Tahkuranna Tahk ja Sindi Kalju spordiveteranide sõpruskohtumine

Pärnumaa spordivõistluste sarjas on arvatavalt kõige kauem kestnud klubide Tahkuranna Tahk ja Sindi Kalju vahelised veteransportlaste jõukatsumised, mis pannakse tänavu järjekordselt proovile eeloleval laupäeval, 16. aprillil, Sindi gümnaasiumi võimla ruumides.

Ülle Miil harjutab discgolfi Foto Urmas Saard
Ülle Miil harjutab discgolfi. Foto: Urmas Saard

Teineteise võõrustamine toimub vaheldumisi ühel aastal Tahkuranna vallas ja järgmisel korral Sindi linnas. Kauaaegne endine Sindi spordiklubi Kalju president Helle Artel ütles, et mingil ajavahemikul toimusid kohtumised isegi sagedamini kui kord aastas. Tänavu kevadel võisteldakse nii meeste kui naiste võrkpallis, males, kabes, sulgpallis, koroonas ja seitsmendaks on sedakorda valikuline lisaala discgolf. Eelmistel aastatel on mängitud ka lauatennist ja mullu oli discgolfi asemel Tahkurannas hoopiski meremeeste golf.

Pärast seda, kui Arteli kohustused Kalju presidendi ülesannetes lõppesid, võttis 2011. aastal veteransportlaste kohtumiste Sindi poolse asjaajamise enda vedada Ülle Miil. „Kui varematel aegadel arvati naissportlased veteranideks kolmekümneviieselt ja mehed viis aastat hiljem, siis nüüdseks on mehed ealiselt naistega võrdsustatud,“ selgitas Miil. Kuid vaatamata sellele napib mõnel alal veterane ja siis on tehtud erandeid, lubades võistlema ka nooremaid. Miil meenutab, et näiteks ühel võistlusel asendas Tahku klubis mängivat Juta Talu tema lapselaps. Ka Miil ise on osalenud erandjuhul enne nõutavasse ikka jõudmist veteranide võistkonnas.

[pullquote]Et viimasel kuuel aastal on viiel korral nibin-nabin Sindi võitnud, on olnud lihtsalt õnnelik vedamine, sest Tahkuranna sportlased pole karvavõrdki kehvemad[/pullquote]Mõlemalt poolelt kokku osaleb kohtumisel umbes 40 kuni 50 veterani. Paljud võistlevad mitmel alal. Miil ütles, et tema ise teeb kaasa võrk- ja sulgpallis, koroonas ja discgolfis. Seda viimast käis tänagi Pärnu jõe ääres harjutamas, peaaegu samas läheduses Papiniidu silla juures, kus külmal ajal talisuplemist harrastab. Aga mitmel alal võistleb ka Sindi linnapea Marko Šorin, kes kabetab ja mängib sulgpalli.

Vaataja poolelt kiidab Miil meeste võrkpalli, mida olevat alati hea vaadata. Tasavägiselt head on päris võrdväärselt nii Tahk kui Kalju veteranid. Et viimasel kuuel aastal on viiel korral nibin-nabin Sindi võitnud, on olnud lihtsalt õnnelik vedamine, sest Tahkuranna sportlased pole karvavõrdki kehvemad, tunnustab Miil tõsimeelselt vastaseid.

Märgi omaniku kinnitusel meenutab see Uulu ja Sindi veteransportlaste vahelist esimest võistluskohtumist
Märgi omaniku kinnitusel meenutab see Uulu ja Sindi veteransportlaste vahelist esimest võistluskohtumist

Marko Šorinil on haruldane märk, millel rooma number I ja araabia numbrites 77 ning nende vahel ladina tähtedes Tahk. Märgi omaniku kinnitusel meenutab see Uulu ja Sindi veteransportlaste vahelist esimest võistluskohtumist. Kui 6 kevadet tagasi Helle Artel, Avo Rahu, Arno Tänav, Endel Pukk ja mineval aastal meie keskelt lahkunud Heino Kulvik meenutasid paljude aastakümnete mälestusi, jäi nimetamata aasta 1977. Toona ütles Artel, et teatud ajavahemike kohta puuduvad andmed ei võimalda möödunust päris tervikpilti tekitada ja seepärast peab leppima kohati üksikute mälestuskildudega. Uulus juhtis algatust Heino Mengel, Sindis Martin Miilberg, tolleaegse kehakultuuri nõukogu president või esimees. Uulus toimusid võistlused enamasti Jõulumäel. Tookordse vestluse märkmetes on kirjas jutt, mida rääkis Endel Pukk: „Siis käis sportliku tegevuse juurde orkestrimäng, isetegevuslikud etteasted ja tantsud. Mängiti minigolfi, aga ka suurel golfirajal, samuti sooritati jalgpalli lööke värava suunal nii keskjoonelt kui nurgast ning võisteldi korvpallis. Uulus on tehtud shõulaadseid võistlusi, näiteks teatejooksus, ühel korral isegi parvesõiduga. Vahepeal hakkas asi käest ära vajuma, aga siis püüdsime Heino Kulvikuga järjepidevusel hinge sees hoida.”

Toona meenutasid Endel Pukk ja Heino Kulvik oma nooruses vanematelt meestelt kuuldud mälestusi. Vanad mehed jutustanud siis ennesõjaaegsetest jalgpalli-kohtumistest Sindi ja Uulu vahel. Samuti toimusid korvpalli vabavisked, teatevõistlused ja mõned muud mängud. Sama kinnitas Avo Rahu. Heino Kulvik mäletas spordimängude toimumist Tahkuranna kirikus, kus puhuritega ruumi köeti.

Arteli sõnul kutsuti kuni 2004. aastani Uulu ja Sindi vahelisi kohtumisi maavõistlusteks. Viimased tosin aastat nimetatakse kohtumisi spordiveteranide võistluseks.

Urmas Saard