Sindi otsib senisele linnaaednikule väärilist mantlipärijat

29. jaanuaril Sindi linnaaedniku ametist lahkunud Sirli Pedassaar-Annast pälvib linnapea Marko Šorini tunnustust pikaaegse vastutusrikka töö eest, mille tubli tulemus pole jäänud elanikele avalikus ruumis märkamatuks.

Sirli Pedassaar-Annast Foto Urmas Saard
Sirli Pedassaar-Annast. Foto: Urmas Saard

Raamatus „Aja jälg Sindi muuseumis“ meenutab sama mäluasutuse juhataja Heidi Vellend 2007. a 9. maid: „Euroopa päeva, mil Euroopa Liit sai 50-aastaseks, tähistasime muuseumi majaesise haljastuse loomisega: võtsime üles murukamara mõlemal pool tuulekoda, vedasime ära mulla ja asendasime selle lillepeenarde ümbruses liiva ja murtud paekivi tükkidega. Neid käis Pärnu-Jaagupist kohale transportimas meie linna aednik Sirli Pedassaar-Annast, kes vaatamata oma haprale kujule, paelahmakad mängleva kergusega paigale sättis.“ Artikli lõpus ütleb Vellend, et kujunduse autoriks ja ka nõuandjaks edasise hoolduse osas oli ja on olnud tänaseni Sirli, mille eest teda südamest tänatakse.

Tookordsel lehekuul puudus mul veel aimdus, kui ilus Sindi oma roheluses tegelikult on, veel vähem teadsin midagi linnaaednikust ja tema tegemistest. Aga viimased 8 aastat tema ligemale 10 aasta pikkusest praktikast vastutusrikkas ametis parandasid oluliselt ka minu arusaamist, kui olulist rolli omab aednik Sindi looduskeskkonna kujundamisel.

[pullquote]Sirli pole mitte üksnes kõrvaltvaataja, vajadusel astub juurde, haarab oksa- või hekikäärid või muu tarviliku aiatööriista ja näitab nõuandvalt väga praktilisel viisi ette, mida tuleb teha.[/pullquote]Ümmarguselt 5 ruutkilomeetri suuruses linnas hõivab roheala ja veerandsada parki ca seitsmendiku osa selle pindalast. Linna haljastus sai talle sedavõrd hingelähedaseks, et otsustas sellest teha oma magistritöö. Sirli ametiajal on olnud üheks suuremaks ettevõtmiseks Sindi linna Kiriku pargi hooldustööde, hoolduskava- ja rekonstrueerimisprojekti koostamine ja ellu viimine.

Vähe tähtis pole olnud ka Sindi kodukaunistamise komisjoni liikmena märgata aastate ringselt seda, kuidas koduõued ja majad pilkupüüdvalt ilusamaks muutuvad. Veelgi enam. Sirli pole mitte üksnes kõrvaltvaataja, vajadusel astub juurde, haarab oksa- või hekikäärid või muu tarviliku aiatööriista ja näitab nõuandvalt väga praktilisel viisil ette, mida tuleb teha.

Kui 2013. a Andres Annast Saarde vallavanemaks kutsuti, tekkis põhjendatud mure, et peatselt leiab ka Sirli uuele kodule lähema töökoha. Ei ole ju suurem asi igal tööpäeval sõita kahe linna vahet, kui ühe otsa pikkus ligemale 50 km. Paari aastaga võinuks juba harjuda mõttega, et Sindi peab ühel ajal hakkama uut sama tublit inimest otsima, aga ikkagi tuli teade Sirli viimasest tööpäevast käesoleva arginädala lõppedes ebameeldiva ootamatusena.

Kahtlematult võtab-saab Saarde vald nüüd endale ühe virga naise, nagu need Saaremaa naised oma loomult algusest peale kõik loodud ongi. Head edasijõudmist Sirlile!

Sindi linnavalitsus on välja kuulutanud avaliku konkursi linnaaedniku ametikoha täitmiseks.
Linnaaedniku tööülesanneteks on linna haldusalal haljastuse, heakorra, jäätmehooldusalase tegevuse ja keskkonnakaitse korraldamine. Avaldus koos dokumentidega tuleb esitada hiljemalt 11. veebruariks.

Urmas Saard