Winny Puhh kavatseb eelseisval Sindi Rockil oma 2015. a esinemistele punkti panna

Tänavu esinevad Eesti vanima traditsiooniga Sindi Rockil OL, SSB, Eleegium, Winny Puhh ja tuleetendust teeb Kelfirius.

Koostöös linnavalitsuse ja seltsimajaga

Sindi Rrock 2015 korraldajad Kairi Gustavson ja Anneli Uustalu Foto Urmas Saard
Sindi Rrock 2015 korraldajad Kairi Gustavson ja Anneli Uustalu. Foto: Urmas Saard

Käesoleval aastal on Sindi Rock 2015 peakorraldajateks ühetaoliselt omavahel ülesandeid ja vastutust jagades Sindi linnavalitsus ja seltsimaja. Linna haridus- ja kultuurinõunik Kairi Gustavson ning seltsimaja juhataja Anneli Uustalu alustasid ettevalmistustega juba palju kuid tagasi, et 14. novembrile kavandatud muusikasündmus korda läheks. Linnavalitsus on selleks puhuks aegsasti eraldi eelarvereale kirjutanud 2500 € ja loodab plaanitud summaga hakkama saada. Täna särasid mõlemad naised rõõmsas enesekindluses ja kinnitasid, et senine hästi kulgenud ettevalmistustöö lubab igas eas ja erinevate eelistustega rockisõpradele nauditavaid hiliseid õhtutunde, mis märkamatult kulgevad kaugele üle kesköö.

Ohutuse pärast ei muretseta

Sarnaselt esimesele Sindi Rockfestivalile 1969. aastal esineb seegi kord neli bändi. Igale lavale astuvale bändile eraldatakse üks tund esinemise aega, aga arvestatakse ka võimalusega, et mõni soovib pikemaltki esineda. Kelfiriuse tuleetendus „Punk“ peaks kestma paarkümmend minutit.

Kas elav tuli lavakardinate vahel ohtlik pole, muretsen ohutuse pärast. „Ei, muidugi mitte,“ naeravad naised heasüdamlikult, sest usaldavad tuleteatri show grupi meisterlikke oskuseid. „Nüüdseks juba rahvusvaheline artistide ühing Kelfirius tegutseb varsti juba pea kümmekond aastat ja nende endi sõnul on kõik osatäitjad omandanud vajaliku tuleohutussertifikaadi,“ teab Gustavson.

Läbimärja särgiga

[pullquote]„OL* live-esinemised on alati energiast pakatavad ning ilma läbimärja särgita ükski poiss lavalt ei lahku.[/pullquote]Pärnu ansambel OL* tegutseb täiskoosseisus alates aastast 2012. Liikmed on Oliver Ehte, Räpp Mairo Leesaar – kitarri mäng ja laulmine; Eger Mitt – trummid; Ken Kaljulaid – basskitarr. Ennast tutvustades ütlevad nad, et ollakse neljaliikmeline punt lapsepõlvesõpru, kes juba varajasest teismeeast ühtselt sarnast muusikat kuulanud ja pärast koolitunde keldriproovikas iidolbändide covereid kokku mänginud. Praeguseks on kõigil osalistel välja kujunenud tõsine soov enda loomingut kirjutada ja mängida. „OL* live-esinemised on alati energiast pakatavad ning ilma läbimärja särgita ükski poiss lavalt ei lahku. Valjult ja massiivselt pealelendav numetal-i mõjutustega räppmetal on tagasi!“ Mehed lubavad vingel traditsioonilisel rock-üritusel Sindi Rock 2015 astuda üles uuenenud kavaga, mis kestab 30 minutit.

Juhtub ka kentsakaid lugusid

Uustalu meenutab, et SSB on sündinud Rapla kultusbändi Spido fännklubist. Tegevust alustati mais 2009, kui Spido Sõprade Kevadpäeval astuti üles projektbändina. Hiljem jätkati ühist mängimist ja praeguse koossseisuga tegutsetakse alates sama aasta lõpust. Bändi liikmed on Reijo Lemetsaar – laul; Ott Kohari – soolokitarr; Andres Arik – kitarr; Raigo Rootsimaa – basskitarr; Siim Maiste – trummid. Nad soovivad esitada enamjaolt eestikeelset ja elavat muusikat. Tänaseks on salvestanud kümmekond oma lugu, mida kuuleb ka raadiost. Mehed julgevad enda üle naljagi visata, kui jutustavad mõnegi kentsaka loo. Siinkohal mõned näited: „Oleme läinud keikale ja bassimees on bassi koju unustanud ning kitarrist oma kidravõimu. Lisaks kõigele, kus on otsitud hommikul bändiliiget taga, kes pole jõudnud hommikuks tuppa magama ja kogu bändil on vaja praami peale hakata liikuma. Selliseid seikasid on rohkem kui üks või mitu.“

