Tosin meest ja üks naine ehk Pärnu Poisid taaskohtumisel

Eile õhtul musitseeris Pärnu Ranna kõlakojas palju tuttavaid hariduse ja kultuurielu inimesi, kelle esinemine hoidis publiku naerulihaseid pidevas vabatreeningu asendis.

Eddi Leet ehk Poti-Eedu, keraamik, sõnade seadja, laulja, tuubamees Foto Urmas Saard
Eddi Leet ehk Poti-Eedu, keraamik, sõnade seadja, laulja, tuubamees. Foto: Urmas Saard

Loominguline seltskond Pärnu Poisid tuli kokku 2004. aasta suvel pärast edukalt sooritatud tuubaostutehingut, mille tegi ära keraamik Eddi Leet ehk Poti-Eedu, nagu mees ise ja sõbrad teda naljatledes kutsuvad. „Olen tuubamees, kes mängib palju pille, aga mitte eriti hästi,“ tutvustas Leet tagasihoidlikult oma mitmekülgseid andeid. Eile Leet tuubat ei puhunud aga selle asemel laulis vägeval häälel laule, mille viisid on vanad, mõned isegi väga vanad ja unustuste hõlma kadumas. Esinemise ajal tegi ta jalaliigutusi, võttis lähemal seisva mehe tantsule ja loopis kaabut nii kõrgele kui kõlakoja kaar seda võimaldas. Austria või Anglo-Ameerika pärimusmuusikast, aga ka meremehe laulude meloodiatele on Leet loonud sõnad, mis pole täpne tõlge algsele sisule. „Ma ei ole ühelegi laulule autori õigust nõudnud ja nii on mitmed minu lood lauldud teiste armastatud muusikute poolt üldtuntuks,“ rääkis Leet kontserdi järel toimunud vestluses. Ühe näitena nimetas ta „Roostes naela“.

Tuuba ostu järel liitusid 11 aastat tagasi koheselt ka lõõtsamehed Raido Koppel ja Mati Kiviselg, kellel samuti hüüdnimed, vastavalt siis Rodion Lõõts ja Matvei Korts. Mõlemad mängivad nööpakordionit. Samuti ühines vilede, klarneti ja kõiksuguste teiste puhkpillide mängija Sander Udikas ehk Vile Sander. Kuna poiste arvates pidanuks eeskujulikul muusikute pundil olema ka juhendaja, astus meeste seltsi ainsana rahvamuusikuks koolitatud Ülu, kodaniku nimega Ülle Jantson.

Ülle Jantson Foto Urmas Saard
Ülle Jantson. Foto: Urmas Saard

„Tutvusin Pärnust, Audrust, Lavassaarest ja mujalt muusikutega Viljandi pärimusmuusikafestivalil, kus musitseerisime ühiselt,“ meenutas Jantson, kes oli üks pärimusmuusika festivali ellu kutsujatest, aga praegu töötab Sindi lasteaia muusikaõpetajana. „Kõik mehed on ansamblis oma ala suured asjatundjad ja seepärast pole meil päris juhti vajagi, olen ainult selle suvemuusika projektijuhina eest vedaja,“ selgitas Jantson. Kontserdil mängis ta akordionit, laulis kaasa ja vahepeal tõstis ka klarneti suule.

Kõik ülejäänudki on Pärnu linna või maakonnaga tugevalt seotud. „Ka tuubat mängiv suur Eesti sõber Erhard Ohlhoff. Mees tuli Kiel’ist juba kaheksakümnendal ja on sealt alates eesti keelt õppinud. Oleme teda kutsunud Lääne-Saksa turistiks,“ rääkis Leet. Nimetamata on veel trummisid ja kitarri mängiv Rivo Kajo ehk Kitarri Riff, Ado Kirsi ehk Kirsi Ats, Andres Kotkas ehk Kullionu, Kuldev Suits ehk Brüsseli mees, Valdo Järvekülg, Kalle Reisenbuk, Peep Lõhmus ja Villu Leis.

Peamiselt rahvalikke palasid eelistavad Pärnu Poisid on oma esinemistega ületanud sageli ka Pärnumaa piire. Kõige vahetumad esinemised on nende hinnangul olnud mängimine Kihnu pidudel, Viljandi folgil ja Emajõe lodjal. „Erinevates koosseisudes oleme külastanud lõunanaabreid Lätis, käinud Belgias, USA-s, Kanadas, Afganistanis jm.,“ muljetasid ansambli Pärnu Poisid liikmed, kes nimetavad endid veelgi paremal meelel lihtsalt muusikutest sõpruskonnaks ja kelle peamine tuumikkoosseis eile taas üle pika aja laval kohal oli.

2009. a sügisel anti välja esimene plaat. Leet ütles, et praeguseks on sahtlis järgmise plaadi jagu lugusid, aga plaadi väljaandmisele polevat ta siiski praegu veel mõelnud.

Urmas Saard