Viies Tuletornikontsert teeb kummarduse viimaste kümnendite muusikale

25.-26. juulil 2014 toimub Rannapungerjal viies Tuletornikontsert, kus tuleb esitamisele palju tuntud muusikat alates 80ndatest. Lavale astuvad “Kõrsikud” ja “Liisi Koikson Bänd”. Retrohõngu toovad Jan Uuspõld ja “Luxury Filters”, Ivan Orav ja instrumentaalansambel “Kaseke”. Mihkel Raud aga annab selle suve ainsa autorimuusikakontserdi oma viimase 25 aasta loomingust just Rannapungerjal, kus erikülalisena astub üles ka Ines.

“Esimesest Tuletornikontserdist on märkamatult möödunud viis aastat ja mul on hea meel, et nii virumaalased kui ka virumaad armastavad inimesed on kontserdid siira tänutundega vastu võtnud,” märkis Tudulinna vallavanem Andrus Toss. “Guido Kangur toob järjepidevalt Eesti kultuuripärlid oma kodukanti ning see ongi tema kui virumaalase kohus. Lisaks lummavale muusikale lähevad kontserdikülastajad laupäeva varahommikul RMK loodusmatkale liivaste Peipsi luidete vahele ja tuletorni ümbrusesse – mis on päiksetõusu ajal maagiline paik.”

“Sel aastal astub Tuletornikontserdil lavale üheksa esinevat muusikalist kooslust – mõned tuntud, osa on moodustanud omavahel täiesti uusi ansambleid ja osa on teinud kacome-backi,” selgitas Tuletornikontserdi peakorraldaja Guido Kangur . “Eraldi tahaksin neist esile tõsta kahte tegijat, kes astuvad konkreetse kavaga sel suvel üles üksnes Tuletornikontserdil. Ansambel “Juhan” on loodud Juhan Liivi 100. surma-aastapäeva tähistamiseks ja esitab Jaak Sooääre muusikat poeedi tekstidele tuginedes. Ning Mihkel Raud, Ines ja bänd, kes esitatavad Mihkel Raua autorimuusikat peamiselt “Mr. Lawrence’i” aegadest, aga ka hilisemast perioodist.”

Tuletornikontserdi avab reedel kell 19 muhe Lõuna-Eesti bänd “Kõrsikud”, kes esitab ainult emakeelset muusikat, mis sisaldab nii töötlusi kui ka omaloomingut nauditavas ettekandes.

Sillamäe Muusikakooli jazz-pop osakonna viis õpetajat on kokku saanud nime all “Sillamäe sessioon”, kelle repertuaarist ei puudu näiteks originaallooming vana-kooli jazziguru Lembit Saarsalu, jaapani päritolu kitarrist Ryo Kawasaki ja pianist Vladimir Võssotski sulest.

Õhtut jätkab neljaliikmeline ansambel “Juhan”, kus Riho Sibul esitab Juhan Liivi luulet Jaak Sooääre muusikale tuginedes. Esitamisele tuleb palju ühiskondliku ja sotsiaalse sisuga luuletusi, mis hoolimata 100. aasta tagusest loomishetkest kirjeldavad väga tabavalt olukorda ka tänases Eesti riigis.

Esimese kontserdipäeva lõpetab “Liisi Koikson Bänd”, kes eestlaste seas ilmselt pikemat tutvustamist ei vaja. Lauljatari enda sõnul on tema muusika loodussõbralik ja helge. Selles pole ülevoolavaid tundeid ega põletavat kirge, küll aga tasast mõtisklust ja võlu, mis peitub väikestes asjades.

Teist kontserdipäeva alustavad kell 17 humoorikas Ivan Orav Andrus Vaariku esituses ja kohalik Avinurme Puhkpilliorkester.

Jan Uuspõld teeb come-backi oma ansambliga “Luxury Filters”, mis viljeleb toorest bluusi. 90ndatel sai bänd tuntuks eelkõige 7 Vapra saates esitatud hitiga “Tramm nr 66”.

Originaalset pop-rokki esitab kohalik noortebänd “Boamadu” Ida-Virumaalt, Toilast.

Lavalaudadel on tagasi ka legendaarne instrumentaalansambel “Kaseke”, kes tegutses aastatel 1980-1984. Muusikaline rühmitus arenes välja ansamblist “Propeller” ja laiema tunnustuse tõid talle “Tartu muusikapäevad”, kus 1981. aastal võideti festivalil parima koosseisu Grand Prix.

Tuletornikontserdi lõpetavad Mihkel Raud, Ines ja bänd , kes on Tuletornikontserdil publiku ees Mihkel Raua loodud laulude ja muusikaga, mis pärinevad peamiselt Raua kunagise bändi, “Mr. Lawrence” ajast, kuid esitatakse ka mõned palad tema hilisemast loomeperioodist.

Ajakava:

Reede, 25.07.2014
19:00 KÕRSIKUD
Päss/ Bonzo/ Orelipoiss
20:00 SILLAMÄE SESSIOON
Toivo Unt/ Ryo Kawasaki/ Vladimir Võssotski/ Lembit Saarsalu/ Eno Kollom
21:30 ANSAMBEL JUHAN
Riho Sibul/ Jaak Sooäär/ Henno Kelp/ Karl-Juhan Laanesaar
23:00 LIISI KOIKSON BAND
Liisi Koikson/ Marti Tärn/ Tiit Kevad/ Raun Juurikas/ Marek Talts/ Erki Pärnoja

Laupäev, 26.07.2014
04:40 “PÄIKSELISED PEIPSI LUITED”
RMK VARAHOMMIKUNE RETK
17:00 IVAN ORAV / ANDRUS VAARIK ja AVINURME PUHKPILLIORKESTER
19:00 JAN UUSPÕLD / LUXURY FILTERS
20:30 ANSAMBEL BOAMADU
21:00 ANSAMBEL KASEKE
Peeter Malkov/ Andrus Vaht/ Priit Kuulberg/ Mart Metsala/ Tõnu Naissoo/ Riho Sibul/ Ain Varts
22:30 MIHKEL RAUD ja INES
Reigo Ahven/ Tõnis Kivisild/ Erki Pärnoja/ Madis Muul/ Maarja Aarma