Raeküla koolis peeti teist korda jõululaata

Täna toimus jõululaat Pärnu Raeküla koolis, kus lisaks oma kooli 7 minifirmale ja töötubadele osalesid külalistena kõik Pärnu Ülejõe põhikooli minifirmad, üllatajana tuli kauplema ka Sindi gümnaasiumi õpilasfirma Säde.

Jõululaat Pärnu  Raeküla koolis Foto Urmas Saard
Jõululaat Pärnu Raeküla koolis. Foto: Urmas Saard

„Selliselt suuremalt peame kooli õpilaslaata alles teist aastat. Varem oleme müüke teinud mingite teiste sündmuste, nagu reaalainete nädala või projektipäeva raames. Tänavu kutsusin külalistena osalemas ka kõik Pärnu Ülejõe põhikooli minifirmad,“ rääkis majandusõpetaja Kristi Suppi. Eelregistreerimise lehel on kirjas kokku 39 kaupleja nimetust. Kauplevad nii minifirmad kui töötoad. Junior Achievement Eesti kodulehelt saab teada, et minifirma on lihtsustatud variant õpilasfirma programmist, mis mõeldud ettevõtliku mõttelaadi arendamiseks ja ettevõtlusalaste põhiteadmiste andmiseks 7.-9.klassis.

Milles on siis töötubade erinevus? Suppi selgitas, et kui ametlikult registreeritud ÕF ja MF tegutsevad terve õppeaasta, siis töötoad on ühekordsed, konkreetseks ürituseks valmistunud meeskonnad. Suppi hinnangul oli väga suur abi töötubades osalevate õpilaste vanematelt. Õpetajatest abistas oma õpilasi Pille Nurk (3.a), kes on ka Pärnu Ülejõe Põhikooli MF L.A.M konsultant. Veel nimetas ta õpetajaid Anneli Kõrge (6.a), Sirle Sikk (6.b) ja Anu Helemäe (7.a).

Õpilaslaadal Pärnu Raeküla koolis Foto Urmas Saard
Õpilaslaadal Pärnu Raeküla koolis. Foto: Urmas Saard

Eriliselt valmistas Suppile head meelt Sindi gümnaasiumi ÕF Säde viimase hetke otsus tulla samuti Raeküla kooli dekoreeritud tulukesi müüma. Mairis Tropp, Andrea Õispuu, Sireli Laanearu, Kristi Sild on Suppi õpilased. Pealegi väga edukad, kes „Jäärmarkil“ said Sihtasutuse Pärnumaa Ettevõtluse ja Arenduskeskuse eriauhinnana võimaluse õppida tasuta ettevõtluspäeva inkubaatoris. Sindi gümnaasiumi õpilaslaadal aga tunnistati soliidseimaks müügiletiks. Koos Säde osalusega oli Raküla koolis kokku 40 müügiletti ja esindatud kõik kauplemise vormid.

Kas hinnatakse või tunnustatakse paremaid müüjaid? Ei, vastas Suppi. „Eesmärk on saada valmistamise- ja müügikogemusi, hindamist ei toimu.“ Huvijuht Riita Tõniste lubas, et võib siiski tulla üllatusi ja keegi ikka mingi auhinna välja paneb, aga mingit suurt autasustamist ei korraldata.

Kaubeldi kolmel korrusel: alumisel minifirmad, teisel töötoad, kolmandal kohvikud. Teisel korrusel esinesid ansamblid, solistid, poiste- ja lastekoor, keda juhendab õpetaja Sirle Sikk.

Täna teist aastat peetud Raeküla kooli õpilaslaada algatajaks oli mullu õpetaja Tiia Vestli õpilane Jessica Turk, kes ka sel aastal aktiivselt tegutseb ja osaleb.

Urmas Saard