Tulekul Baltica 2016 Pärnu eelpidu

Kahekümnendat korda kohtuvad Nooruse Majas Pärnu folklooriseltsid, lauluansamblid ja pillimehed. Traditsiooniline folklooripidu toimub Pärnu Rääma linnaosas igal aastal Eesti Vabariigi aastapäeva paiku, sedakorda 20. veebruaril algusega kell 14:00.

Räämapidu Foto pressisõnumiga
Räämapidu. Foto: pressisõnumiga

Tänavu on peo korraldusmeeskonnas Pärnu Aianduse- ja Mesinduse seltsi eestvedaja rahvalaulik Terje Ojaste ning pärimusmuusikud Esta Ruusmann ja Olavi Kõrre, kes ühtlasi kannavad peo peremehe ja perenaise rolli.

Rääma folklooripidu on alati olnud üheks osaks Rahvusvahelise Folkloorifestivali Baltica piirkondlikest ülevaatustest ja eelpidudest, kus folkloorieksperdid saavad kohalikele tegijatele tagasisidet anda, selgitab Baltica 2016 avalike suhete juht Kristin Viljamaa. Iga pidu kujuneb erinevate esinejate tõttu omanäoliseks, kuid jääb alati ühesuguse formaadi juurde. Esinemiskavad on rühmad ette valmistanud vastavalt maakonnas säilinud pärimusele ja esitanud teadaolevalt võimalikult autentselt. Iga folkloorirühma esinemise ajal jäävad teised osavõtjad pealtvaatajateks.

Sel aastal minnakse peoga pärimusele hoopis lähemale. Kõik erinevas vanuses tantsijad, lauljad ja pillimehed, umbes 200 inimest, osalevad kõiges. Teineteisele õpetatakse tantse ja laulumänge ning lauldakse regilaule.

Peol osalevad folkloorirühmad Kunglarahvas, Räämakad, Kägara, Kaasike, Mesilane, Kaera-Jaan, Mummod, Kullero ja Rannalised oma särasilmsete juhendajatega.

Ühiseks ansambliks koonduvad kõikide tantsurühmade pillimehed: kandlel Malle Mölder, akordionitel Ants Tugedam, Lii Oll, Aivo Sildoja ja Timo Dreimann, kitarridel Ain Luhtjärv ja Kalev Kalden, kontrabassil Jüri Verlin, viiulitel Marika Leibak, Anu Kuusk, Olavi Kõrre ja Esta Ruusmann ning torupillil Karolin Übner.

Pärimuspidu Baltica toimub jaaniajal. Tähelepanu keskmesse tõstetakse suvist pööripäeva ja väärtustatakse aastaringselt teistegi pühade ja pärimuslike tähtpäevade pidamist. Pärimuspidu toob kokku üle Eesti folkloorirühmad, pillimehed ja pärimuskultuuri hoidjad.

Priipääsmega folklooripeole oodatakse kõiki, kes soovivad taaselustada esivanemate peotraditsioone! Pidu lõpeb viimase pastlapaari auklikuks kulumise järel. Pidu toetavad Kultuurkapitali Pärnumaa ekspertgrupp ja Pärnu Linnavalitsus.