Pärnus tervitati kevadet Tallinna väravate all

Pärnu Mihkel Lüdigi nim. meeskooril on juba kümneid aastaid tavaks koguneda olenemata kellaajast ja ilmast Tallinna väravate alla lauluga saabuvat kevadet tervitama.

Jane Mets, Pärnu abilinnapea, tervitab kevadet, Lüdigi lauljaid ja linnarahvast Foto Urmas Saard
Jane Mets tervitab kevadet. Foto: Urmas Saard

Enamasti on lauldud kevadele astronoomilise aja täpsusega kasvõi sügavatel öötundidel. Tänavu saabus astronoomiline kevad 6:30, aga soovides suuremale hulgale rahvale laulda otsustati lauluhääled kõlama panna 10:00. Koos kooriliikmetega võis kohal olla sadakond inimest.

Pärnu abilinnapea Jane Mets kinkis koorijuhile Evelin Meile enne laulude valla päästmist suure kimbu kollaseid tulpe ja kiitis Lüdigi lauljaid traditsiooni hoidmise eest. „Seda tava ei ole muutnud mitte ükski riigikord ega partei, mitte ükski linnavalitsus ja jälle on Mihkel Lüdigi nim. meeskoor oma dirigendiga kohal. Minul endal on au olla selle sündmuse tunnistajaks juba kümnendat aastat. Ise ka ei usu, aga aeg läheb tõesti nii kiiresti. Nagu ütles minu vanaema: tuleb kevad, tulevad lauljad linnud ja nendega ühes kõik soovid, unistused. Soovin, et meie unistused oleksid suured ja kui need tänavu ei täitu, läheksid ikkagi korda tulevastel aastatel,“ kõneles Mets esimesel kevadhommikul, mille õhku jahutasid miinuskraadid, aga sedavõrd rohkem soojendasid põski tõusva päikese kiired.

Evelin Mei Foto Urmas Saard
Evelin Mei. Foto: Urmas Saard

Lauldi harjumuseks saanud laule. Kuna maigi pole enam kaugel, siis lauldi ka sellel korral „Mai tuli, mai võitis ja päikese tõi, tegi südame suvele lahti…“ nagu kunagi üsna ammu Juhan Smuul kirjutas ja millele meloodia lisas Gustav Ernesaks. Traditsiooniliselt lauldi ka „Ta elagu…!“, sest enam kui kolmkümmend aastat on kooris laulnud Toivo Üpraus, kes sündinud koos kevade tulekuga. Kuigi kevade saabumise kuupäev võib olenevalt aastast pisut kõikuda, ei sega see tublile mehele õnne soovida. Ilus päikseline ilm ei lubanud selge sinise taeva all niisama tõteldes lahkuda ja Mets palus veel üht lisalugu, mida tugeva plaksutamisega toetati. Nii lauldi veelgi.

Sulev Haage mäletab, kuidas ta 1986 a 20. märtsil saabus ühiselt teiste koori liikmetega leegitsevaid tõrvikuid hoides Tallinna väravate alla, kus tookord Viivian Traksi juhatamisel 44 meest laulsid esimest korda kevade auks elava tule valgel. Väljapool Eestit viibimise tõttu on vaid ühel korral kevade kiituseks laulmine ära jäänud. Evelin Mei dirigeerimisel laulavad mehed alates 1994. aastast. Viimasel kümnekonnal aastal on meeskoori kevadtervitust toetanud ka Pärnu Kunstide Maja Janne Ristimetsa tantsutüdrukud, Rein Laose Teatristuudio, tütarlasteansambel Liisud, järgmisel laupäeval 25. tegevusaastat tähistav puhkpilliorkester Saxon jt. Haage mäletamisel olid ühel kevadel samaaegselt Pärnus kevadet ülistamas mitmete erinevate linnade esindused. Kuid 1992. aastal peetud talvine kooride laulupäev tõi kevadet tervitama koguni 8 koori.

Täna, algusega kell 17.30 tähistavad teemapealinnad kevade saabumist Türil. Pärnakaid esindab kevadpealinna tiitli üleandmisel abilinnapea Rainer Aavik. Pidulikule tseremooniale järgneb kontsert.

Urmas Saard