1. aprillil maleta pinginaabriga – täiesti tõsiselt!

Paul Kerese 100. sünniaastapäeva tähistamine koolides andis häid kogemusi maleõppe jätkamiseks. Paul Keresest räägiti viimastel kuudel koolides ainetundides, maletati vahetundide ajal ja pärast tunde. Kooliraamatukogudes seati üles näitused “Paul Keres 100” ja malendid mängimiseks. Mitmes koolis käisid vilistlased huvilisetele simultaani andmas.

chess-board-closeupJüri gümnaasium kutsus õpilasi Paul Kerese 100. sünniaastapäeval 7. jaanuaril maletama oma vanemate ja vanavanematega ning mängust tehtud pilte vanemate nõusolekul avaldama gümnaasiumi kodulehel. Gümnaasium edastas fotod Eesti rahva muuseumi pildiaita. Mõniste koolis on kõik kodutütred ja noorkotkad malemängu selgeks saamas. Mitmes koolis, kus seni ruudulisel laual vaid kabet mängiti, on sellele juurde toodud male.

Oma kohtumistelt ning suhtlustest koolide ja õpetajatega olen saanud tagasisidet, et õpetajatele on jaanaurikuus Paul Kerese 100. sünniaastapäeva meediakajastusest enim meelde jäänud Tiit Karuksi kaks sisutihedat heas eesti keeles saadet Paul Keresest ja malest Vikerraadios, Terevisiooni malekool, Prillitoosi saatelõik maletaja ja maleajaloolase Merike Rõtovaga ning intervjuud Paavo Kivise ja Ivo Neiga.

Neid saateid on võimalik kasutada nii eesti keele, kirjanduse kui ka ajalootundides õppematerjalina. Hea abimees õpilastele malemängu tutvustamisel on Jaak Kõdari mullu novembris ilmunud raamat “Pupsik”. Märkamata ei jäänud õpetajatele detsembri algul maakondade haridusjuhtide kaudu koolidele saadetud algatus “Maleta pinginaabriga”.

FIDE nimetas 2016. aasta Paul Kerese aastaks. Seega jätkub maletamine koolides terve aasta.

Mitmes paigas toovad õpilased kodust vanu malendeid, et koostada neist koolis näitus ja ka nendega mängida. Paljud koolid on plaani võtnud kahe kuu jooksul nii palju kõigile malemängu õpetada, et 1. aprillil koolides üle Eesti pinginaabriga maletada. 1. aprill on reede ja sobib selleks hästi. Eestis rahva muuseum ootab ka 1. aprilli malemängust fotosid oma pildiaita. Kahjuks pole seni veel teave selle algatuse kohta jõudnud venekeelsetesse koolidesse.

Haridus- ja teadusministeerium on saanud ettepaneku valmistada ja saata kõigile koolidele plakat “Maleta pinginaabriga 1. aprillil”. Selle plakati võib aga iga kool ka ise valmistada. Kindlasti aitab see algatus kaasa kiusuvaba kooli ja suitsuprii klassi edule. Kui nende projektide kohta peetakse arvestust, võiksid koolid ka maletamise algatusega ühinemisest teada anda aadressil heinoprei@gmail.com

Soovitus ministeeriumidele, spordiorganisatsioonidele, kodanikeühendustele, kõikvõimalikele portaalidele ja koolidele: lisage varakult oma ürituste kalendrisse “1. aprill. Maleta pinginaabriga! Paul Kerese 100. sünniaasta tähistamine Eestimaa koolides.”

Eriti tänan Õpetajate Lehte, kes kahel aastal pidas oluliseks avaldada üleskutset õpetada koolides ainetundide arvel malet, et väärikalt tähistada Paul Kerese 100. sünniaastapäeva.

 

Heino Laiapea,

Eesti malesõber