Pärnumaa vokaalansamblite žanripäeva võitja on Top Ten

Täna 26. korda toimunud vokaalansamblite päeval kohtusid Vene gümnaasiumi saalis Pärnu linna ja maakonna vokaalansamblid, kelle esinemisi hindasid muusikaõpetaja Üllar Kallau, Sindi pillimees Priit Kask ja lauluõpetaja Anne Uusna.

Pärnumaa vokaalansamblite 2015 a konkursi võitja Top Ten Foto Urmas Saard
Pärnumaa vokaalansamblite 2015 a konkursi võitja Top Ten. Foto: Urmas Saard

Vokaalansamblite päeva valmistas ette ja viis läbi mullune võitja Rodnik koostöös Pärnu ingerisoomlaste kultuuriseltsi kollektiiviga. Ansambli Rodnik liikmed Jelena Garanina, Niina Mozessov, Julia Latõševa ja Jelena Derizemlja-Yulet küll korraldajatena ise võistulaulmises ei osalenud, aga pakkusid osalejatele oma kultuurile kombekohast kava. Vokaalansamblite pidu olid tervitamas Pärnu Vene gümnaasiumi õpilaste rahvatantsurühmad.

Anne Uusna abiga lauldi esmalt häälet lahti ja puhtaks. Laulmine läks nii naljakaks, et ajas sõnad segamini ja suud naerma. Etteantud silpide kombinatsioonid olid sedavõrd keerukad, mida järjest kiireneval käigul oli lõpuks pea võimatu järele teha, aga hääled said seda paremini lahti lauldud.

Žürii otsusel võitis suure ja raske noodivõtmega rändauhinna Raeküla Vanakooli Keskuse ansambel Top Ten, mida juhendab Helle Salumäe. Vokaalansamblite konkursi peavõidu pälvis ansambel teist korda. Esimest korda sai sama ansambel kõrge tunnustuse osaliseks 2008. a. kevadel Audrus asetleidnud vokaalansamblite lauluvõistlusel. Juba siis hindas tookordne žürii esimees Heidi Tamme väga kõrgelt ansambli vokaalset kaalu. Sama rõhutas ka käesoleva aasta žürii esimees Anne Uusna.

Sauga valla ansambel Nõianeitsid Foto Urmas Saard 18
Sauga valla ansambel Nõianeitsid Foto Urmas Saard

Publiku lemmikuks osutus Sauga valla ansambel Nõianeitsid, kes oli sama tiitli välja teeninud ka eelmisel aastal. Ansamblit juhendab Marge Lumisalu. Publiku soosik selgitati välja selliselt, et kõigile jagati üks südamekujuline lipik, mille võis fuajee seinale paigutatud suurele südamele kinnitatada oma lemmik ansambli pildi juurde. Neid ansambli piltidega südameid jätkus seinal igale esinejale ja valik tehti igaühe südamehääle järgi. Nõianeitsid kogusid 37 südat.

Jagati ka eripreemiaid. Kaisma rahvamaja ansambel Kapriis Hermiine Niitvägi juhendamisel sai tunnustuse osaliseks lihtsa ja vaba musitseerimise eest. Paikuse valla Šal-lal-laa, juhendaja Kristel Reinsalu, märgiti ära laulude huvitava tõlgenduse eest. Varbla valla Midrilind, juhendaja Ivi Kask, sai Ukraaina rahavalaulu esitluste eripreemia. Suure-Jõe rahvamaja Humala, mida juhendab Ellen Kupar, pälvis teatraalsuse preemia. Publiku soosik Nõianeitsid sai žüriilt kiita ka huvitavate seadete eest.

Väärib nimetamist, et nii Rodnik, Top Ten kui ka Šal-lal-laa on võrsunud Sindist.

Seniks, kui žürii palus otsustamiseks lisaaega, pani päevajuht Rein Laos kõik ühislaulmisele. Enne hindamiskomisjoni otsuste teatavaks tegemist esinesid paari looga veel žürii liikmed Üllar Kallau ja Priit Kask. Lõpuks üllatas kõiki projektijuht ja Pärnumaa rahvakultuuri keskuse rahvakultuurispetsialist Aire Koop oma kõlava lauluhäälega.

Žanripäeva võitja sai austava ülesande võõrustada tuleval aastal samal sündmusel osalejaid Raekülas.

Urmas Saard