrumentidena viiulit ning hangu.

Lee Reinula (moedisainer ja TÜ VKA õppejõud) kirjeldab OmaMoodi just nii: “OmaMoe juures tunnetan mingit sarnast tunnet omaaegse Eesti kunstiakadeemia showga – konkurentsitult ägedaim (ja ainus) etnograafiliste sugemetega moeüritus ja midagi ühist on ka esinejate meelelaadis. OmaMoe omapära minu jaoks on osalejate väga hea käelise eneseväljenduse oskus ja nüüdisaegse disaini ning klassikaliste töövõtete ühendamine. Nii mõnigi kord tuleb erinevaid moeetendusi vaadates tunne, et midagi olulist on puudu – see ongi see justkui vanamoodne käsitööoskus, mis on aga maailmas aina unikaalsem ja seda hinnatum.”

OmaMood toob lavale rahvusliku eesti käsitöö selle audentses esituses või edasiarendustega versioonis. Tuntumad autorid, kes OmaMoel oma kollektsioone on esitlenud, on Anu Hint ja Lee Reinula. Moeshow sai alguse 2012. aastal koostöös TÜ Viljandi Kultuuriakadeemiaga. Esimesel aastal näidati akadeemia rahvusliku käsitöö osakonna lõpetajate töödest koosnevaid kollektsioone. Sama traditsioon on jätkunud, kuid erinevate variatsioonide ning võimalustega.

OmaMoel osaleb sel aastal 15 kollektsiooni, mille autorid on TÜ Viljandi kultuuriakadeemia käsitöö osakonna lõpetajad, vilistlased ning Viljandi gümnaasiumi noored. Etnoriiete moeshow’d saab näha 9. juunil Viljandi Pärimusmuusika aidas algusega kell 18. Piletid müügil Piletilevis.

Hoia end kursis moeetendusega Facebook.com/omamood