Kahurimäel tulistatakse Sindi 77. sünnipäeval aupauku

Kevadpühal tähistatakse Sindile linnaõiguste omistamise 77. tähtpäeva suure laada toimumisega seltsimaja ja Krulli kohviku vahelisel alal, mille keskel asuvat rohelist küngast võiks pärast päeva avapauku hakata kutsuma ka Kahurimäeks.

Kadri Kärg-Varris, Ronja ja Urmas Varris istutasid nädalavahetusel kohviku terrassipiirdele maitsetaimi Foto Urmas Saard
Kadri Kärg-Varris, Ronja ja Urmas Varris istutasid nädalavahetusel kohviku terrassipiirdele maitsetaimi. Foto: Urmas Saard

Laadale kutsumise mõtte hõikasid välja Krulli kohviku pidajad Urmas Varris ja Kadri Kärg-Varris, kelle Sinti tulek tunamullusel jõulukuul muutis väikelinna veelgi linnalikumaks, sest näiteks terve aasta kestnud pagariküpsetus annab igapäevaselt ka puhta rukki leiva lauale. Peatoidusega kindlustamine järel on asutud veelgi avaramalt linnaelu rikastama.

Peakorraldaja vastutust kandev Kadri alustas Kahurimäest, kuhu püstitatakse paraja suurusega telk paljudele esinejatele. Lavale tuleku lubaduse on andnud Segakoor Sindi, Kuu rahvatantsu segarühm ja naisrühm, Sindi Murueided, Slavjanotška, Rokkmotell ja Siirius. Künka esisel muruväljakul näitavad võluvaid vorme Pärnumaa naiste show-tantsutrupp Ruubensi Tüdrukud, Sindi Gümnaasiumi tantsutrupp D.R.E.A.M ja tänavatantsutrupp JJ Street. Küllap tuleb üllatusigi. Päeva juhivad Sindi gümnaasiumi noored.

Meelelahutuseks varutakse murumänge, erinevaid õhupalle ja näomaalinguid. Pai saab teha Kärbu talu ponile. Ilusa ilma korral ootab lapsi ja lapsemeelseid Kriipsujuku batuut. Laste ohutuse pärast piirab politsei batuudi läheduses autodega liiklemist, mille puhul palutakse mõistvat suhtumist.

Laadale on enda nimed kirja pannud mitmesugused põnevad kauplejad. Käsitöönurgast leiab punutisi, kaltsuvaipu, ehteid, heegeldatud mänguasju, peakatteid, sepiseid ja metallist käistööd ning palju muud. Midagi maitsvat meelele ja keelele on toidunurgaski. Kindlasti on kohal Krulli kohvik oma leiva ja pirukatega. Konkurentsi pakuvad aga ka Ungari keerusaiad. Lisaks on garanteeritud laadašašlõkk ja -supp. Koju saab kaasa osta suitsukala, vinnutatud liha, pähkleid, maitseaineid, aga see pole kõik. Magusapuudust ei saa samuti tekkida kuna hoolitsetakse nii jäätise kui ka suhkruvati olemasolu eest. Tulemas on Võlli-Kingu talu, samuti Kapteni talu, kes müüb kohalikku Pärnu lahe kala ahvenat ja räime igas võimalikus variandis. Valtu vein. Praeguseks on müüma registreerunud ca 70 kauplejat, aga paljud jätavad lõpliku otsuse tegemise viimasele hetkele, soovides eelnevalt vaadata pilvede liikumist ja kuulata ilmaennustajate sõnumeid.

Kapikoristuse üleskutse toimib väga hästi, sest kirbuturule registreerunuid on praegu kõige rohkem. Kadri luges sõnad peale ja ütles, et veel on aega ka oma keldrid üle vaadata.

Platsi võtab sisse kirjastus Hea Tegu soodsa hinnaga raamatutega. Tänu neile on olemas ka heategevuslik laadaloterii. Võimalik on lasta teha külmkapimagneti kinnitusega kujundit või rinnamärki enda joonistatud pildi või Sindi teemalise kujundusega. Samuti tutvustatakse uusi mänge, mille võitjaauhinnad panevad välja Sindi asutused Fein-Elast Estonia OÜ ja Krulli kohvik. Ennast tutvustab Sindi Noortevolikogu algatusrühm, MTÜ Sindi Tuletõrje Selts ja kohalik politsei.

Laupäeval käis Kaitseliidu Pärnumaa Maleva töötaja Potsepa karjääris katsetamas Sindi sepp Aleksei Vaštšenko valmistatud kahurit, mille meister soovis sügisel kinkida Pärnu linnale. Kuid pärnakad lükkasid pakkumise tagasi ja Veenuse bastionil asuva Lootsi torni juures asuv koht jääb endiselt ilma „raskerelvastuseta“. Aga tänu pärnakate tänamatusele saavad Sindi elanikud näha ja kuulda linna sünnipäeva auks tehtavat kõmmutamist päris uhiuuest kahurist.

Laadapäev on tasuta nii müüjatele, ostjatele kui ka muidu laadamelus lustijatele. Täiendavat teavitust saab telefonil 55 111 01 või kirjutades aadressile kadri@krull.ee.

Urmas Saard