Talgujuhi ABC ehk plaan A, B ja C

Talgud Tallinna lauluväljakul 2014. Foto: Sven Puusepp
Talgud Tallinna lauluväljakul 2014. Foto: Sven Puusepp
Ühe tõeliselt nauditava talgupäeva eelduseks on hea plaan. Ja siis veel tagavaraplaan selleks puhuks, kui kõik ei lähe just täpselt nii nagu esimese hooga sai plaanitud. Omalt poolt anname kõigile talgujuhtidele kaasa mõned soovitused, mida silmas pidada, ja mõned mõtted, mida talgupäeva eel mõlgutada.

1. Mõtle läbi ja planeeri tehtavad talgutööd – mitu inimest, mitu tundi, varutööd jne. Talgutele tulevad inimesed omast vabast tahtest ning vabast ajast ja just seepärast on oluline, et kõik talgulised leiaksid ka mõistliku rakenduse. Jälgi, et planeeritavad tööd ei segaks juba pesitsema hakanud linde, 15. aprillist kehtib Eestis raierahu.

2. Kontrolli, kes on talguobjekti omanik ning kas objekt on muinsus- või looduskaitse all, et talgutööde näol pakutud abist kogemata kombel pärast sootuks pahandust ei tuleks.

3. Pane valmis vajalikud tööriistad ja -vahendid. Kui talgutööde plaan on paigas, saab järgmise sammuna läbi mõelda tööriistad- ja vahendid, mis tööde tegemiseks tarvilikud. Alati on võimalik paluda ka talgulistel üht-teist ühes võtta, kuid anna neile sellest aegsasti teada.

4. Arvesta välja vajaminev materjali hulk – olgu see siis puit, naelad, istikud vm, samuti mõtle läbi, kust need saad. Ehk on sul endal vajalik varu olemas või on kohalik ettevõte nõus õla alla panema või ostis hoopis naabrimees möödunud nädalal just portsu naelu, mis liiga pikaks osutusid ning garaaži seisma jäid.

5. Valmista ette talguliste toitlustamine ning muu meelehea pakkumine. Tühi kõht ei seisa püsti, eriti veel pärast seda, kui pikk talgupäev selja taga. Võid paluda ka talgulistel head ja paremat ühisele lauale kaasa võtta, samuti võid leida talguliste seast osava koka, kelle ülesandeks saabki talgusupi keetmine.

6. Reasta talgupäeva tegemised ja kogu päevakava – algus, tööde kestvus, puhkepausid, ühine toidukord ja miks mitte päeva lõpetuseks ka kosutav saun ning tants ja tagaajamine!

7. Pööra tähelepanu kõigele, mis puudutab ohutust ning ole valmis tutvustama talgulistele ohutusnõudeid ja tööriistade kasutamist. Tule tegemine jäägu nende hooleks, kellel vanust juba rohkem. Otsi välja esmaabivahendid ja stardipaketis olev kriisijuhis. Kontrolli talgupäeva hommikul, et su telefon on sisse lülitatud ning aku pilgeni täis laetud.

8. Talleta talgupäev video ja fotodena ning jaga neid ka teistega, saates lingid talgupäeva meeskonnale e-postiga (aadressil info@teemeara.ee).

Isegi meister-planeerijad võiksid valmis olla selleks, et kõik ei lähe alati nii nagu planeeritud ning võib tekkida olukordi, kus tuleb kiiresti leida uusi lahendusi. Sellisel juhul ära heida meelt ning säilita rahu. Rõõmsat talgute ettevalmistamist ning hoogsat talgupäeva!

Rohkem infot talguveebis www.teemeara.ee