Lõppeval aastal on olnud Külauudised kohal Peipsi veerelt Brüsselini

Toimetuse kommentaar: Urmas Saard liitus Külauudiste toimetusega 2015. aasta kevadel, tuues endisest Maalehe veebist üle ka oma varasema lugejaskonna. Tema põhiliseks fookuseks on Pärnumaa, aga rännates vahendab ta nähtut-kuuldut ka mujalt Eestist ja piiritagustest. Käesolev kirjatükk põhineb tema  tähelepanekutel Külauudiste toimimisest ja toob välja eredamaid kajastusi, mida Külauudistel oli au oma lugejaini 2015 tuua.

Külauudised hoiavad silma peal ka piiriüleselt lõunanaabrite juures Foto Urmas Saard
Külauudised hoiavad silma peal ka piiriüleselt lõunanaabrite juures. Tõtt on vahitud ka Läti politseiga. Lugejatele rahustuseks: siiski täiesti rahumeeleselt. Foto: Urmas Saard

Väike tagasivaade selle aasta lugudele portaalis kinnitab ühe kodanikuajakirjanduse väljaande jätkuvat elujõulisust ja meenutab mõningaid kajastusi, mida on peetud oluliseks oma vaatenurgast näha või jäänud teiste väljaannete poolt täiesti ilma tähelepanuta.

Kodanikuajakirjandus peab silmas võimalust eemalduda turgu valitsevate suurte meediaorganisatsioonide ärimudelist, milles ajakirjandust nähakse sageli üksnes vahendina reklaamiklientidelt raha kasseerida. Meie kodanike loodud ajakirjandusliku mittetulundusühingu sooviks jääb kogu riigi ja eriti Lõuna-Eesti meediapildi mitmekesistamine.

Praeguseks on Lõuna-Eesti innukusest rohkem tuld võtnud ka Pärnumaa. Sellega laieneb geograafiline haare tugevamalt üle kogu omaaegse Liivimaa, kus ajaloolised linnad Võru ja Pärnu ning nende lähinaabruses olevad piirkonnad saavad üksteise tegemistest palju enamat teada.

Rääkides ajaloolistest sidemetest Liivimaaga ei saa tähelepanuta mööduda Põhja-Lätist, kuhu tänavu suvel oli asja ka Külauudistel. Juuni keskpaigas viidi läbi Läti Vennashaudade Komitee ja Eesti Sõjahaudade Hoolde Liidu koostööprojektina kümnepäevane kahe riigi noorte ühislaager, mille tõime lugejateni nii Tartust, Riiast kui Võnnust võimalikult üksikasjaliselt, põhjalikkusega, mida teised ei pidanud vajalikuks.

[pullquote]Üksikasjalik ülevaade mälestustule teekonnast oli käesoleval aastal esmakordselt täiemahulise reportaažina Külauudiste portaalis[/pullquote]Kindral Johan Laidoneri Selts on palju aastaid viinud Eesti Sõjameeste Mälestuskirikust mälestustule riigi erinevatesse paraadilinnadesse. Viimastel aastatel on selts võtnud sama tule võidupüha maratoonarite tulekandjatelt ja viinud selle sihtkohta. Varasemate aastate Maalehe veebi üksikasjalik ülevaade mälestustule teekonnast oli käesoleval aastal esmakordselt täiemahulise reportaažina Külauudiste portaalis. Külauudised vahendasid pildigaleriiga ka Kärdlas toimunud võidupüha paraadi.

Käidi Peipsiäärses vallas Vana-Kasepää küla ambulARTooriumis vene filmi päevadel ja märgati samal ajal muudki huvitavat. Viis lugu valmis Viljandi folgi elamustest. Sindis pälvis tähelepanu Eesti lipu päeva tähistamine, mis seoti meenutusega viimasest Vabaduse Risti vendade kogunemisest 75 aastat tagasi, siis veel viimast päeva vabal Maarjamaal. Lugejad said osa Karl Rammi ja Gustav Wulffi 150. sünniaastapäeva tähistamisest.

Külauudistele lisavad värvi kirjasaatjad. Jõgevamaalt ja Viljandimaalt kuuleb kohaliku seltsielu kohta Jaan Lukase vahendusel.  Jaan Viska teeb Raplamaal kaastööd regulaarse järjepidevusega. Oma kirjatükke saadab aeg-ajalt Pärnumaalt pärit tartlane Aldo Kals. „Rändurid Ürg-Neeva kaldal“ ja „Reisikiri matkapäevast Nigulas“ väärivad erilist tähelepanu seepärast, et lugude autor ei näe. Kirjasaatjaid või lihtsalt napisõnaliste teadete edastajaid leidub teisigi. Poliitilistest teemadest on Külauudised soovinud seni teadlikult hoiduda. Päris poliitikavabalt pole see siiski õnnestunud, aga need on jäänud ka üksikjuhtumiteks.

Imetlusväärse usinusega töötavad õhinapõhiselt päevatoimetajad, kes toovad lugejateni paljude seltside ja organisatsioonide ettevõtmisi. Selline teave on heaks sillaks erinevates maakondades teoksil olevate kasulike tegemiste kogemuste vahetamisel.