Jõulueelne hommikukohv vanaema-vanaisa sahvris leiduvate suupistetega

Täna ennelõunal kogunesid TÜ Pärnu kolledži Väärikate ülikooli vabatahtlikud abilised kolledži avarasse vestibüüli, kus pikk laud kaeti nende endi poolt valmistatud hõrgutistega.

TÜ Pärnu kolledž Foto Urmas Saard
TÜ Pärnu kolledž. Foto: Urmas Saard

Taoline jõulukuul kogunemine hommikukohvile on saanud iga-aastaseks sündmuseks, kus traditsiooniliselt tervitab Väärikate ülikooli ellukutsuja ja projektijuht Mari Suurväli kõiki oma vabatahtlikke abilisi, samuti oli kohal ka kolledži direktor Henn Vällimäe, et osavõtlikke inimesi tänada. Erilise kiituse pälvis Mari Suurväli. „Kui meil Mari taolist ülientusiastlikku inimest poleks olnud, pidanuks ta välja mõtlema, aga nüüd puudub selleks vajadus,“ ütles direktor humoorikalt kujundlikus pildis.

Suurväli meenutas 2010. a kolmekuninga päeval toimunud esimest õppepäeva, mis tookord toimus kolledži sajakohalises auditooriumis. Kaugemalt tulnud 50+vanuses õpihuvilised saabusid majja ettenägelikult juba paar tundi varem. Ilma istekohata jäämise võimalus oli suur, sest Suurväli sõnul sai juba 2009. a lõppevatel päevadel selgeks, et kolledži suurima auditooriumi täituvus ei luba rohkem soovijaid eelregistreerida. Kuna huvilisi saabus kavandatust kaks korda rohkem, otsustati käigult ka kõrval olev ruum kasutusele võtta ja esimene õppepäev korraldati videoülekande abil kahes ruumis üheaegselt. Sellise korraldusega tehti Pärnu kolledžis ajalugu, sest sarnaselt toimiti tolle hoone katuse all esmakordselt.

Hommikukohv Pärnu kolledžis Foto Urmas SaardKõik järgmised suurt saali nõudvad kogunemised on nüüd toimunud Tervise kultuurikeskuses, aga seegi paik on lootusetult väike ja videoülekannetega jätkatakse ikkagi, et ka vestibüülis istuvad inimesed saaksid osa.

Esimesel õppepäeval ligemale 5 aastat tagasi selgitas Suurväli, et kolmapäeviti kaks korda kuus peetavatel loengutel avardatakse ümbritseva elukeskkonna suhtlusvõimalusi läbi ühiskonnas toimuvate muutuste teadvustamise, millega toetatakse inimeste kohanemist pidevalt teisenevas maailmas. „Õppuste käigus soovitakse arendada sotsiaalset vastutustunnet ning isiksuse loovuse ja annete esiletoomist,“ ütles toona Suurväli, kelle sõnul on sihikindel tegevus säilitanud sama eesmärgilise värskuse ka praegu.

Hommikukohv Pärnu kolledžis. Foto: Urmas Saard →

Urmas Saard