Paikuse naisansambel Lustilik on käinud katuseid mööda

Paikuse valla naisansambel Lustilik tähistas oma 20 tegevusaasta täitumist piduliku kontserdiga vallamaja saalis, kus lisaks nende endi laulmisele esinesid veel ansamblid Helin, Maarjahein ja Tantsumemmed.

Paikuse naisansambel Lustilik Foto Urmas Saard
Paikuse naisansambel Lustilik. Foto: Urmas Saard

Ansambli asutamise ametlik kuupäev on 1995. a 28. november. Paarikümne aastaga on lauljaid vahetunud. Praegu kuuluvad ansamblisse Silvia Kull, Taimi Kasemets, Leili Soll, Heldi Grossmann, Ada Siniallik, Linda Pärn, Helle Luik, Lea Truuts ja Lea Kanoshina. Viimased kümmekond aastat juhatab ansamblit Kristi Rulli-Schvede, kes on Paikuse põhikooli muusikaõpetaja ja annab tunde ka Sindi muusikakoolis.

Esimesed 10 aastat juhatas ansamblit Martin Miilberg. Tema kogus oma eluajal tuntust nii muusika- kui spordimehena. Tänavu korraldatakse Martin Miilbergi mälestusturniiri paarisvõrkpallis juba 12. korda, mis hoiab mitmekülgset inimest jätkuvalt elavana elavate hulgas. Muusika köitis teda samuti varajases nooruses. Kunagise Sindi Tekstiilivabriku 1. Detsember pleegitaja saavutas bassilauljana esikoha Eesti NSV esimesel noorsoofestivalil. Kutselise laulja diplomi omandas ta Viljandi kultuurihariduskoolis. Miilberg osales rohkem kui kümnel korral laulja või dirigendina üldlaulupeol ja on olnud kahel perioodil ka Sindi laulukoori juhtimas.

Kristi Rulli-Schvede, Paikuse naisansambel Lustilik juht Foto Urmas saard
Kristi Rulli-Schvede, Paikuse naisansambel Lustilik juht. Foto: Urmas saard

Kahel korral võitis Lustilik Väärikate vokaalansamblite päeval publiku ja osalejate lemmiku tiitli. Mõlemad võidukad esinemised toimusid Ares, viimati 2013. a. Tunnustustega kaasnes austav kohustus korraldada Väärikate vokaalansamblite päev Paikusel.

Lustilik on valmis saanud 3 helisalvestust. Esimene lindistati veel kassetile. 2009. a salvestati Kristi käe all viimistletud 22 laulust koosnev paremik CD-le. Nüüdseks on valminud teinegi CD. Nende väljaandmist on toetanud Paikuse Kultuurirahastu.

Valla kultuuritöö spetsialist Ille Riivits rääkis, et erinevate esinemiskohtade seas on olnud üks meeldejäävamaid kümmekond aastat tagasi Seljametsa külalaadal. Enamik meist teab hästi Hendrik Sal-Salleri lauldavat laulu „Käime katuseid mööda“. Aga kui palju teatakse eakate naisansambli Lustilik esinemist katusel? Tragid naised arvasid, et maa peal oleks liialt igav esineda ja ronisid redelit kasutades külamaja katusele, kus ülevaade parem.

Paikuse vallavanem Kuno Erkmann lootis, et peale katuse ja erinevate geograafiliste kohtade on Eestimaal veel kohti, kuhu lustlikel lauljatel oleks huvitav minna. Selleks lubas ta valla poolt kindlustada bussiga ja anda ka taskuraha kaasa.

Paljude õnnitlejate hulgas oli ka Sindi muusikakooli direktor Merike Teppan-Kolk, kes ise tutvustas ennast väga tagasihoidlikult tavalise muusika nautijana. Ta hindas kiitvalt ansambli väga puhast, täpset ja mitmehäälset laulmist.

Urmas Saard