Sindi siseturvalisuse tagamist hindab nii linnavalitsus kui siseministeerium

Eile pärast tööpäeva lõppu kogunesid Sindi tuletõrje seltsi vabatahtlikud linna raekoja volikogu istungite saali, mida kasutatakse linnavalitsuse lahkel loa oma töönõupidamisteks juba kolmandat aastat. Priitahtlikel oli meeldiv töist õhtut alustada teadmises, et Sindi tunnustas oma priitahtlikke tuletõrjujaid ja minister kiitis siseturvalisuse vabatahtlike toetamise eest Sindi linnavalitsust.

Sindi linnavalitsus tunnustab Sindi vabatahtlikke päästjaid Foto Urmas Saard
Austades Sindi vabatahtlikke päästjaid. Foto: Urmas Saard

Enne asja juurde asumist võeti kätte värskelt trükisoojana saabunud ajalehe Sindi Sõnumid märtsi number, mille esiküljel juttu neist endist.

Koosoleku algus oli tavapärastest kogunemistest oluliselt pidulikum. Linnapea Marko Šorini käes oli Sindi vapiga varustatud klaasist auhind, mis jäi asjaosaliste puudumise tõttu 27. veebruaril seltsimajas toimunud iseseisvuspäeva pidulikul aktusel üle andmata. Šorin selgitas, et keegi tähelepanelik kodanik tegi linnavalitsusele ettepaneku tunnustada riigi sünnipäeva puhul lisaks auväärsetele kultuuriinimestele ja sportlastele ka Sindi vabatahtlikke tuletõrjujaid. Kuigi linnapea ise kuulub samuti samasse seltsi, ei pidanud ta mõeldavaks jätta väärtuslik tunnustus enda valdusesse ja nüüd andis ta selle üle juhatuse esimehele.

Selts on riigis asutatud ühena esimestest, aastal 1922. Praegu kuulub sellesse 40 vabatahtlikku, kellest pooled kutselised päästjad Sindist, Paikuselt, Torist, Saugast, Tahkurannast ja mujalt. Tegeletakse nii päästetöö kui ennetusega.

[pullquote]Võib loota, et isegi õhupalliga teele lähetatud auhind peaks juba lähipäevil Sindi kohale hõljuma[/pullquote]Sindi linnavalitsuse ja Sindi vabatahtlikke tuletõrjujate omavahelist suurepärast koostööd on tähelepandud ka pealinnas Pikal tänaval. Kui 1. märtsil tunnustas siseminister Hanno Pevkur möödunud aastal erakordse panusega silma paistnud abipolitseinike, vabatahtlike päästjate ja merepäästjate rühmi ning priitahtlikku tegevust toetanud organisatsioone või eraisikuid, siis sai selle au osaliseks Sindi linnavalitsuski, kes toetab jõudsalt oma piirkonna vabatahtlikke päästjaid. Šorin peab tähtsaks, et ka pisikeste kohtade toimetamisi märgatakse. Kahetsusväärselt pole mingitel teadmata segastel asjaoludel ei kutse austamispäevale ega ka esemelised väärtused seni veel Sinti jõudnud. Tänukiri ja kotkamotiiviga klaasauhind lubatud siseministeeriumisse tehtud päringu järel saata kullerpostiga ära, aga tänase päeva seisuga pole see kohale jõudnud. Siiski võib loota, et isegi õhupalliga teele lähetatud auhind peaks juba lähipäevil Sindi kohale hõljuma.

Linnavalitsus pani õla alla Sindi vabatahtlike tuletõrjujate ühenduse taastamisel 2013 aastal. Taastatud seltsi asutamise kuupäev on 15.11.2013, detsembri lõpus peeti esimene avalik koosolek, kus selgitati vastse kodanikeühenduse algatuse sisu. Selts saab kasutada linnavalitsuse ruume koosolekute läbiviimiseks. Linn eraldas ja remontis garaažiboksid, kus praegu seisavad töökorras kaks tuletõrje autot.

Õnnetuste ära hoidmiseks tehakse õppe- ja ohutuspäevi, tegeletakse ennetusega kodusid külastades, jagatakse nõuandeid, vajadusel abistatakse suitsuandurite muretsemisel ja paigaldamisel.

Juurde lisatud pildigalerii meenutab eilset päeva ja üht ühistegemist garaažide sisseseadmisel aastast 2014.

Urmas Saard