Torma vallas Sadalas peeti kolmandat korda Külateatri Päevi

Sadala Külade teatri ja Iisaku Rahvamaja näiteringi liikmed pärast lõppetendust. Foto: Kertu Tutt
Sadala Külade teatri ja Iisaku Rahvamaja näiteringi liikmed pärast lõppetendust. Foto: Kertu Tutt

21.-23. augustini peeti kolmandat korda Sadala Külateatrite päevi Sadala rahvamajas.

Üleeile õhtul mängitud Sadala Külateatri päevade lõpuetendus Eduard Vilde lugu “Muhulaste imelikud elamused Tartu juubelilaulupeo puhul” õpiti kolme päevaga selgeks sedavõrd hästi, et esitamisel ei tulnud näitlejatel tekstriraamatut kasutada.
Varasematel kordadel selgeks õpitud etenduse esitamisel publikule, on lavastaja Valdi Reinas lubanud harrastusnäitlejatel veidi tekstiraamatusse vaadata. “Seekord seadsin eesmärgiks, et tekst täielikult peas oleks. Algul ei usutud selle õnnestumisse. Tänu pingelisele ja pühendunud tööle saadi aga “spikrita” edukalt hakkama,” ütles ta. Reinas valis näitlejad rollidesse, peategelaste osad andis ta Sadala Külade Teatri koostööpartneritele – Iisaku Rahvamaja näiteringi liikmetele.

“Osalesime ka esimestel Sadala Külateatrite päevadel, millest tänaseni vahvad muljed. Tänavu kutsus piirkonna seltsielu edendaja Pille Tutt meid mängima vastvalminud etendust oma repertuaarist. Plaan ei täitunud, sest meie üks näitleja viibib praegu Norras. Küll aga võtsime meelsasti vastu ettepaneku lüüa kaasa Vilde kirja pandud Muhulaste “seiklustes”,” rääkis Iisaku Ravamaja juhataja ja näiteringi juhendaja Merle Pikhof, kes mängis Muhumaa neiut Kai Sitikat. “Ennekõike omandasime Sadalas kiire õppimisoskuse näitemängu selgeks saamisel,” lisas Pikhof.

Sadala Külateatri Päevade põhiliseks etendamispaigaks oli teatriõu. Võhma näitering “Rassijad” valis aga H. Bahri komöödia “Mees, naine ja kontsert” mängimiseks Sadala rahvamaja saali. “Kohalikud kultuuriedendajad kutsusid meid siia mängima ja võtsime ettepaneku meelsasti vastu,” ütles Võhma näiteringi Rassijad juhendaja Olev Rass. “”Mees naine ja kontsert on huvitav näidend. Meil on head näitlejad ja soovisime proovida selle mängimist,” ütles ta. Rassi arvates on Sadala Rahvamaja igati sobiv paik näitemängu etendamiseks.

Sadala Külade teater mängis Eduard Vilde humoreski “Kosilane Rakverest”. Peaosas oli Ants Maanre, tema meeldejäävate karakteritega pruute kehastasid Vilja Mari Luhalaid, Katrin Lizunova ja Liisa Katt. Pille Tutt ühendas vaimuka teksti ja graatsilise liikumise juveelikupluse omaniku rollis. “Vilde lood võtsimegi repertuaari põhjusel, et tänavune aasta on Sadala Külade Teatril pühendatud Eduard Vilde 150. sünniaastapäevale,” ütles Valdi Reinas.
Võrumaal tegutseva Lasva näiteringi esitatud Virve Osila rahvalikus loos “Küladetektiiv” oli teemaks mitmedki maaelule omased seadusest möödahiilimised.

MTÜ Sadala Külade Seltsi juhatuse esimees Pille Tutt tänas juhendaja ja lavastaja Valdi Reinast ja kõiki Külateatri Päevadele kaasa aitajaid ning kinkis nendele paikkonna sümboolikaga meened.

„Sain Sadalas meeldiva ja hingekosutava kultuurielamuse, „ ütles Jõgevamaa Kodukandi Ühenduse juhatuse esimees Liia Lust, kes kinkis Sadala Külade Seltsile kodukandiühenduse tunnusvihmavarju.

Sündmuse läbi viimist toetasid Torma vald, Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa Ekspertgrupp, Kodanikuühiskonna Sihtkapitali kohaliku omaalgatuse programm, piirkonnaelu edendajad Luule Väin ja Eckard Klug, kes panid oma õla alla kostüümide muretsemisele. Abiks olid piirkonna noored Imre, Mikk ja Kertu. Nägusa ja huvitava väljanägemisega reklaamtrükised kujundas Jõgevamaa ajalehe Vooremaa arvutigraafik Edvin Kasemets.

Jaan Lukas