Sotsiaalkriitiline must huumor tõi Pajusti huumori-ja satiiritrupile parima estraadikava auhinna

 

Hilje Pakkaneni fotol: "Meestehoid" trupi kodusaalis tänavusel huumoripäeval "Aadama küljeluu". Vasakult: Ülle Rajamart, Age Uustalu, Tõnu Vilu, Vilve Tombach.
Hilje Pakkaneni fotol: “Meestehoid” trupi kodusaalis tänavusel huumoripäeval “Aadama küljeluu”. Vasakult: Ülle Rajamart, Age Uustalu, Tõnu Vilu, Vilve Tombach.

Nädalavahetusel toimus Järvamaal Väätsa rahvamajas üle-eestiline rahvamajade huumoripäev “Maamees muigab”, millelt Pajusti klubi huumori- ja satiiritrupp tõi kaasa kaks auhinda.

 Maamees muigab” on pikima traditsiooniga huumoriüritus Eestis. Harrastushumoristid üle Eesti kogunesid juba 19. aastat järjest Väätsa rahvamajja saalitäie publiku ette, et osaleda huumorikonkursil anekdootide, pantomiimide, sketšide ja estraadikavadega.

 Etteaste aeg oli reglementeeritud ja selle kestuseks võib olla maksimaalselt 15 minutit,” ütles Pajusti klubi huumori- ja satiiritrupi juhendaja Ülle Rajamart. Seekord nägi publik 24 etteastet, millest valdava enamuse esitasid osalejad Tartust ja Lõuna-Eestist.

Lääne-Virumaad esindas Väätsal ainsana Vinni valla Pajusti klubi huumori- ja satiiritrupp, kes tõi taas ära ühe peaauhinnast – parima estraadikava Ülle Rajamardi loo “Meestehoid” eest.

Lääne-Virumaale toodi teinegi auhind. Parima pantomiimi tiitli pälvis Ülle Rajamardi ja Jaan Lõõniku esitatud “Nuhvlita nohik”, mis pälvis publikult tormilise aplausi.

Ülle Rajamardi sõnul on “Meestehoid” hoogne segu mustast huumorist ja absurdikoomikast, millele sai esinemiseelsel nädalal lisatud juurde ohtralt kalambuure.

Zürii esimees Andrus Tamm, kes on ühtlasi ka Eesti Huumoriliidu esimees ja ajakiri Pilkaja väljaandja, märkis auhindade kätteandmisel, et temasugust meest on küll väga raske naerma ajada, aga parimad harrastushumoristid eristusid ülejäänutest selgelt nalja ettekandmise ja näitlemisoskuse poolest. Erinevalt eesti stand-up etendustest Väätsa huumoripäeval labasust ja ropendamist ei ole kuulda, küll aga tuuakse teravalt publiku ette eesti elu kitsaskohad.

Publiku lemmiku tiitli pälvis seekord Tartus tegutsev karaktertantsutrupp “Salome”väga humoorikalt lahendatud tantsuga “Kankaan”. Parim anekdoodivestja Rein Annuk tuli Tartu huumoriklubist “Kihva”. Parima esituse tiitli pälvisid Tartu Lend Teater näitlejad Airee Pajur ja Margus Möll katkendiga Airee Pajuri kirjutatud näidendi “Mees ja Naine” emotsioonika ettekandmisega. Rein Annuk ja Airee Pajur on aastaid tegutsenud ka eesti vanimas ja kuulsaimas Tartu Vilde harrastusteatris ning osalenud teleseriaalides.