Sindi linnavalitsus kutsub kuuskede põletamisega saabuvat ahviaastat tervitama

Täiendatud: 26. jaanuaril kell 10.00

Sindis on kujunenud tavaks tervitada kuuskede põletamisega Hiina kalendri järgi algavaid aastaid, vastavalt siis lamba, hobuse, mao, draakoni, jänese jne. Tänavu oodatakse oma jõulupuuga saabuvat punase tuleahvi aastat tervitama neljapäeval, 28. jaanuaril, kell 18.00 laululava juurde.

Gran Canarial nähtud ahv Foto Urmas Saard
Gran Canarial nähtud ahv. Foto: Urmas Saard

Linnavalitsus tuleb elanikele vastu ja vähendab jalavaeva nendel, kes mingil põhjusel ei saa või ei suuda ise oma jõulupuud kohale toimetada. Kortermaja elanikel lubatakse jõulupuud panna prügikonteinerite juurde, kust need kommunali abiga kokku kogutakse ja lõkkesse kantakse.

Varem on põletamine ühendatud veel mõne muu tegevusega. Näiteks 2013. a. kutsus Sindi laulukoor mao aastat tervitama ühislaulmisega. Pärast uudise avaldamist teatas linna haridus- ja kultuurinõunik Kairi Gustavson väikesest muudatusest. Nimelt lubas Sindi laulukoor ka  tänavu tulla  põletamise juurde ühislaulmisele ja olla eeslauljateks.

Ida mõttetarkuse kohaselt mõjutavat inimese saatust kolm asja. Taevane õnn oleneb sünnihoroskoobist; maine õnn perekonnast, ühiskonnast ja kliimast; isiklik käekäik olenevat maistest ning taevastest eeldustest-oskustest oma elujärge seada.

Hiina kalendri järgi 8. veebruaril algavat punase tuleahvi aastat pidavat iseloomustama intuitsioon, ekstsentrilisus ja kunstipärasus. Idamaade tava järgi tasuvat energiatest tulvil olevat aastat võtta vastu austusega.

Kuuskede põletamine naabrite juures, Paikuse alevis Foto Urmas Saard
Kuuskede põletamine naabrite juures, Paikuse alevis. Foto: Urmas Saard

Eestlastel on tulega seoses oma kombed ja arvamised, rohkem küll jaanitulega. Aga tuli on tuli, seepärast mõned lõigud eestlaste ütlemistest.

Uskumuse järgi ei tohtivat tule juurest midagi ära viia. Loodetavasti keegi raagus kuuski kuhugile enne põletamist laiali ei tassi. Siiski hoiatus, et kui ka keegi riskib midagi koju tagasi tassida, siis veab ta varsti mingisuguse õnnetuse endale ikka kaasa küll.

Hoiatamise ja hirmutamise asemel on meeldivam teatada, et tuli andvat eelseisvaks aastaks rammu ning võtvat kontidest laiskuse. Üle lõkke kargamist on samuti kasulikuks tegevuseks arvatud, aga rohkem on jäänud peale hoiatav sõrmeviibutus, et asi võib ka päris õnnetult lõppeda. Ometi teatakse kõnelda, et lõket ületades oma kallimale mõeldes saavat tüdrukud hõlpsamini mehele. Selle kõrval on vast usutavam kinnitus, et tule soojusest võiks olla abi seljavalu vastu. Tollepärast istuvatki vanad inimesed seljaga tule poole, et nõndaviisi konte soojendades selga ravitseda ja edaspidigi hoiduda selja kangeks jäämisest. Võibolla tõesti… Seda kõike saab siis 28. jaanuaril Sindi Sõpruse pargis katsetada.

Urmas Saard