Loodetavasti jääb sedakorda juhe seina

Eleegium tegutseb eestikeelse bändina möödunud aastast. Paidesse koonduti Järvamaa erinevatest paikadest: Imaverest, Järva-Jaanist, Paidest. Urmo Kütismaa – vokaal, kitarr; Silver Männiste – bass; Andrus Nööp – kitarr, taustvokaal; Urmo Nõmme – trummid. Liikmete sõnul viljeletakse rocki taolist muusikat, ka folk-rocki. Neil on raske stiili nimetada, kuna kavasse kuulub erinevaid rocki rütme. Erilisi juhtumeid polevat bändiga senini esinenud aga solistil olevat olnud ühe teise bändiga seik, kus keset esinemist kapist vool välja võetud. Ühele kuulajale polevat meeldinud bändi muusika, isik oodanud rohkem süldimuusikat.

Rick Owensi meelest üliäge Winny Puhh

[pullquote]Kahtlematult jäävad lae all röökivad ja pead alaspidi rippuvad karvandid häirimatult kõndivate meesmannekeenide kohal kõigile pikkadeks aastateks meelde[/pullquote]„Kontsertidel näomaalinguid ja kostüüme kasutav Winny Puhh võib isegi pikemalt kui tund esineda,“ arvab Gustavson. Metal-punk bänd alustas Põlva Ühisgümnaasiumis 1993. aastal, koosseisus Ove Musting (Jürnas Farmer) – kitarr, Indrek Nõmm (Koeraonu) – basskitarr ja Olavi Sander (Olevik) – trummid. Oma sünnipäevaks nimetataksse siiski ansamblile nime valimise kuupäeva, 28. september 1994. Teine trummar Kristjan Oden (Väikepax) liitus 2009. aastal. Veel osalevad Indrek Vaheoja (Korraldajaonu) – vokaal ja Silver Lepaste (Kartauto) – kitarr.

„Kuid üksnes maalingutele ja kostüümidele viidata oleks Winny Puhhi puhul muidugi liialt vähe. Nende puhul saab ju määravaks see, et nad on ‘maailma kõige hullem’ bänd,“ sekkub vestlusesse ka linnapea Marko Šorin, kes tahab samuti vaatamata ühele teisele samaaegselt toimuvale olulisele sündmusele (Kirmase segarahvatantsurühm, kus temagi tantsib, tähistab juubelit) jõuda ka Sindi Rockile. Šorin meenutab 2013. a suve algust, kui Winny Puhhist sai tuntud moedisaineri Rick Owensi uue kollektsiooni esitlusel Pariisis kogu moeetenduse nael, millest tookord kirjutasid ülivõrdes nii inglise The Independent, kui üleilmselt teada ajakirjad i-D Magazine, Dazed&Confused, The Guardian oma digiväljaannetes. „The Independent nimetas Winny Puhhi Pariisi moeetenduse naelaks ja Rick Owens ise osundas, et üliägedad mehed on pärit Eestist. Pealegi valmis üliägeda Winny Puhhy üliägedast edust sama üliäge film,“ on Šorin nende saavutusest endiselt vaimustunud. Tasub vaadata ka Youtube’ist ilmamaa veidraimat bändi sellest kuidas „Meiecundimees üks Korsakov läks eile Lätti“. „Kahtlematult jäävad lae all röökivad ja pead alaspidi rippuvad karvandid häirimatult kõndivate meesmannekeenide kohal kõigile pikkadeks aastateks meelde,“ on Šorin veendunud.

Turvaliselt turvatud

Gustavson ütleb, et tema läheb Sindi Rockile esimest korda, aga vanema venna Andrei hoole all on ta rockontsertidel käinud juba õige varajasest lapseeast alates. „Korda pole ma kordagi rikkunud, aga kõigele toimuvale olen väga hoogsalt kaasa elanud küll.“ Veel selgitab Gustavson, et Skarabeusiga on neil hea turvaplaan koostatud ja turvafirma lubas koostöös politseiga tagada pidutsejate turvalisuse. Uustalu ei mäleta, et Sindis olekski tõsisemaid korrarikkumisi kunagi esinenud. Alkohooli pole lubatud väljapoolt sisse tuua. Lahjemat alkoholi, õlu ja siiderit müüakse kohapeal.

Kylauudis.ee portaalil on kavatsus samuti kohal viibida ja teha toimuvast ulatuslikum kajastus nii sõnaliselt kui ka pildigaleriina.

Urmas Saard