Aasta küla tiitel otsib kodu

Aasta küla 2013 Lustivere külade piirkond. Foto: Irina Mägi

Liikumine Kodukant kuulutab taas välja AASTA KÜLA konkursi, mille võitja selgub Eesti Külade XI Maapäeval Järvamaal Säreveres 7. augustil 2015.

Aasta Küla konkursile saavad kandidaate esitada Liikumise Kodukant liikmed, kes teevad valiku oma maakonnas. Mitmes maakonnas on seekordne parim küla juba valitud, kuid nii mõnelgi pool on see veel välja selgitamata. Näiteks Saaremaa kuulutab oma Aasta küla koostöös Saare Maavalitsusega välja 6. veebruaril. Lisaks toimub saarlastel ka rahvahääletus.

Aasta küla konkurss toimub juba kuuendat korda. Algatusega tunnustatakse külasid, kes räägivad aktiivselt kaasa kohalikus arengus, toovad oma piirkonda lisaressursse ning pakuvad maainimesele eneseteostuse võimalusi. Iga maakond esitab hiljemalt 26. märtsiks konkursile ühe küla, külade piirkonna või aleviku, kus on viimase kolme aasta jooksul toimunud nähtav positiivne areng. Liikumise Kodukant hinnangul on algatusega aidatud kaasa külakogukondade arengule ja külasisese koostöö suurendamisele, samuti külakogukondade ja kohalike omavalitsuste koostööle.

Ene Ergma, Aasta küla hindaja 2007-2013: “Aasta Küla konkurss on mulle andnud eheda kokkupuute tegusate inimestega. Sain kinnitust, et külade edenemiseks on kõige olulisemad inimesed. Selle tõestuseks on kõik 60 küla, mida olen aastate vältel hindajana külastanud. Jääb ainult soovida, et igas külas oleksid sellised teisi sütitavad eestvedajad.” Hindajatena kaasatakse Riigikogu, Põllumajandusministeeriumi, Eesti Maaomavalitsuste Liidu, Maalehe ja Kodukandi esindajaid. Kes uuest Riigikogust Ene Ergma mantlipärijaks saab, selgub juba peale valimisi. Aasta Küla konkursi juhendi ja ankeedi ning eelmistel konkurssidel osalenud külade tutvustused leiab Liikumise Kodukant kodulehelt.