Janne Vaabla: Nostalgialaat on võimalus vältida vanade asjade prügilasse viimist

Janne Vaabla (vasakul).
Janne Vaabla (vasakul).

Mittetulundusühing Pommiauk arendab Jõgeva linna servas ennekõike sõjaajaloole orienteeritud Jõgewa muuseumi ning tegeleb erinevate sündmuste, ka laatade korraldamisega. Praegu käivad ettevalmistused 7. mail Jõgeval toimuvaks Nostalgia laadaks.  Ettevõtmisele kaasaaitaja   Janne Vaabla mõtestas usutluses Külauudistele lahti nostalgia mõiste  ning rääkis laada sisust ja vormist.
Kuidas mõtestaksite lahti mõiste nostalgia ja kuidas selle sisu avaldub laada korraldamisel?

Nostalgia mõistet võiks võrdsustada mõistega vana. Noorele inimesele on vana ka see, mis meie põlvkonna jaoks alles hiljuti kasutuses oli. Näiteks võiks tuua mummulised jahupurgid – alles me viskasime need minema, et mingi nõukogudeaegne  jama.  Minu ema põlvkond ei arva neist ka praegu midagi, kes hoidnud, siis hoiavad, kes ära viskas, tagasi ei taha.  Nüüd on hakatud nende purkide vastu aga taas huvi tundma. See on  osake lapsepõlvest ja kaubanduslettidel läheb mummuline  kööginõu väga hästi kaubaks. Nooremad ostavad hästi hoitud plekkpurke rõõmuga vaatamata hindagi.
Nostalgia peaks ikka inimesele mõjuma positiivselt ja silmad särama panema. Seega ei ole nostalgialaadale oodatud vaid  100 aasta taguste asjade kauplejad, vaid kõik, kes on seda meelt, et asju mitte prügilasse vedada, vaid võiks teistele pakkuda.

Missugused kaubad on nostalgialaadale ennekõike oodatud?

Ootame kauplejaid, kes ise oskavad hinnata hoitud asju. Ennekõike sooviks, et kaup oleks kvaliteetne, puhas ja taaskasutamist väärt. Tavalisel vanakraamiturul kohtab tihtilugu palju roostes ja katkist kola, seda siia ei tahaks.

Missuguseks prognoosite laadast osavõtu? Kas potentsiaalseid nostalgiakaupade pakkujaid on kerge laadale meelitada?

Nostalgialaat Jõgeval on uus ettevõtmine, prognoosima ei hakka. Vanakraami laatasid peetakse järjest rohkem ja on kindel inimgrupp, kes kaugemalt tulles n-ö mustlasvoorina laadalt laadale kulgevad. Pakume siis neile võimalust üks päev Jõgeval veeta. Alati on teretulnud uue ja erineva kaubaga tulijad. Vanu laadalisi ootame ka, sest paljuski on laadatraditsioon juba selliseks kujunenud, et see, kes kaupleb, ostab ka teistelt midagi. Laadakauplejate meelitamine on suur töö, kaupleja ootab ka ostjat. Iga uus ettevõtmine ning koht annab selleks võimalust, mis aga kergesti võib ka pettumust tuua, kui rahvast vähe ja kaup ei paku huvi. Siis ei pruugita sellesse kanti enam tullagi.

Teid tuntakse ka rahvarõivaste valmistajana. Ehk on laadakaupadeks ka rahvarõivad?

Vanad tekstiilesemed, sh rahvarõivad nii komplekti kui ka eraldi osadena laadakaubas on alati käsitöömeistrite huviobjektiks olnud.  Tuttav vöökuduja käib igal võimalusel vanavara laatadel (üle Eesti ja Lätiski) just selleks, et vanu vöid-paelu leida. Minu huvi on laiem, mind huvitavad üldse ajaloolised tekstiilid: kodus kootud villased kangad, isegi nõukaaegsed sitsi- ja voodikangad. Seda just sel põhjusel, et tänapäevaste materjalide kvaliteet on väga madal. Toodetakse tootmise pärast. Kasutan neid materjale ajalooliste kostüümide, teatrikujunduste  ja filmirekvisiitide valmistamiseks. Tekstiilikunstnik Anu Raud, kelle töid teostada aitan, kasutab kodukootud villast kangast nöörvaipade alusmaterjaliks. Aitan neid materjale talle otsida, sest kaup on defitsiitne.

Missugune on üldse nostalgia roll praeguses ühiskonnas?

Taaskasutus on väga tänuväärt meie ühise maakera säästmisel. Oma töö tõttu käin tihti taaskasutuskeskustes ja jäätmejaamaski. Väga kurb hakkab, kui näed neid tohutuid hunnikuid, mida kõike ära visatakse. Inimkond on muudetud asjade orjaks. Ja tänu sellele mattume prügikuhjade alla. Seetõttu arvame, et traditsioonilised laadad annavad võimaluse inimestel väärt kraami ringlema pannes säästa natuke rohkem loodust ja ka inimest ennast. Ei pea ostma kallihinnalist sodi, kui võib väärt vana asja saada kasvõi naabrimemmelt. Ja ega siis laadal pea kõik raha eest käima, kindlasti saab vahetada ja mõne asja niisamagi välja kaubelda. Laat on suhtlemine ja inimesele silma vaatamine pealekauba.

Missuguses Jõgeva paigas nostalgialaat toimub?

Laata korraldatakse endise KEKI õuel Piibe maantee ääres Jõgewa muuseumi vahetus läheduses. MTÜ Pommiauk korraldatavate laatade kauplemisplatside tasu läheb Jõgewa muuseumi edasiseks arendamiseks, mille peaeesmärgiks on endise ajaloohõngulise metallitsehhi kasutuselevõtmine tutvustamiseks.

Usutles Jaan Lukas