Sindi ANK avab 1. juunil näituse „Valge ja must Karoliina“

Lastekaitsepäeval avataval näitusel näeb arvutigraafikat, keraamikat ja vilditud töid, mis on valminud Sindi Avatud Noortekeskuse huvialaringides. Sarnane kolmiknäitus ei ole noortekeskuses esmakordne.

Spetsiaalselt lipu päevaks valminud Sindi ANK logo
Spetsiaalselt lipu päevaks valminud Sindi ANK logo

Sindi ANK-i juhataja Helle Vent ütles, et neil töötavad juba palju aastaid samad juhendajad, kelle erialased oskused loovad suurepärased eeldused laste huvialaseks tegevuseks. Ühtlasi moodustavad juhendajad ka omavahelises koostöös väga hea meeskonna, kellega saab pidevalt midagi uut ja lastele huvipakkuvat ette võtta.

Viljar Viik alustas Sindi noortega matkaringis, mille üheks oluliseks osaks on siiani ronimisharjutuste korraldamine. Sindis on selleks otstarbeks olemas spetsiaalne ronimistorn. Hiljem, kui õnnestus projektitaotlusega noortekeskusele savipõletamise ahi muretseda, asus Viik noorte õpisellidega keraamikat vormima. Aastatega on palju juurde õppinud nii juhendaja kui ka tõsised asjaarmastajad. Vent tänab seejuures Ene Tapferit, kes on keraamikat hästi tundva inimesena palju kordi nõu ja käteosavusega appi tulnud.

Heiko Kivila tuli noortekeskusesse kõigepealt kitarri õpetama. Hiljem hakkas Kivila andma noortele teadmisi arvutigraafikast, milles ta ise on väga kaugele jõudnud. Korduvalt on olnud tema näituseid näha Pärnus ja mujal. Noortekeskuses mõeldi Kivila abiga ka 4. juunil pühitsetavale Eesti lipu päevale, kus samuti soovivad selle maja alalised külastajad osaleda. Vent meenutas Sindi ANK logo konkurssi, mille võitsid vene noored, aga spetsiaalselt sellel aastal tähistatavale lipu sünnipäevale mõeldes täiendas valminud kujundit Kivila sinimustvalge taustaga. Noortekeskuse esindus valmistab endile selle põhjal rinnamärgid ja lubas neid pidupäeval teistelegi Sindi ANK-i sõpradele ja toetajatele kinkida.

Helle Vent Foto Urmas Saard
Helle Vent. Foto: Urmas Saard

Vent rääkis, et viltimise kunstimeister Eve Reinsalu tuli nende majja 2011. aasta kevadel ja sealt peale on ka temaga kestnud suurepärane koostöö. Samuti on Reinsalu lapsi juhendanud Sindi muuseumi käsitööringis.

Lastekaitsepäevaga alustati 90 aastat tagasi Genfis peetud ülemaailmsel konverentsil. Päeva tähistatakse erinevates riikides mitmesugustel kuupäevadel, aga Eestis järgitakse Ameerikast pärit tava. Lastekaitsepäeva tähistamisega juhitakse ühiskonna tähelepanu laste vajadustele. Eesti ühines lapse õiguste konventsiooniga 1991. aastal, millega võttis kohustuse tagada rahvusvaheliselt tunnustatud õigused igale meie riigis elavale lapsele.

Urmas Saard