Vaadates tagasi teatrifestivalile “Baltoscandal”

 Peale "Atlase" etendusi. Foto: Kristel Pohlak
Peale “Atlase” etendusi. Foto: Kristel Pohlak

Rauno Põld, osaleja

2.-5. juulini toimus Baltimaade suurim teatrite festival Baltoscandal Rakveres. Tegemist on festivaliga, mille käigus etendused lavastuvad lõunast hilisõhtuni ja mis toimub iga kahe aasta tagant.

Eesti ja Portugali ühisetendus „Atlas“

Ühe Baltoscandali lavastusena toodi inimesteni 100 vabatahtliku äänevirulase ja Portugali lavastajate vahelise koostööna valminud lavastus “Atlas”.

Lavastus “Atlas” on alguse saanud Portugalist. Lavastaja kuulas ühte Portugali lastelaulu, mille sõnad olid “Kui üks elevant, segab paljusid, siis kaks elevanti segavad veel rohkem” ja sealt see areneski edasi lavastuseks, kus nüüdseks osaleb 100 kohalikku inimest ning igaüks saab omale numbri ja tuleb lavale öeldes lause (näide: Kui 35 noort ajakirjaniku häirivad paljusid inimesi, siis 36 ajakirjaniku häirivad veel rohkem), lause teist poolt kordavad kõik teised laval olijad koos ütlejaga.

“Atlase” etendust on mitmel pool kirjeldatud, kui minirevolutsiooni, kus 100 inimest on kogunenud lavale, et jõuda oma lausete ja jutustustega inimeste südamesse, hoides nendega intensiivselt silmsidet. Baltoscandali infos on “Atlase” etenduse kohta öeldud järgmiselt: „Nii nagu Antiik-Kreeka mütoloogiline kangelane Atlas kandis oma õlgadel taevast, kannavad lavale astuvad sada läänevirulast oma õlgadel kogu kodumaakonda. Igaüks on kunstnik. Koos tehakse ära.“ Lavastajateks olid Portugalist tulnud Ana Borralho ja Joao Galante.

Sellele, mida Baltoscandal endast kujutab, vastab üks korraldajatest, Anne-Ly Sova.

Mis on Baltoscandal?

Baltoscandal on baltimaade vanim rahvusvaheline teatritefestival, mis on toimunud alates 1990. aastast, alguses toimus see Pärnus ja siis kolis Rakverre. Festivali  loojaks oli Peeter Jalakas. [pullquote] Meil on selline üritus, kus päev läbi naudid etendusi ja õhtul lõõgastud peol.[/pullquote]

Miks on festivali toimumispaigaks nüüd Rakvere?

Ühel hetkel tuli Peeter Jalakas Rakvere teatri peanäitejuhiks ja võttis ka Baltoscandali korraldamise traditsiooni siia Rakverre kaasa, sealt alates on festival toimunud Rakveres 20 aastat.

Kellele see festival mõeldud on?

See on mõeldud nendele inimestele, kes huvituvad või naudivad kaasaegset etenduskunsti, mida just praegusel ajal maailmas mängitakse. Neid etendusi vaadates võib mõnikord olla väga igav, aga mina isiklikult arvan,et need on alati väga põnevad. Eestis ei ole väga palju võimalusi sellist etenduskunsti näha. Baltoscandal toimub 4 päeva ja selle käigus on võimalik näha 15-16 etendust. Meil on selline üritus, kus päev läbi naudid etendusi ja õhtul lõõgastud peol.

Kui kaua kestab selle korraldusaeg?

Festivali korraldus hakkab intensiivselt pihta aasta enne üritust. Selle aasta festivaliga oli niimoodi, et teadsime juba eelmine kevad, kes tulevad, kust ja mida lavastama.

Kui suur on korraldustiim?

Meil on kaks inimest, kes festivali jaoks töötavad kogu aeg. Kunstiline juht Priit Raud ja programmi koordinaator Katrin Vingel. Korraldustiim on kogu Rakvere teater. Loomingulises trupis on näitlejad, kes teevad näidendites kaasa, lisaks on  palju teisi tehnilisi töölisi väljaspool teatrit. Ja siis on väga palju vabatahtlikke.