Kuhjavere valmistub kümnendaks külateatrite festivaliks

Avinurme Suveteater on mänginud kõigil kümnel Kuhjavere külateatrite festivalil. Foto: Kuhjavere Külaselts
Avinurme Suveteater on mänginud kõigil kümnel Kuhjavere külateatrite festivalil. Foto: Kuhjavere Külaselts

Kuhjavere külaseltsil on praegu eriliselt toimekad päevad, sest valmistutakse 16. ja 17. augustil toimuvaks külateatrite festivaliks, mida selles Viljandimaal Suure-Jaani vallas asuvas paigas korraldakse juba kümendat korda. Tänavugi iseloomustavad festivali sõbralik näitemänguseltskond, suuresti eestipärane ja rahvalik repertuaar, patrooni professor Kalju Komissarovi kohalolek ja mitmed tunnustused edukamatele.

Kõigest täpsemalt rääkisid Külauudistele Kuhjavere külaseltsi juhatuse esimees Urve Mukk ja Kuhjavere külavanem Romeo Mukk.

Kuivõrd nõuab juubelifestival põhjalikumat ettevalmistamist?

Urve Mukk: Kümnes kord lisab pidulikkust. Samas vajab iga-aastane festival põhjalikku ettevalmistust, et kõik selleks sündmuseks Kuhjaveresse tulijad end hästi tunneksid. Sel aastal oleme nostalgia mõttes taas ühe päeva Passaia talu õuel mängimas. Etendused taluõuedel teevad meie festivali omanäoliseks, kuigi korralduslikult keerulisemaks ja panevad suure koormuse võõrustavale pererahvale. Oleme teinud ehituslikke täiendusi külamaja terrassi juures, kus praegu on põhiline mängupaik. Juubelifestivaliks plaanitseme välja anda ülevaatliku trükise seni osalenud truppidest, inimestest ja lugudest suure hulga fotomaterjaliga

Kui palju truppe seekord Kuhjaveresse mängima tuleb?

Urve Mukk: Trupid hakkasid end ise üles andma juba pärast IX festivali. Kui eelmisel aastal olid peaaegu pooled esimest korda, siis seekord mahtus vaid üks uustulnuk. Kahele päevale mahub esinema kokku 18 näitemänguseltskonda. Kuna soovijaid on alati rohkesti, siis kõigi lavale pääsemiseks oleme viimastel aastatel pidevalt esinemisaegu lühendanud. Selle aasta piiriks on 45 minutit, samas on ka 20- ja 30minutilisi lugusid. Nii kulgeb päev vaheldusrikkamalt.

Festivalil üks tõeline veteran on Avinurme suveteater Ida-Virumaalt, kus lavastajaks Malle Pärn. 10 aastat on Avinurme Suveteater tegutsenud, seega on ka neil juubel. Trupis on üks “täisveteran”, kes on mänginud kõikides lavastustes: Kaja Karo. Ka Mari Oolberg on Avinurme suveteartri  trupis olnud kõik need 10 aastat, aga kahel aastal ta ei mänginud Kuhjaveres. Jaanus Kõrre on Kuhjaveres mänginud teisest aastast alates, seega üheksa korda. Osavõtu aktiivsuselt järgmisena võib  nimetada Viljandimaa Tänassilma rahvamaja näiteringi Pupu-Jukud, kes jättis osalemise vahele vaid 2006. aastal. Seitsmendat korda tulevad näitetrupid  Suure-Jaanist ja Pärnumaalt Jõesuust. Kokku on 10 aasta jooksul esinenud Kuhjavere publiku ees 56 erinevat näitetruppi.

Kas võib rääkida festivalile omasest repertuaarist?

Romeo Mukk: Oleme aru saanud, et repertuaari valik võiks suurem olla. Sageli on piiravaks teguriks trupi suurus, mees- ja naisosatäitjate arv jmt. Siiski on valitud palju Eesti autoreid ja veel rohkem rõõmustab, et luuakse ka palju algupärandeid kohalikust elust, tänapäevast. Trupid arenevad esinemiste käigus ja omandavad uusi kogemusi ning julgevad valida ka keerulisemat repertuaari. Head nõu on andnud teatrimees Kalju Komissarov, kes patroonina alati kohal olnud ning tuleb ka juubelifestivalile.

Milliseid preemiaid annab publik oma lemmikutele ja kas tuleb auhindu ka korraldajatelt?

Urve Mukk: Väga paljud seekordsed osalejad on varasematel aastatel pälvinud publiku tunnustuse. Seni ongi tunnustustust jagatud publiku otsusel. Juubelifestivali puhul tahame anda veel mitmeid eripreemiaid korraldajate poolt. Oleme planeerinud tunnustada lavakujundust, kõrvalosatäitjaid, kostüüme, lavastust ja ehk veel põnevaid avastusi.

Kui arvuka publiku vastuvõtuks on Kuhjavere valmis?

Romeo Mukk: Usume, et kõik, kes soovivad tulla, need ka ära mahuvad. See on vabas õhus toimuvate sündmuste eelis. Kes kardab, et ei mahu pingile, võib varustada end istme või piknikutekiga. Lisaks tihedale etenduste kavale pakume vahelduseks lugeda Teatrilehte, osaleda loteriis, kinnitada keha, nautida head seltskonda ning tantsida laupäeva õhtul simmanil.

Küsis Jaan Lukas