Sindi naisliidu naised tõid eakate päeval korjanduse kasti seltsimajja

Sindi Naisliit tähistas täna koostöös linna seltsimaja ja sotsiaaltöökeskusega eakate päeva, mis ühildati lasteaia kaasalöömisel muusikapäevaga.

Eakad ülekaalus

Ülle Jantson oma laululastega Sindi lasteaiast Foto Marko Šorin
Ülle Jantson oma laululastega Sindi lasteaiast. Foto: Marko Šorin

Esmalt kuulutati rahvusvaheline eakate päev välja ÜRO Peaassamblee poolt 1990. aastal. Maailma rahvastiku ealises koosseisus toimub pidev muutumine ja praegu elab üks kümnest inimesest vanuses 60 või eakamana, aga tulevikku vaatavatel hinnangutel on juba lähema 35 aasta pärast esimest korda inimkonna ajaloos üle 60-aastaseid lastest rohkem. Käesoleva aasta eakate päeva teemaks valiti jätkuv areng ja eakate kaasatus linnakeskkonnas.

Eakate päev ühendati muusikapäevaga

Sindi naisliit otsustas päevast võtta maksimaalse ja pöörata erilist tähelepanu ka muusika tähtsusele ja rollile meie igapäevases elus just nõnda nagu omaaegne Rahvusvahelise Muusikanõukogu president Yehudi Menuhin seda mõtles, kui ta 1975. a algatas üleilmse muusikapäeva tähistamise. Lisaks eakate päevale on 1. oktoober ka muusikapäev. Naisliit kutsus oma poolesajale külalisele esinema Sindi lasteaia suure mudilaspere.

Muusikaõpetaja Ülle Jantson pani lapsed laulma ja tantsima sügisest ning sõprusest, aga sellestki, et tarkus tuleb tasapisi. Esinesid Puhhide rühma 5- ja 6-aastased, koolieelikute Sipsikute rühm ning kolm laulutüdrukut 3- ja 4-aaastaste Rõõmuraasude rühmast. Flöödi mänguga valmistas üllatuse Tibude rühma õpetaja Mari Tsukker. Väga hingestavalt mõjus mõlema õpetaja, Ülle ja Mari, ühiselt esitatud „Muinasjutumaale“, mille on hästi tuntuks laulnud Helgi Sallo.

Sindi Naisliit toetab oma tragiduses ajalooklubi

Mõeldes eakate kaasatusele linnakeskkonnas rääkis Urve Lusmägi viimasel naisliidu koosolekul mõttest toetada Sindi ajalooklubi üleskutset püstitada Eesti Vabariigi sajandaks aastapäevaks Julius Friedrich Seljamaa sünnilinna mälestusmärk. „Ärge arvake, et pensionärid nii vaesed on, et ei suudaks midagi panustada. Paneme kasvõi mõne euoro, mis on ikkagi rohkem kui mitte midagi,“ ütles Lusmägi Küladuudise reporterile. Naisliidu juhatuse liige Aili Muskat kinnitas, et algatasid tänase päeva tähistamisel reaalse korjanduse Seljamaa mälestusmärgi püstitamiseks, millega tahetakse praktilisel viisil toetada ajalooklubi ettevõtmist. Muskat selgitas, et varem ei räägitud meie linnas sündinud ja koolis õppinud Tartu rahule allkirja andnud mehest midagi. „Teadsime hoopis teistsuguse ilmavaatega Seljamaad. Seepärast palusime, et eakaid tervitama tulnud linnapea Marko Šorin tutvustaks ka mõne sõnaga poliitikut, Peterburi Teataja toimetajat ja diplomaati Seljamaad.“ Naisliidu ettevõtmisel toodi seltsimajja ka sularaha annetamiseks vajalik urn, aga see kast pidavat osutama ka võimalusele pangaülekandeks. 22. septembril esitas ajalooklubi Sindi linnavalitsusele palve kiita heaks kodanikeühenduse algatus, millele linnavalitsus andis oma jah sõna. Annetuste tegemiseks avati pangakonto: Swedbank – EE102200001120145828, märksõna „Seljamaa“.

Nemad olid viis esimest annetajat: Anu Alabert, Edvi Kukk, Ene Kalda, Urve Lusmägi naisliidust ja Alar Lusmägi naiste tempokat algust järgimas.

Urmas Saard