XXIII Viljandi pärimusmuusika festival saab homme alguse rongkäiguga

Folgi avamine eelmisel aastal
Folgi avamine eelmisel aastal

Kui kunagi varem ei ole Viljandi pärimusmuusika festivali alustatud väljaspool lossimägesid, siis tänavune teema „Vabadus“ paneb aluse uuele traditsioonile – alustada Folki rongkäiguga.

Ühine marss pärimeetri suunal algab neljapäeval kell 12.30 Uku keskuse peaukse eest ja kulgeb mööda selleks puhuks autodele suletud Tallinna tänavat kuni Kaevumäele, kus see läheb sujuvalt üle traditsiooniliseks avamisetenduseks.

Rongkäik on mõeldud kõigile linlastele, kes võivad liituda kas selle alguspunktist või suvalise koha pealt trassil. Muusikaliselt saadavat paraadi 80 Eesti Etno laagrilist, keda jagub mängima terve marsi ulatuses. Rongkäigu korraldajad lubavad lisaks muusikalisele meeleolule nii pealtvaatajatele kui osavõtjaile ka üllatusi ja ootamatuid vahepalu.

Rongkäigu idee on tuua festival rohkem linnaruumi,  et ka linnaelanikud ja kohale sõitnud külalised tunnetaks, et midagi suurt on algamas. Samuti on oluline asjaolu, et kõik soovijad saavad sellest ka ise osa võtta ja nii oma panuse suursündmuse õnnestumisse anda. Samas paluvad rongkäigu läbiviijad autojuhtidelt mõistvat suhtumist ja ajutistest liiklusmärkidest kinnipidamist.

Rongkäigule järgneva avamisetenduse on lavastanud TÜ VKA endised ja praegused tudengid:  Kaire Kartau, Brite Vilgo, Sänni Noormets, Cathy Sommer, Joonas Tagel. Lisaks muusikalistele etteastetele saavad sõna Eesti Vabariigi president, Viljandi linnapea, festivali pealik ja kultuuriminister. Kohe pärast avamist, kell 14.00 algab XXIII Viljandi pärimusmuusika festivali esimene päris kontsert kui A. Le Coq Kirismäe lavale astub soome pärimusmuusika lipulaev Frigg.

Kollaaž pimekohtingul osalevatest muusikutest
Kollaaž pimekohtingul osalevatest muusikutest

Uus kontsertformaat Pimekohting

Tänavuse festivali viimasel päeval, 26. juulil, saavad kõik kontserdikülastajad osa täiesti uuest kontserdiformaadist, kus esinema hakkavad duod paneb kokku publik. Pimekohtingu nime kandva kontserdi esinejapaarid sünnivad EMT Live äpis kõigi huviliste poolt hääletamise tulemusena ja need, kes kokku lähevad, selguvad alles kohapeal, olles üllatuseks nii pealtvaatajaile kui esinejaile endile.

Pühapäeva õhtul kell 20.00 toimuval kontserdil tulevad EMT ja Elioni Kaevumäe lavale 8 pärimusmuusikut ja 8 muude muusikastiilide esindajat. Hääletus on üles ehitatud nii, et koos musitseerima saab igaüks valida ühe pärimusmuusiku ja talle lavapartneriks mõne teise muusikastiili esindaja. Rohkem hääli saanud paarid koos lavale astuvadki. 25. juuli südaööni kestev hääletus toimub vaid EMT Live äppi vahendusel.

Pärimusmuusikutest osalevad Eeva Talsi, Ruslan Trochynskyi, Sandra Sillamaa, Taavet Niller, Tõnu Tubli, Mari Kalkun, Silver Sepp ja Jalmar Vabarna ning muude muusikastiilide esindajstest Sander Mölder, Mari Jürjens, Kallervo Karu, Andre Maaker, Marten Kuningas, Liisi Koikson, Karl-Erik Taukar ja Robert Linna.

XXIII Viljandi pärimusmuusika festival programmis on esmakordselt elektroonilise maailmamuusika ööklubi Folk Factory

Tulenevalt festivaliteemast „Vabadus“ ja olukorrast muusikamaastikul, kus elektrooniline maailmamuusika saab järjest rohkem tähelelepanu ja mänguaega raadiotes, saab tänavusel festivalil osa kahel ööl toimuvast mahukast ööklubiprogrammist. Lennukitehase kahes saalis toimuv tantsulise maailmamuusika ööklubi leiab aset reede ja laupäeva öösel ning üles astuvad DJ-d, erinevad live-projektid ja plaadikeerutajate-pärimusmuusikute koostööprojektid.

Plaadimuusika eest hoolitsevad praktiliselt kõik kohalikud maailmamuusikat mängivad DJ-d – nii rühmituse Maailmamustrid liikmed kui Raadio2 saate Etnokonservid saatejuhid. Lisaks nimesid, kelle muusikavalikus tavapäraselt maailmamuusikat nii tihti ei kuule, aga Lennukitehases  spetskavadega esinevad – näiteks San Antonio ja Heidy Purga. Muusikutest kuuleb koos DJ-dega mängimas Cätlin Mägi (projektis Ju-Ju) ja Kulno Malvat (koos Harl:Etnoga). Mõlema öö tipphetkedeks on aga žanri absoluutsed tippnimed Prantsusmaalt – DJ Greg de Villanova ja DJ-duo Acid Arab.

Greg de Villanova on oodatud DJ nii Brasiilia sambafestivalidel kui maailmamuusikamessi Womex ametlikel järelpidudel. Plaadikollektsionäärina on ta muusikavaliku ampluaa lai, ulatudes jazzist hiphopini, Viljandis teeb ta aga tantsulise maailmamuusiikaga ringi peale tervele planeedile. Djde-produtsentide duo Acid Arab on vahest hetke tuntuim nimi maailmamuudsika DJ-de seas. Miksides kokku araabiamaade pärimusmuusikat acid house ja technoga on nende setid ühtaegu nii tantsulised kui näitavad hästi kuhu see valdkond arenemas on.

Tänavuste festivali kontserdipaikade valikus on taas Sakala keskuse taga paiknev Kultrahoovi lava. Samas on alles jäänud kaViljandi muuseumi hoovis asunud esinemispaik, küll aga ei leia kontserdikohana tänavu rakendust lauluväljaku esine. Üheks tänavuse festivali suuremaks uuenduseks loevad korraldajad tänavu Lennukitehase ruumide senisest mahukamat kasutuselevõttu. Seal leiab kahel õhtul ja kahes saalis aset tantsulise maailmamuusika ööklubi Folk Factory. Tavapäraselt on ülejäänud esinemispaikadeks EMT ja Elioni Kaevumäe lava, A. Le Coq’i Kirsimäe lava, Jaani kirik ja pärimusmuusika ait.

Lisainfo: www.folk.ee