Stipendiumikonkurss ootab nutikaid ehete ja märkide loovlahendusi

Merilin Tõnisoja 2014. aasta võidutöö. Foto: Romat Tavast OÜ
Merilin Tõnisoja 2014. aasta võidutöö. Foto: OÜ Roman Tavast

XVII Roman Tavasti stipendiumikonkurss ootab 19. novembrini nutikaid ja silmapaistvaid ideid Eesti ehtekunstnikelt, disaineritelt, kullasseppadelt ja muidu loovate ideedega inimestelt, et tuua esile kvaliteetset Eesti ehte- ja märgikunsti.

Roman Tavasti fondi halduskogu esimehe Eivor Maiväli sõnul on stipendiumile oodatud kandideerima ja töid esitama kõik huvilised, kes soovivad ja suudavad panustada ehte- ja märgidisaini ning -tootmise arendamisse. Osaleda võivad nii hobikorras ehtedisainiga tegelevad noored kui ka kogenud ehtekunstnikud ja disainerid.

“Stipendiumi väljaandmisel peame oluliseks nutikust, praktilisust, head disainiideed või enneolematut tehnilist võtet, mis viiks Eesti ehtekunsti ja märgidisaini jõudsalt edasi,” rõhutas Maiväli, selgitades, et konkursitööde puhul hinnatakse ka nende tootmiskõlbulikkust ehk et toodet on reaalselt võimalik ka ellu viia.

Maiväli sõnul on varasemate aastate võitjate ideed ka reaalselt ellu viidud.

“Näiteks jõudis 2011. aasta stipendiumivõitja idee ühe Soome suurorganisatsiooni naiste ja meeste ehete kollektsiooniks, pakkudes mitmeotstarbelist hõbeehet, mida töötajad ja koostööpartnerid heal meelel kannavad,” tõi Maiväli esile.

Ta lisas, et eelmise aasta nutikas ideelahendus – mikrokiibiga mansetinööbid – pälvis tähelepanu nii Eestis kui ka välisriikides ja lähiajal võivad need ka reaalselt tootmisesse jõuda.

Konkurss on kandideerijapõhine ehk üks inimene võib esitada mitu ehet, objekti või ideed. 1000 euro suurune stipendium antakse üle Eesti Rahvuskultuuri Fondi pidulikul tänuüritusel Tallinnas Mustpeade majas 13. detsembril 2015.

Stipendiumikonkursi žüriisse kuuluvad Roman Tavasti fondi halduskogu liikmed Harry Liivrand (kunstiajaloolane, Eesti kultuuridiplomaat Saksamaal), Kärt Summatavet (ehtekunstnik, Aalto ülikooli teadur), Kadri Mälk (ehtekunstnik, Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakonna juhataja), Tamara Luuk (kunstiajaloolane), Andrus Rumm (ehtekunstnik, Roman Tavasti stipendiumi laureaat 2001), Janno Siimar (Velveti disainiagentuuri loovjuht), Eivor Maiväli (Roman Tavasti fondi halduskogu) ja Arvi Tavast (Tavastite perekonna esindaja).

Lisainfo: romantavast.ee

Varasemad stipendiaadid:

1998 Julia-Maria (Pihlak) Künnap

1999 Piret Hirv

2000 Eve Margus-Villems

2001 Andrus Rumm

2003 Maarja Niinemägi

2005 Marita (Lind) Krull

2006 Sandra Savelli

2006 Ivo Pottsepp

2007 Linda al-Assi

2008 Robert Mirka

2009 Ettel Poobus

2010 Urmas Lüüs ja Hans-Otto Ojaste

2011 Kairin Koovit

2012 Katrin Kosenkranius

2013 Annika Kedelauk

2014 Merilin Tõnisoja