Tänavune Lutsu preemia laureaat on näitleja ja kirjamees Martin Algus

Martin Algus Palamusel Lutsu huumoripreemia laureaadi vannet andmas. Foto: Aivar Kokk
Martin Algus Palamusel Lutsu huumoripreemia laureaadi vannet andmas. Foto: Aivar Kokk

Pühapäeval toimus  Palamuse rahvamajas Oskar Lutsu huumoripreemia üleandmistseremoonia  Jõgevalt võrsunud näitlejale, näitekirjanikule ja stsenarist Martin Algusele.  

17-liikmeline žürii valis Martin Alguse Lutsu preemia laureaadiks mitme  kandidaadi hulgast peaaegu üksmeelselt. Preemia väljaandmist korraldava MTÜ Sokuturi esindaja kinkis Algusele  tähelepanuväärselt suuremõõtmelise suveniirpostmargi, millel Oskar Lutsu laureaadi pilt. Algusel oli au kirjutada margile talle makstava preemia summa, milleks on 4258,18 eurot.

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ja Palamuse Kihelkonnakoolimuuseumi muuseumipedagoog Aili Kalavus viisid läbi traditsioonilise naljaauhinnasaaja ristimistseremoonia. Maavanemalt oli Lutsu “Kevadest” improviseeritud  kingitus – ahjuroop tekstiga „tõsielu ja huumori segamiseks õiges vahekorras”.

Martin Algus  lõpetas Viljandi Kultuurikolledži, töötas 1997-2005 Ugala teatris näitlejana, seejärel reklaaminduse alal ning viimastel aastatel on saanud tuntuks tõlkija, näitekirjaniku ja stsenaristina.  Ta on populaarsete teleseriaalide “Ühikarotid”, “Ment”, “Naabriplika”, “Varjudemaa” ja “Doktor Silva” stsenaariumide autor.

Et “Doktor Silva” tegevuspaigaks on konkreetselt nimetatud Järva-Jaani, küsiti Alguselt, kuidas selle paiga inimesed ise nende kodupaiga filmi panekusse suhtuvad. „Enamus huviga positiivselt ja  filmimisele kaasa aitavat suhtumist on tunda ka kohalikult vallavanemalt,” tõdes ta.

„Ma austan kõiki oma seriaalitegelasi ja püüan neid võtta igati tõsiselt. Soovin et tegelased ei jääks skemaatiliseks, mistõttu lasen neil sageli ka nii-öelda oma elu elada,” ütles Algus.

„Kirjutamisel ma spetsiaalselt nalja tegemisele ei mõtle, kuid et loomult olen lõbus inimene saavad mu lood tihti humoorika varjundi. Tundub et iseäranis meeldib must huumor,” lisas ta.

“Martin on alates lasteaiaeast  naljast ja naerust lugu pidanud,” ütles huumoripreemia laureaadi isa, ehitusettevõtja Juhan Algus.

Ajaloohõnguliseks boonuseks Martin Alguse tunnustamisel oli filmi näitamine vanaaegse kinoprojektoriga 1987. aastal Palamusel  toimunud sündmusest, kus ajakirja „Pikker“ ja Kevade kolhoosi ühisettevõtmisena anti üle esimene Lutsu huumoripreemia Priit Aimlale.

Premeeritut õnnitlesid ka Palamuse vallavanem Urmas Astel, Palamuse kihelkonnakooli muuseumi direktor Arne Tegelmann ja Eesti huumoriliidu eestvedaja ja ajakirja Pilkaja peatoimetaja Andrus Tamm.

Preemiaraha saadi kokku eraisikute, ettevõtete ja asutuste annetustest. Muuhulgas panid summa kokkusaamisele õla alla Palamuse vallavalitsus ja Eesti Kultuurkapital.    

Jaan Lukas