Neljas Ideede laat tuleb aastate võimsaim

Täna toimub Rakvere ametikoolis neljas ideede laat, mis on sel korral suurem kui kunagi varem.

Lääne-Viru maavalitsuse haridus-ja sotsiaalosakonna vanemspetsialist Merle Maimjärv-Mirka sõnul on Ideede laat aasta-aastalt kasvanud nii osalejate arvu, kui ka töötubade mitmekesisuse poolest.

“Lõviosa töötubade läbiviijatest on maakonna koolid ja huviringid, kelle käe all saab tutvuda mitmete erinevate aladega. Esmakordselt on Ideede laadal oma tooteid tutvustamas mitmed õpilasfirmad,” rääkis Maimjärv-Mirka.

Kell 10 algaval ideede päeval saab proovida robotite ehitamist, leiutamist, 3D-joonestamist ja printimist. Tutvuda saab nii auto- kui IT valdkonnaga, elektriskeemidega, filminduse ja veeökoloogiaga .

Huvilised saavad luua päris oma mobiilirakenduse Android keskkonnale. Proovida kätt auto- ja lennumudelitega ning robovõistluse demorajal robotitega. Näha ja katsuda saab ka krosskarti ja avastada droonide põnevaid võimalusi .

Lisaks on esindatud mitmesugused laboratooriumid, kus tehakse sinasõprust loodusteadustega, õpitakse tegema lõhnasid, täringuid, hõljukeid ning katsetusi saab teha ka ajuseadmetega.

Tarkust on jagamas keskkonnaamet, politsei, maanteeamet, Rakvere haigla, Haljala ja Rakvere noortekeskused, noorkotkad ja kodutütred. Kasulikku informatsiooni leiab kindlasti ka Erasmus+, Europe Direct Lääne-Virumaa teabekeskuse, Rajaleidja ja arenduskeskuse infolauast. Päeva meelelahutusliku poole eest hoolitsevad teadusteater Tipp ja Pauk, Psühhobuss ning AHHAA Teadusteater.

Kell 12.30 Ameerika Ühendriikide saatkonna esindajatega Ideede laata väisav Lääne-Viru maavanem Marko Torm peab ettevõtmist maakonna noortele väga oluliseks ning Maavalitsuse jaoks eluliselt tähtsaks. “Meie roll on alati mõelda selle peale, mida saaksime veel ja lisaks piirkonna jaoks ära teha, mitte ainult seda, mida miinimumprogrammina meilt oodatakse. Oleme selgelt sõnastanud endale eesmärgina noorte arengu toetamise ja eneseteostusvõimaluste avardamise. Lääne-Virumaa on suurepärane koht, kus ennast arendada ja harida,” on maavanem Torm veendunud.

Ideede laata korraldab Lääne-Viru maavalitsus koostöös Europe Directi Lääne-Virumaa teabekeskuse, Lääne-Viru arenduskeskuse, Lääne-Virumaa Rajaleidja keskuse, Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu, politsei ja päästeametiga ning maakonna koolide ja tehnika- ning tehnoloogiaringidega.